-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiai smuikininkei Elenai Strazdaitei-Bekerienei pagerbti skirtame koncerte – jos mokinės ir anūko pasirodymai

Liepos 17 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantis koncertas „Vilniaus smuiko legendos“ patrauks dėmesį visų, besidominčių talentingais lietuvių kilmės atlikėjais, garsinančiais Lietuvos vardą pasaulyje. Šis koncertas dedikuojamas žymiausios XX a. Lietuvos smuikininkės Elenos Strazdaitės-Bekerienės (1910-2004) gimimo šimtmečiui paminėti. Meistrišku griežimu pakerėjusi didžiąją dalį Europos, smuikininkė buvo kviečiama koncertuoti net į JAV, tačiau šiuos planus suardė įsibėgėjęs Antrasis pasaulinis karas.
Martynas Švėgžda von Bekkeris
Martynas Švėgžda von Bekkeris / Renginio organizatorių nuotr.

Politinės situacijos suvaržyta menininkė paguodą rado pedagoginėje veikloje. Savo talentu bei brandžia koncertine patirtimi ji nuoširdžiai dalinosi su jaunaisiais smuikininkais M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Tad nenuostabu, kad šiandien talentingosios muzikės vardą prestižiškiausiose pasaulio koncertų salėse garsina gausus būrys jos buvusių mokinių.

Į mokytojos Elenos Strazdaitės-Bekerienės garbios sukakties minėjimą iš JAV atvyks Lietuvoje užaugusi smuikininkė ir pedagogė Dana Pomerancaitė-Mazurkevich.

Žydų šeimoje gimusios Danos Pomerancaitės tėvas Danielius Pomerancas (1904-1981) taip pat buvo žymus smuikininkas, mokęsis Vienoje pas virtuozą Bronislavą Hubermaną, koncertavęs su vienu populiariausių tuo metu Europoje Marek Weber orkestru, o 1936 metais įrašęs 11 valsų, tango ir fokstroto plokštelių Londono muzikos įrašų kompanijoje „Columbia“.

Žiaurus holokausto laikotarpis skaudžiai palietė Pomerancų šeimą. Antrojo pasaulinio karo metais mažametė Dana iš geto buvo paslapčia išgabenta bulvių maiše. Tėvo talentą paveldėjusi,  apsupta meilės, užaugo ją priglaudusioje dainininko Kipro Petrausko šeimoje.

Vėliau D. Pomerancaitė išvyko į Maskvos konservatorijoje įgijo magistro laipsnį. Atlikėja yra pelniusi tarptautinių Bacho ir Enesco konkursų apdovanojimus, koncertavusi Europoje, Rusijoje, Tolimuosiuose Rytuose, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Kolegos vertina menininkės profesionalumą, kviesdami ją įvertinti kitus smuiko atlikėjus tarptautiniuose konkursuose. Šiuo metu ji yra Bostono (JAV) universiteto profesorė, tad, ugdydama būsimuosius atlikėjus, džiaugiasi galėdama savo mokiniams perduoti iš legendinės mokytojos Elenos Strazdaitės-Bekerienės perimtą patirtį. 

Liepos 17 dienos koncerte, kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru (dirigentas prof. Donatas Katkus), Dana Pomerancaitė-Mazurkevich  grieš kartu su savo vyru – taip pat garsiu smuikininku -  Jurijum Mazurkevich.

Į šią kelių kartų profesionalių smuikininkų draugiją įsilies ir Elenos Strazdaitės - Bekerienės anūko – Martyno Švėgždos von Bekker – smuiko tembras. Tarptautinis pripažinimas ir įspūdingi apdovanojimai šiam muzikantui pelnė Lietuvos garbės kultūros atašė vardą.

Šv. Kotrynos bažnyčioje susibūrę smuiko virtuozai kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, pagerbs Elenos Strazdaitės - Bekerienės atminimą, atlikdami grakščią barokinę Antonio Vivaldi muziką.

Koncertas „Vilniaus smuiko legendos“ vyks 2011 m. liepos 17 d., 17 val. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius