Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Globalinis siautulys Glastonberyje

„15min“ pradeda straipsnių ciklą apie garsiausius Europos muzikos festivalius. Startui pasirinkome legendinį Glastonberio festivalį Didžiojoje Britanijoje. Čia vykstantis renginys – didžiausias lauko muzikos ir meno festivalis pasaulyje.
Glastonberis į savo glėbį priima visus, nepriklausomai nuo tautybės, tikėjimo, muzikinio skonio ar mados pojūčio.
Glastonberis į savo glėbį priima visus, nepriklausomai nuo tautybės, tikėjimo, muzikinio skonio ar mados pojūčio. / J.Bryanto nuotr.

Sunku rasti žodžių nupasakoti tokią didybę. Festivalio organizatoriai pripažino, kad patekti į legendinį Glastonberį nelengva. Užtrunka ne vien kelionė – įeiti į festivalio teritoriją gali tik pastovėjęs nemenkoje eilėje, o pradžioje juk reikia įsigyti bilietą. Kuris, deja, nepigus. Tiesa, britai vienareikšmiškai tvirtina, kad jų prašomą sumą mokėti verta, juk tokio atlikėjų, veiklų ir pramogų asorti mažai kur berasi. Bent jau tokiais kiekiais. „Užėjęs patenki į didžiulį palapinių miestą, mažą valstybę. Britų įstatymai čia galioja, tačiau bendruomenė yra kitokia, laisvesnė. Kiekvienas į festivalį atvyksta pašėlti savaip“, – pasakojo festivalio organizatoriai. Vienas svarbiausių festivalio dalykų – ekologija. Net superekologija – vietoje reikia rūšiuoti šiukšles, palapinėms statyti duodami specialūs ekologiški kuoliukai, o visi prietaisai saugo aplinką.

Ilgametė istorija

Festivalis vyksta Pietvakarių Anglijoje, vietovėje „Worthy Farm“ įsikūrusioje tarp Piltono ir Pailo kaimelių, apie 10 km nuo Glastonberio miestelio. „Worthy Farm“ – pieno ferma, kurios savininkas – Glastonberio festivalio organizatorius ir prisiekęs gamtosaugininkas Michaelas Eavisas. Pirmasis Glastonberio festivalis buvo surengtas 1970-ųjų rugsėjo 19-ąją. Dieną po to, kai mirė garsusis Jimis Hendrixas.

Festivalis vyksta maždaug 360 hektarų plote, Avalono slėnyje. Pasak britų legendų, gali būti, kad būtent šiame slėnyje palaidotas karalius Arthuras. Festivalio teritorija milžiniška – pereiti skersai – daugiau kaip 2,5 km, o teritorijos perimetro ilgis – 13,7 km.

Erdvės – pagal žmonių tipus

Glastonberio festivalis yra suskirstytas didžiulėmis zonomis, kuriose galioja sąlyginė nelygybė. Čia, kaip ir miestuose, yra blizgantis žvaigždžių „kvartalas“ – linksmybių erdvės vakarėlių liūtams, džiazo ir akustinės muzikos scenos, skirtos ramesnei auditorijai. Jei ten festivalio lankytojui taip pat maža ramybės, yra ir šeimoms su vaikais skirtos erdvės – „vaikų laukas“, teatro ir cirko arenos.

Ieškantiems alternatyvių festivalio malonumų siūloma palypėti ant greta esančių kalvų.

Apgalvotos smulkmenos

Į šiųmetį festivalį iš didžiųjų superžvaigždžių kol kas patvirtinti yra „Blur“, Bruce‘as Springsteenas, Franzas Ferdinandas, Lily Allen ir, naujausiomis žiniomis, Kanados muzikos legenda Neilas Youngas.

Kadangi Glastonberio festivalis vienas ekologiškiausių ir socialiai atsakingiausių planetos festivalių, čia ne tik naudojamas biokuras, o šiukšlės rūšiuojamos vietoje. Neatsiimti radiniai keliauja labdaringoms organizacijoms. Oficialiame festivalio tinklalapyje net pateikiamas sąrašas naujokams, ką reikėtų pasiimti į festivalį ir ką palikti namie. Sąraše įrašytas ne tik dantų šepetukas, bet ir švarūs drabužiai, kuriais nebūtų gėda pareiti namo.

Regis, Glastonberio festivalio organizatoriai yra apgalvoję viską – apie festivalio rengimo mechanizmą yra parašytas ne vienas mokslo darbas Anglijos universitetuose. Rengėjai gauna ir keistų prašymų – pavyzdžiui, jau ne sykį jo teritorijoje poros norėjo sumainyti žiedus, tačiau organizatoriai tokios naujovės įsileisti neketina.

Pabaigai – skaičiai

Praėjusiais metais į Glastonberio festivalį buvo nupirkta 134 tūkst. bilietų visam savaitgaliui, buvo išduota 37,5 tūkst. leidimų aptarnaujančiam personalui ir atlikėjams, atskirai buvo nupirkta 6 tūkst. vienos dienos bilietų. Festivalio bilietas visoms dienoms kainavo 155 svarus sterlingų (apie 579 Lt).

Po festivalio organizatoriams buvo pristatyta daugiau kaip 700 rastų pamestų daiktų. Tarp jų:
75 krepšiai/kuprinės, prikimštos daiktų, 250 piniginių ir banko kortelių dėklų, 100 jų su pinigais, 29 pasai, iš kurių 15-os niekas nebeatsiėmė, 40 vairuotojo pažymėjimų, 38 fotoaparatai, 23 raktų ryšulėliai, kartu su raktais nuo automobilių ar namų, 118 mobiliųjų telefonų. O kur dar vienratis, vaikiška kėdutė, mp3 grotuvai, krūvos drabužių, papuošalų ir laikrodžių. Festivalio organizatoriai šmaikštauja, kad rado nemažai akinių, kurių praradimo dėka daugelis festivalio dalyvių galėjo pamesti ir daugiau anksčiau išvardintų daiktų. Anot jų, mėgstamiausias komandos radinys – maža, pūkuota žaislinė žirafa.

Šiemet bilietas į Glastonberį visoms dienoms kainuoja 175 svarus sterlingų (apie 654 Lt + rezervavimo mokestis + pašto išlaidos). Į kainą įskaičiuotas kempingas birželio 24-29 dienomis, malkos, suvenyrinė programa, renginio gidas ir, žinoma, 5 dienos linksmybių, su daugiau kaip tūkstančiu pasirodymų, parduotuvėmis, barais ir nuostabia gamta. Artimiausias tarptautinis oro uostas – Bristolyje.

Paskutinė ir vienintelė proga lietuvaičiams suskubti ir įsigyti bilietus į Glastonberio festivalį yra balandžio 5-oji, sekmadienis. Tądien www.seetickets.com/g2009 bus parduodami po atšauktų rezervacijų likę ar grąžinti bilietai. Prieš tai būtina užsiregistruoti tinklalapyje www.glastonburyregistration.co.uk

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius