Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griaustinis mūzų neišbaidė

Savaitgalį uostamiestyje šėlusi audra nesužlugdė literatūros festivalio „Placdarmas“. Prie pat jūros, buvusiuose kariniuose įtvirtinimuose, iš visos Lietuvos suvažiavę poetai skaitė savo kūrybą.
 Festivalį pradėjo Placdarmo kapelionas M.Šidlauskas, perskaitęs komunikatą.
Festivalį pradėjo Placdarmo kapelionas M.Šidlauskas, perskaitęs komunikatą. / Eglės Petkutės nuotr.

Nors prapliupęs lietus ir smarkus vėjas neleido užkurti laužo, renginio scenarijaus keisti neprireikė. Ošiant audringai jūrai Juodojoje tvirtovėje susibūrę žmonės kelias valandas klausėsi poezijos.

Savo eilėraščius skaitė pajūrio poetai Elena Karnauskaitė, Daiva Molytė-Lukauskienė, Gintaras Grajauskas, svečiai iš kitų miestų – Vladas Braziūnas, Kęstutis Navakas, Agnė Žagrakalytė, Alma Riebždaitė, Arūnas Spraunius, Laima Kreivytė, Vytas Dekšnys, Erika Drungytė, Benediktas Januševičius, Aušra Kaziliūnaitė. Prie jau gerai pažįstamų ir ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje laukiamų kūrėjų būrio prisijungė ir jaunieji poetai – Jurgis Viningas bei Tomas Petrulis.

Skaitymai vyko dvi dienas.

Festivalį tradiciškai pradėjo „Placdarmo“ kapelionas, kuriuo šiemet išrinktas klaipėdietis literatūrologas, literatūros kritikas Marijus Šidlauskas. Jis perskaitė paties specialiai šio renginio atidarymui sukurtą šmaikštų, kartu ir rūstų tekstą – komunikatą.

Neformalus literatūros festivalis atgimė po penkerių metų pertraukos ir šiemet vyko be rėmėjų, pačių dalyvių lėšomis.

Ne itin gausiai susirinkusi publika organizatorių pernelyg nenustebino. Tuo pat metu Klaipėdoje vyko burlaivių regatos renginiai, kai kuriuos išgąsdino išsipildžiusios orų prognozės ir prasidėjęs škvalas. Tačiau „Placdarmas“ ir nepretenduoja tapti masiniu renginiu, tokių ambicijų festivalio sumanytojai niekada ir neturėjo, žinodami, jog poeziją mūsų šalyje mėgsta ir skaito ne taip daug žmonių.

Nors legendiniu tapęs festivalis vyko po pertraukos, dar kartą nutraukti tradicijos nesirengiama.

Vienas renginio iniciatorių ir idėjos autorių klaipėdietis poetas G.Grajauskas užtikrino, kad Juodoji tvirtovė poetų lauks ir kitą vasarą.

Tai mūsų misija, ji negali baigtis, kol esame. Šįkart buvo akivaizdu, kad to reikia mums patiems – susibėgti, pabūti, pasiklausyti vienas kito. Visame tame yra tylios rezistencijos, o kaip gi be jos?“ – kalbėjo G.Grajauskas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius