-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Hip-Hop Kemp“ – festivalis su atmosfera

Sulig kiekvienais metais atėjus vasaros sezonui Lietuvą ir visą likusį svietą papildo vienas kitas šiltojo sezono atributas – festivalis. Lankant mūsuose užgimusias atviro koncertinio tipo šventes, nevalia neprimint apie stambiausius renginius Europoje. Vienas iš tokių – „Hip-Hop Kemp“. Rugpjūčio 19–21 dienomis Čekijoje vyko devintasis tarptautinis hiphopo bei regio muzikos festivalis, agituojantis į renginį su savita atmosfera.
Hip-Hop Kemp festivalis
„Hip-Hop Kemp“ festivalis.
Temos: 1 Hiphopas

Ir išties, vien pasirinkta linksmybių aplinka nukreipia į jų šaukinį. Vaizdingame apleistame oro uoste, šalia viduramžiško Hradec Kralovė miesto, fone tarp milžiniškų betoninių lėktuvų angarų tris dienas truko multimeninės šėlionės. Čia nestigo hiphopo subkultūros gerbėjų iš visos Europos, kurių šįmet sugūžėjo apie 15 000. Masę nutrūktgalviškų menų fanatikų linksmino pasaulinio garso žvaigždės bei smulkesnio kalibro profesionalūs muzikantai iš viso pasaulio. Grupių sąrašus aprėpė atlikėjai nuo Kanados iki Naujosios Zelandijos kraštų.

Garsiausiais vardais bei veidais pagrindinėje scenoje išsiskyrė galingoji amerikiečių hiphopo gvardija „Boot Camp Click“, Bruklino muzikos pašiba bei pagarsėjęs šio tipo Europos festivalių veteranas Talibas Kweli, šįkart pateikęs nematytą projektą „Eternal Reflection“, kartu su prodiuseriu bei vokalistu Hi–Tek. Neįtikėtinai šiltai buvo sutiktas legendinės Los Andželo grupės „Jurassic 5“ sodriabalsis mikrofono virtuozas Charli 2na, kuris dar iki šiol agituoja pozityvizmą ir niekad nepamiršta paminėti muzikos šventimą, minint ją tokią, kokią idealią turime šią dieną. Kelių žmonių orkestrą subūręs Didžiosios Britanijos hiphopo novatorius, savo karjeroje spėjęs užtarnauti prestižinį apdovanojimą „Grammy“, „Roots Manuva“, nustelbė publiką savo energingu koncertu. Ir tai tik keli vardai iš gausybės: Necro, Large Professor, Sage Francis, Fashawn & Exile, Ladi6, Masta Ace & Edo. G, John Robinson & Lewis Parker, Foreign Beggars. Galbūt daugelis vardų, gali pasirodyti negirdėti, tačiau paminėti būtent tie atlikėjai, kurie stebino publiką savo originalumu bei suteikta energija žiūrovam ir gautu atgarsiu atgalios. Kiekvieną iš šių vardų verta perklausyti ir įvertinti atskirai, jei jie vis dar nepasiekę jūsų ausų.

„Hip-Hop Kemp” taipogi garsėja didele muzikine duokle bei galimybėmis pasireikšti Vidurio Europos muzikantams. Neretai pagrindinius svečius iš užsienio apšildo Lenkijos, Čekijos ar Slovakijos hiphopo scenos atstovai. Ir nors svečiams iš užsienio kalba atrodytų didis barjeras, buvę atlikėjai kardinaliai pakeičia nusistovėjusias klišes. Vienas stipriausių pavyzdžių lenkų muzikos multiinstrumentalistas, prodiuseris bei reperis O.S.T.R su gyvu paties aranžuotu orkestrėliu, kurį sudarė būgnininkas, bosinės, elektrinės gitarų virtuozai, vokalistė, vokalinės perkusijos atstovas, didžėjus ir pats atlikėjas. Muzikinis sprogstamasis užtaisas galėjo netgi konkuruoti su kai kuriais pagrindinės scenos Amerikos hiphopo meistrais. Panaši situacija sekė su čekais Konrafakt, Prago Union ar PSH.

Kaip ir daugelis festivalių, taip ir šis, žiūrovus bei entuziastus stebino ne tik muzika ir ji nebūtinai užimdavo varomojo arkliuko rolę. Daug dėmesio šįmet skirta ekstremaliam sportui, breiko šokiui, grafičių menui bei, taip artimam Lietuvai sportui, krepšiniui. Pirmą kartą festivalio istorijoje buvo surinkta vert rampa (apie 5 m aukščio ir keliolikos metrų pločio konstrukcija ekstremalaus sporto priemonėmis disponuoti – red. past.), kurioje triukus atlikinėjo bmx dviračių, riedlenčių bei riedučių profesionalūs meistrai. Breiko šokiui buvo skirta atskira scena sukonstruota buvusio lėktuvų angaro vietoje, o taip pat paskutinę dieną geriausi šokėjai buvo sukviesti ant pagrindinės atlikėjų scenos, kur vyko kovos. Nugalėtoją rinko žiūrovai sukeltu triukšmu, vertindami jų meistriškumą. Pirmąją vietą užėmė čekas, vos nusileidęs breiko ekspertui iš Brazilijos. Grafičiams šįmet festivalio organizatoriai skyrė 1000 metrų ilgio sieną, ant kurios spalvotojo gatvių meno atstovai galėjo išreikšti save ir savo gebėjimus, tiesa, tam buvo nustatyta tema prieš rūkymą. Krepšinis taipogi tampa neatsiejama festivalio dalimi. Prieš kelis metus lietuvių entuziastų delegacija užėmė trečiąją vietą šiame čempionate ir buvo šiltai sutikta. Šį sezoną, deja, neturėjo progos sudalyvauti kovose, tačiau kraują stingdė atkaklios varžybos, tritaškių bei dėjimų konkursai.

Tai tik kruopa paminėtų pramogų ir šėlionių, kurios užstrigo ir paliko neišdildomą įspūdį atminties ruožuose. Kiekvieni metai verčia renginį augti ir tapti dar vertingesniu svečiams. Tarptautinis hiphopo festivalis su savita atmosfera kitąmet šauks į savo jubiliejinį minėjimą. Praleisti jį bet kokios muzikos entuziastams būtų nevalia. Laukiam dešimtojo meninių šėlionių sezono Čekijoje!
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius