-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į Operos ir baleto teatro sceną grįžta baletas vaikams „Čipolinas“

Tikriausiai daugelis vaikų, dabar gal jau kiek paaugusių, prisimena nuotaikingą K. Chačaturiano baletą vaikams „Čipolinas“ (jo premjera įvyko 1996 m. ir tik prieš trejetą metų jis buvo nustotas rodyti, baiminantis, kad scenoje nesubyrėtų dekoracijos ir nesuplyštų kostiumai!).
Baletas vaikams „Čipolinas“
Baletas vaikams „Čipolinas“ / LNOBT nuotr.

Tai buvo linksmas, kupinas humoro ir šviesos spektaklis apie drąsuolį Čipoliną ir jo draugus – linksmąją Ridikutę, išmintingąjį Vyšniuką, gražiąją Magnoliją, apie tai, kaip jie visi drauge nugalėjo piktąjį Princą Citroną ir Sinjorą Pomidorą, kaip statė namelį vienišam dėdulei Moliūgui. Lapkričio 7 d. baletas „Čipolinas“ vėl grįžta į LNOBT sceną!

Tas pats „Čipolinas“, bet ir naujas, nes ir choreografas Henrikas Majorovas per tą laiką ne kartą statė šį spektaklį, kas kartą tobulindamas savo baletą, kiekvienam teatrui sukurdamas naują redakciją, ir spektaklio dailininkas šį kartą kitas, Valerijus Leventalis, tad scenoje matysite ir naujas dekoracijas, ir naujus kostiumus. Šviesų dailininkas yra Levas Kleinas, „Čipoliną“ diriguos Alvydas Šulčys.

Pamėgtų personažų vaidmenis rengia geriausi mūsų šokėjai: Čipoliną – Andrius Žužžalinas ir Romas Ceizaris, Ridikutę – Miki Hamanaka ir Kristina Gudžiūnaitė, Magnoliją – Olga Konošenko ir Nailia Adigamova, Vyšniuką – Nerijus Juška ir Romas Ceizaris, Sinjorą Pomidorą – Aurelijus Daraškevičius ir Aleksandras Molodovas, o Princą Citroną – Valerijus Fadejevas ir Martynas Rimeikis.

„Sukurti baletą apie linksmąjį Čipoliną ir jo draugus sumaniau 1973 metų rudenį, o jau 1974 m. kovą Kijevo operos ir baleto tearte įvyko „Čipolino“ premjera, – pasakoja choreografas Henrikas Majorovas. – Ruošti šį baletą buvo tikrai smagu: veikėjų charakteriai, nuotykiai, situacijų humoras – viskas jau skambėjo K. Chačaturiano muzikoje.“

Nuo tada „Čipolinas“ statytas 20 kartų, tarp jų – ir Maskvos didžiajame teatre, kur rodomas jau daugiau nei 30 metų. Kai kur, kaip pavyzdžiui Minske ar Vilniuje, spektaklis statomas antrą kartą. Su dailininku V. Leventaliu choreografas H. Majorovas pastatė 4 „Čipolino“ spektaklius.

Valerijus Leventalis – žinomas mūsų teatre dailininkas. Išgarsino jį „Kunigaikštis Igoris“, naujajame operos teatre pastatytas 1974 m.

„Jūsų teatras tada buvo lyg koks stebuklas, visoj Tarybų Sąjungoj nebuvo už jį geresnio!“ – prisimena V. Leventalis.

Spektaklis buvo nepaprastai populiarus, dailininkas panaudojo iki tol neregėtą scenos mašineriją, sukurdamas įspūdingą scenovaizdį. 1975 m. dar buvo pastatyta garsioji Majos Pliseckajos „Ana Karenina“, 1977 m. – „Toska“, 1982 – „Borisas Godunovas“, o 1983 – „Gulbių ežeras“.

„Su Vilniaus teatru mane sieja sentimentalūs ryšiai, prisimenu žmones, su kuriais tada dirbau, kai kuriuos sutikau ir dabar, jie puikūs profesionalai, su džiaugsmu čia grįžtu. Esu dirbęs daugelyje viso pasaulio teatrų, prisimenu ir jūsų senąją sceną, ir tegul kalba kas ką nori, tai, kaip jūs ją atnaujinot – geriausia, ką galėjote padaryti. Retai kur rasi tokią idealią sceną, pas jus tobulas apšvietimas, organizuotas ir profesionalus personalas“, – sakė dailininkas.

Artėjant „Čipolino“ premjerai, H. Majorovas sako:„Repetuoji repetuoji, dirbi, bandai, kuri, statai dekoracijas, išeini į sceną, pradeda griežti orkestras – ir staiga atsiranda stebuklas...“

Tas stebuklas nepaprastai reikalingas, juk retokai sulaukiam premjerų vaikams. Pasak baleto trupės vadovės Tatjanos Sedunovos: „Reikia statyti vaikiškus baletus, turime auklėti ir auginti žiūrovą sudėtingiems suaugusių spektakliams.“

Vaikiško spektaklio premjera, savaime aišku, nesuteikia jokių nuolaidų kokybei. Tad ši pasaka, žinoma, skirta visokio amžiaus vaikams ir pagal ją sukurtas nuotaikingas, spalvingas, šviesus ir itališkai saulėtas baletas – puiki šventė visai šeimai lietuviško rudens metu. Baleto išraiškinga muzika, joje platus nuotaikų, spalvų spektras, žaižaruojantis optimizmas, ir svarbiausia – šiame balete nugali gėris.

„Čipolino“ premjeros LNOBT lapkričio 7 ir 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius