-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Žolynų turgų rinksis žolininkės, raganos ir burtininkės

Birželio 16 d. 10 val. Gedimino prospekte nuo V.Kudirkos aikštės iki Vilniaus arkikatedros atgims gilias tradicijas turinti magiška šventė – Žolynų turgus, seniau dar vadintas Raganų turgeliu.
Jau trečius metus Vilniuje šurmuliuoja Žolynų turgus.
Žolynų turgus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Turgus

Žolynų turgus – tai viena įdomesnių senojo Vilniaus tradicijų, kai likus kelioms dienoms iki stebuklingiausios vasaros nakties – Rasų – iš įvairių Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų į sostinę suvažiuodavo geriausios žolininkės, kurios pardavinėdavo savo surinktas vaistažoles, mokydavo, kaip, pasitelkus liaudies mediciną, išsigydyti įvairias ligas ir kitaip panaudoti magišką žolynų galią.

Tad ir šiemet, naujai atgimusioje ir jau spėjusioje įsitvirtinti šventėje, lankytojų lauks raganos-būrėjos, žolininkės, vaistažolių bei kitų sveikų produktų ir tautodailės dirbinių pardavėjai. Turgaus pagrindas – žolininkų prekyba, tad miesto gyventojai ir svečiai turės galimybę įsigyti ekologiškų vaistažolių, sužinoti jų paskirtį, tradicinius gydymo metodus, o tai yra ypač aktualu tiems, kas domisi liaudies medicina, ekologija bei tradiciniu paveldu.

Taip pat Žolynų turgaus metu veiks teatralizuota „grožio pirtis“, bus transliuojamos „Svirplio radijo“ laidos, rengiami tiesioginiai reportažai iš karščiausių turgaus taškų, koncertuos Lietuvos folkloro bei postfolkloro grupės, dainuojamosios poezijos atlikėjai ir kt. Turguje šalia tradicinio lito kursuos ir Žolynų turgaus pinigas „Jonpinigis“, kurį galės įsigyti visi, dalyvaujantys pramogose arba nuoširdžiai perkantys turguje bei paskui juos išleisti Žolynų turgaus aukcione!

Žolynų turgus – puiki proga pajausti augalo aktyviąją suvešėjimo galią prieš artėjančias Rasas.

PROGRAMA

10.00 – Žolynų turgaus pradžia.
11.00 – SVIRPLIO RADIJO laidos:
* apie burtus ir magiją,
* Jonams ir Janinoms,
*  naujienos iš Žolynų turgaus,
* sveikinimų-pageidavimų koncertas,
* žaidimai.
13.00 – Teatralizuotos GYDPIRTĖS atidarymas.
20.00 – Aukcionas už JONPINIGIUS.

Koncertuos tradicinio ir šiuolaikinio folkloro grupės „Griežikai“, „Ratilai“, „Laukis“, „SEN SVAJA“, „Obelija“, „Mindrauja“, „ByTikZyz“. Kiti atlikėjai: Naujosios Vilnios kultūros centro instrumentinis ansamblis „Akordas“, dainos ir šokio studija „Mes – Pasaulis“, Rugiaveidė su šeima, dainuojamosios poezijos atlikėjai Justina Mileškaitė, Gedas Lukšas, Vaidas Lengvinas, Augustė Bartkevičiūtė, laisvo muzikavimo grupė „Ilgumos“. Jūsų laukia ir aktorių kuriami personažai, teatralizuota pirtis, raganos, būrėjos, žiniuonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius