Jaunimo teatre – šmaikšti premjera

Valstybiniame jaunimo teatre gegužės 22 ir 23 d. 18 val. žiūrovai kviečiami susipažinti su spalvingu ir šmaikščiu XIX a. italų dramaturgo Eduardo Scarpetta‘os kūriniu „Vargšai. Aristokratai“ (originalus pavadinimas „Miseria e nobiltà”).
Valstybinis jaunimo teatras
Valstybinis jaunimo teatras / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Premjera

Eduardo Scarpetta (1853-1925) buvo italų aktorius ir dramaturgas, kilęs iš Neapolio, vienas žinomiausių šio krašto komediografų. Nors gimė ne menininkų šeimoje (tėvas – valstybės tarnautojas), teatro sceną Eduardo pažino dar būdamas ketverių metų. Į Eduardo Scarpetta‘os gyvenimą galime žvelgti, kaip į farsą ar romantinę komediją – kūrinius, kuriuos jis pats mėgdavo rašyti ir versti iš kitų kalbų, pritaikant Italijos visuomenei. Scarpetta‘os gyvenimas kupinas netikėčiausių situacijų ir ryškių charakterių, iš kurių įdomiausias, žinoma, – jis pats. Pakanka pasakyti, kad jis garsus jau vien dėl savo trijų nesantuokinių vaikų: dukros Titinos, Peppino ir Eduardo de Filippo‘ų, kurių jis susilaukė su savo žmonos dukterėčia Luisa de Filippo. Visi trys vaikai išgarsėjo kaip italijos ir pasaulio teatro ir kino aktoriai bei dramaturgai.

Scarpetta didžiąją savo gyvenimo dalį paskyrė klasikinių paryžietiškų farsinių komedijų vertimui. Pats parašė apie 100 jų, iš kurių žinomiausia 1888 m. parašyta „Miseria e nobiltà”. Pagal šią pjesę Holivude 1954 m. buvo sukurtas meninis filmas, kuriame Feličės vaidmenį atliko garsus italų komikas Totò, o jaunąją panelę Džemą suvaidino Sophia Loren.

Kas kitas galėjo imtis šio veikalo, klasikinės italų komedijos, jeigu ne tikras italas, trečią kartą Valstybiniame jaunimo teatre viešintis režisierius Paolo Emilio Landi.

„Vargšai. Aristokratai“ – lengva komedija su daugybę farsinių elementų: persirengimais, netikėtomis situacijomis, satyriniais pokštais. Tam, kad iš savo tėvų gautų sutikimą vesti nekilmingą merginą, iš aukštuomenės kilęs jaunuolis įkalba vargšus persirengti aristokratais ir apsimesti merginos tėvais. Tokiu būdu mėginama pelnyti jaunuolio tėvų palaiminimą ir vesti išrinktąją. Žinoma, vargšams toli iki aristokratiškų manierų ir diplomatijos, tačiau atkaklumas padaro viską.

Paolo Emilio Landi – italų režisierius, rašytojas, žurnalistas, vertėjas ir pedagogas. Daugiau negu 20 metų paskyrė darbui televizijoje, sukūrė daugybę trumpametražių dokumentinių filmų skirtingomis temomis apie pasaulio šalis ir jų žymias asmenybes, pradedant Lietuva ir baigant Afrikos bei Azijos valstybėmis. Iki šiol aktyviai dirba nacionalinėjė Italijos televizijoje kaip laidų vedėjas ir prodiuseris. Daugiau nei dešimt metų veda teatro istorijos paskaitas ir seminarus Italijos, Rusijos ir JAV universitetuose.

Nuo 1985 m. Paolo Emilio Landi režisuoja spektaklius Italijoje, JAV, Latvijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje. 2004 m. režisierius išgarsėjo muzikine komedija „Strip man show“, kitaip „Viskas apie vyrus“, o 2007 m. pastatė simpatijų ir populiarumo Lietuvos žiūrovų tarpe nestokojantį spektaklį „Triukšmas už kulisų“, pagal amerikiečių dramaturgo Michaelo Frayno pjesę.

Spektaklyje vaidina: Gediminas Storpirštis, Tomas Kizelis, Vytautas Taukinaitis, Neringa Varnelytė, Aldona Bendoriūtė, Kristina Ovčinikaitė, Ignas Ciplijauskas, Jurgis Damaševičius, Rasa Marazaitė, Arūnas Strorpirštis, Sergejus Ivanovas, Dalia Morozovaitė, Dovilė Šilkaitytė, Saulius Sipaitis, Lukas Petraukas, Jokūbas Giedraitis, Giedrius Arbačiauskas, Jonė Dambrauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius