-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunuoliai muzikuos XIX nacionaliniame ir X tarptautiniame Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkursuose

Šių metų profesionaliosios muzikos konkursų nišą Lietuvoje užpildys jauniausieji talentai – šalyje vyks XIX nacionalinis ir X tarptautinis Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkursai. Tai bene svarbiausias Lietuvoje vykstantis renginys, skirtas pianistams ir stygininkams iki 20 metų, kas dvejus metus sutraukiantis jaunuosius atlikėjus iš visos Lietuvos, o kas ketverius – ir iš viso pasaulio.
Rūta
Rūta / Organizatorių nuotr.

Šiemet nacionalinis konkursas vyks vasario 5–7 d. Klaipėdoje, kur varžysis saviraiškos (vaikų muzikos mokyklų) kategorijos muzikantai, ir vasario 12–14 d. Kaune, kur muzikuos profesinio rengimo kategorijos (meno mokyklų) moksleiviai. O balandžio 23–30 d. jau 10-ąjį kartą į Vilnių suplūs tarptautinio B.Dvariono pianistų ir smuikininkų konkurso dalyviai iš viso pasaulio.

Kompozitoriaus, dirigento, pianisto ir pedagogo, išugdžiusio gausybę žymiausių Lietuvos muzikantų, B.Dvariono pavardę puikiai žino net ir tie, kurie nesidomi profesionaliąja kultūra. Šis muzikas buvo vienas ryškiausių XX a. lietuvių kūrėjų, aktyviai ir pats atlikinėjęs naująją lietuvių muziką. Anot Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos, kur prieš kelis dešimtmečius ir subrendo konkurso idėja, direktorės Laimutės Užkuraitienės, B.Dvarioną su šia muzikinio ugdymo įstaiga siejo itin glaudus ryšys.

„B.Dvarionas mokykloje buvo dažnas svečias. Vos atidarius ją, kompozitorius susitikinėjo su moksleiviais, vedė meistriškumo kursus, grojo ir pats. Ryšys buvo labai glaudus, todėl tai, jog 1973 m. mokyklai buvo suteiktas B. Dvariono vardas, o kitąmet suorganizuotas ir pirmasis jo vardo konkursas, buvo visiškai natūralu“, – pasakojo pedagogė.

Pirmasis – 1974 metais

Pirmasis B.Dvariono konkursas įvyko 1974 m. Pagrindiniais jo iniciatoriais tapo pianistė, B.Dvariono žmona Aldona Smilgaitė-Dvarionienė, kompozitorius, pianistas ir pedagogas Julius Andrejevas ir pianistas ir pedagogas Aleksandras Jurgelionis.

„Kai mokyklai buvo suteiktas B.Dvariono vardas, kartu su J.Andrejevu vadovavome fortepijono skyriui. Vaikai grodavo nepaprastai daug jo kūrinių, bene per kiekvieną atsiskaitymą girdėdavome net po kelias B.Dvariono pjeses, tad mintis organizuoti konkursą kilo labai organiškai.

Šią idėją nepaprastai entuziastingai pasitiko visas mokyklos kolektyvas, nuoširdžiai prisidėjęs prie konkurso organizavimo“, – prisiminė A.Jurgelionis, kuris – ir ilgametis konkurso vertinimo komisijos narys.

Nuo pat ištakų iki mūsų dienų B.Dvariono konkursas sulaukia nepaprastai daug susidomėjimo, kuris atsispindi gausiame dalyvių skaičiuje. Kaip prisiminė pašnekovai, konkursas išaugintas iki tarptautinio būtent todėl, kad užsienio muzikantai patys išreiškė norą dalyvauti. Dabar atlikėjai atvyksta net iš tokių šalių kaip Pietų Afrikos Respublika ar Pietų Korėja, visuomet su malonumu interpretuodami tiek B.Dvariono, tiek kitų lietuvių kompozitorių kūrinius, įtrauktus į konkursinę programą.

Daugybė jo laureatų dabar yra ryškūs atlikėjai, sėkmingai koncertuojantys tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Per daugiau nei tris dešimtmečius skaičiuojančią istoriją B.Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas tapo neatsiejama šalies meninio ugdymo mokyklų mokomojo proceso dalimi, laipteliu, galinčiu pakylėti į kitą profesinio meistriškumo lygį. Daugybė jo laureatų dabar yra ryškūs atlikėjai, sėkmingai koncertuojantys tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tačiau, anot B.Dvariono sūnaus, smuikininko, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus Jurgio Dvariono, šio konkurso reikšmė ir misija apima kur kas platesnį interesų lauką.

„Mūsų dienomis, kai pramoginė muzika baigia nustelbti profesionaliąją, B. Dvariono konkursas mus nuo to gelbsti. Šiemet teko apkeliauti bene visą Lietuvą, ieškant jaunųjų talentų, kurie verti dalyvauti nacionaliniame ture. Galiu tik pasidžiaugti, kad daugybė muzikos mokyklų ženkliai pajudėjo į priekį muzikavimo kokybės prasme. Tačiau svarbiausia nėra tai, kad visi grotų fortepijonu, smuiku ar violončele.

Svarbu, kad žmonės mylėtų muziką ir būtų joje, kad tai, ką jie groja, teiktų džiaugsmo tiek jiems, tiek jų aplinkai. Kai griežiama ne labai sudėtinga, bet labai graži muzika, kuri atliekama labai šiltai ir nuoširdžiai – tai yra nepaprastas džiaugsmas. Kartais pagalvoju, kad jeigu šviesios atminties mano tėtis būtų išgirdęs, kaip šie vaikai groja, jis būtų nepaprastai laimingas“, – mintimis dalijosi J.Dvarionas.

Nacionalinis ir tarptautinis B.Dvariono konkursai priklauso Jaunimo muzikos konkursų sąjungai (EMCY), todėl organizaciniame, kūrybiniame ir vertinimo komisijos darbe pritaikoma geriausia Europos muzikinių tradicijų patirtis.

Nacionalinį konkursą organizuoja Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas, tarptautinį – VšĮ Natų knygynas. Tarptautinį konkursą remia Lietuvos kultūros taryba. Abu konkursus globoja LR prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius