Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kardelių paroda Panevėžyje – be svečių iš užsienio, nes gamtą pergudrauti sugebėjo tik lietuviai

Antradienio popietę Panevėžyje, Gabrielės Petkevičaitės – Bitės bibliotekoje atidaryta jau septintoji tradicinė kardelių paroda. Joje taip pat eksponuojami ir kitokie rudeniniai augalai – jurginai, saulėgrąžos, astros.
Parodos akimirka
Parodos akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Nors buvo planuota, kad į renginį tradiciškai savo gėles atveš ir selekcininkai iš kitų šalių, tačiau šiemet užsieniečių nesulaukta.

Apie galimybę dalyvauti prabilę čekai ir lenkai buvo priversti pakeisti savo planus, mat šiemet jiems taip ir nepavyko užsauginti parodos vertų kardelių. Taip pat neapsilankė kaimynai latviai ir selekcininkai iš Baltarusijos.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Parodos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Parodos akimirka

Parodos organizatorius Alfonsas Žobakas tvirtina, kad tokia situacija susiklostė dėl oro sąlygų. Ir kalta čia ne karšta bei sausa vasara, o vėsus ir sausas pavasaris.

Anot kardelių augintojo, užsienio selekcininkai nerado sprendimo, kaip kardelius užauginti esant nepalankiai temperatūrai. Tačiau lietuviams net ir tokia gamtos staigmena planų nesujaukė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Parodos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./A.Žobakas

„Nei latviai, nei baltarusiai nei čekai neišdrįso atvažiuoti. Aišku, kaitra savo daro, ji neleidžia skleistis aukštesniems žiedams, bet problema slypi pavasaryje.

Kas tuo metu augalus uždengė ir dar net palaistė, pas tuos susiformavo žiedynas.

Žiedų formavimais vyko gegužės paskutinę savaitę. Tuomet buvo bjaurus oras. Šalta ir netgi sausa. Nesiformavo žiedai. Kas tuo metu augalus uždengė ir dar net palaistė, pas tuos susiformavo žiedynas. Kas to nepadarė – rezultato neturi“, – sakė parodos organizatorius Alfonsas Žobakas.

Parodos organizatorius sako, kad įvertinti kardelių vertę pinigais sunku, mat kiekvienas selekcininkas turi savo skonį. Anot augalų specialisto, svarbiausia augalo spalva, forma ir spalvų deriniai, struktūra bei kompozicija.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Parodos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Parodos akimirka

Pasak A.Žobako, gyventi Lietuvoje vien tik iš kardelių auginimo sudėtinga. Kiek daugiau galimybių uždirbti turi tie, kurie savo išvestus žiedus siūlo Rusijos rinkai ar eksportuoja anapus Atlanto.

Pats parodos organizatorius yra išvedęs keletą veislių, kurias vertina kardelių selekcininkai.

Paroda bibliotekoje veiks iki rugpjūčio 27-os dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius