-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karininkų ramovėje Vilniuje vyko Rimanto Dichavičiaus antrosios knygos „Laisvės paženklinti“ pristatymas ir fotografijų paroda

Trečiadienį Vilniaus įgulos karininkų ramovėje vyko dailininko ir fotomenininko Rimanto Dichavičiaus knygos-albumo „Laisvės paženklinti“ pristatymas ir fotografijos darbų parodos atidarymas.
Knygos-albumo pristatymas ir parodos atidarymas
Knygos-albumo pristatymas ir parodos atidarymas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Dailininkas ir fotografas Rimantas Dichavičius (g. 1937 m.) knygą – „Laisvės paženklinti. Dailininkai atkurtai Lietuvos valstybei“ – skiria Lietuvai ir jos simboliams, taip pat juos kūrusiems žmonėms. Dviejų tomų knyga pradedama Lietuvos himnu, taip pat karo ir pokario metų žemėlapiu, kuriame sužymėtos visos Lietuvos gyventojų tremties ir kalinimo vietos Sovietų Sąjungoje 1940-1988 metais.

Pirmajame tome pristatomi 58 įvairių kartų šalies dailininkai, tapytojai, grafikai, monumentalistai, keramikai, dizaineriai ir jų darbai. Kitoje knygos dalyje – daugiau nei 100 autorių valstybingumo įtvirtinimui sukurtų darbų.  

„Atkūrus nepriklausomybę, per trumpą laiką reikėjo iš naujo sukurti ir atkurti visą ženklų sistemą: vėliavą, heraldiką, valstybės riboženklius, pinigus ir kita, – pasakoja R. Dichavičius. – Valstybė – ne tik pušys ir ežerai. Valstybė – tai žymuo, ženklas ir simbolis.“  

Laisvės ženklų sistema privalėjo įgauti išraiškingą, įtaigią, aiškiai suvokiamą formą. Heraldika, paminklai, ordinai ir medaliai, vėliavos, pinigų banknotai ir monetos, pašto ženklai, emblemos, liturginiai simboliai, taip pat meno kūriniai įtvirtina Lietuvos valstybę, tautos savimonę, jos kalbą ir kultūrą.  

„Jei ne šie atributai, šiandien nebūtų ir pačios Lietuvos. Simbolis yra jėga. Net aforizmą sukūriau: „Priešas ženklo bijo labiau. Pirmajame fotoalbumo tome pristatyti 58 įvairių kartų (kai kurie jau mirę) šalies dailininkai, tapytojai, grafikai, monumentalistai, keramikai, dizaineriai ir jų darbai. Į kitą dalį sudėta daugiau negu 100 autorių valstybingumo įtvirtinimui sukurtų darbų. Knygose rasime visą ženklų sistemą, atkurtą kartu su Nepriklausomybe. nei kalavijo““, – kalbėjo knygos autorius R. Dichavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius