Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenės šventėje – teatralizuota šachmatų partija ir Žalgirio mūšio inscenizacija (nuotraukos)

Šį šeštadienį Vilniaus Vingio parke vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės šventė. Joje buvo apžvelgta 600 kariuomenės metų – nuo šiandienos iki Žalgirio mūšio, kurio jubiliejų šiemet minime.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė

Šventėje apsilankė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Šiame renginyje buvo galima išvysti teatralizuotą šachmatų partiją, kuri buvo atliekama pagal tarptautinio šachmatų didmeistrio Šarūno Šulskio parengtą 20-ies ėjimų partiją, kurioje mūšį pradeda baltieji, o laimi – juodieji. Šachmatų lentoje atgysiančias ir teatralizuotoje partijoje susirungsiančias figūras – valdovę, karalių, pėstininkus, rikius, bokštelius, žirgus – vaidino 32 teatralizuotais kostiumais apsirengę Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnai.

Finaliniai šachmatų partijos ėjimai atspindėjo grasųjį Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto manevrą Žalgirio mūšyje iš kairės, kuriuo Vytautas sudavė priešui lemiamą smūgį.

Į šventę atėjusieji šachmatų mėgėjai turėjo progą sužaisti simultaną su 2009 metų Lietuvos šachmatų čempionu Š.Šulskiu. Vienu metu tarptautinis didmeistris buvo pasirengęs susirungti su penkiolika  šachmatų mėgėjų.

Vingio parke buvo galima išvysti ir Vytautą Didįjį“ su savo raitąją palyda, besirengiančia vykti į Lenkiją bei stebėti Žalgirio mūšio inscenizaciją, kurioje dalyvavo apie 200 Lietuvos mokyklų mokinių.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Renginio akimirka
Renginio akimirka

Savo pasirodymą surengė šiuolaikinė kariuomenė: vyko speciali karinė operacija, visuomenei prisistatė visos kariuomenės rūšys – Sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgos. Šventėje nuolat veikė „karinis palapinių miestelis“, kuriame buvo galima pabendrauti su kariais, taip pat pamatyti ar net išbandyti karinę techniką ir ginkluotę. Taip pat buvo įrengta ir improvizuota Afganistano tarptautinių operacijų stovykla.

Šventėje buvo galima išbandyti savo jėgas įvairiuose kariniuose atrakcionuose, aštrių pojūčių mėgėjai galės patys pabandyti išminuoti minų lauką.

Pernai ypač daug lankytojų dėmesio sulaukusius partizanų bunkerius šiemet Vingio parke ir vėl įrengė Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono kariai. Uniformos, ginklai – viskas iš partizaninio laikotarpio. Netoli bunkerio katile ant laužo virė košė, buvo dainuojamos partizanų dainos, skaitoma priesaika.

Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla pristatys Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės kariuomenės, pasiruošusios kautis Žalgirio mūšyje, maketą, sudėliotą iš 500 skulptūrėlių, kurias sukūrė įvairių šalies mokyklų mokiniai.

Tradicija švęsti kariuomenės ir visuomenės dieną kilusi iš tarpukario Lietuvos, ir šios šventės vyksta kasmet trečiąjį gegužės savaitgalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius