-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Kaunas Jazz“ festivalyje apie meilę, šypseną ir gyvenimo ironiją pasakojanti muzika

Jos venomis teka muzika, sukurta tokių skirtingų atlikėjų kaip Tomas Waitsas, The Beatles (šių atlikėjų dainas ji neretai atlieka koncertuose) ir Bjork. Visi šie menininkai padarė įtaką austrų pianistei ir dainininkei Susanai Sawoff – tikrų kultūros gurmanų jau gerai žinomai atlikėjai, kurios debiutinis albumas "Wrapped Up In A Little Sigh" gali tapti vienu gražiausių dalykų, kuriuos išgirdote per pastaruosius keletą metų.
Susana Sawoff
Susana Sawoff

Per skambūs komplimentai? Ne, jei kalbame apie šią atlikėją, apgaubiančią šiltu balsu ir įsimenančiomis, dažnai melancholiškomis melodijomis. Tai intymi, asmeniška, apie meilę, šypseną ir gyvenimo ironiją pasakojanti muzika. „Tarsi žiūrėtum į dainininkės širdį per didinamąjį stiklą“, - taip apibūdinama šios 32-ejų austrės kūryba.

Elegantiška, švelni, su būgnininku ir bosistu atliekama muzika padės pasijusti taip, tarsi prie kavos puodelio sėdėtumėte su dešimt metų nematyta bendraklase

Galite vadinti ją senamadiška – Susana tikrai neįsižeis, juk ir jos albumų viršelių dizainas primena 1960-uosius. Elegantiška, švelni, su būgnininku ir bosistu atliekama muzika padės pasijusti taip, tarsi prie kavos puodelio sėdėtumėte su dešimt metų nematyta bendraklase – tai yra vienas iš mažyčių stebuklų, kuriuos savo pasirodymuose sukuria ši atlikėja.

Kiti – tai dainos apie nusivylimą meilės istorijomis, šilumą po antklode, žavų nepažįstamojo žvilgsnį ir dar daugybę kitų dalykų, kuriuos pajusti ir suprasti gali visi. Muzika, sukurianti tokią jaukią atmosferą, kokios pavydėtų ir šį žanrą ištobulinusi Norah Jones.

Kritikai, ieškodami kuo tikslesnių šios muzikos apibūdinimų, ją yra pavadinę muzikine kaligrafija ir pačios menininkės mikrokosmo atspindžiu. Įmantru? Taip, bet ši muzika tiesiog reikalauja išradingų terminų. Nors iš tiesų yra jausminga, subtili ir taupi. Dainų aranžuotės kartais atrodo beveik visiškai „nuogos“ - Susana pati groja klavišiniais, vieninteliai jos partneriai koncertuose – bosistas Christianas Wendtas ir būgnininkas Jorgas Haberlas, abu dalyvavę albumo įrašuose.

VIDEO: Susana Sawoff - Blow up our Love

Susana tris kartus buvo nominuota svarbiausiam Austrijos muzikos apdovanojimui Amadeus, koncertavo Vengrijoje, Vokietijoje ir Norvegijoje. Jos pirmąją plokštelę įrašyti padėjo žinomas islandų muzikantas Helgi Jonssonas. Kai nekuria viena, ji keliauja ir muzikuoja su savo seserimis Sonia ir Monica – kartu jos yra įkūrusios grupę Sawoff Shotgun. Susana juokais sako, kad jei vieną dieną jai paskambintų, pavyzdžiui, Prince'as ir pakviestų koncertuoti kartu, ji iškeltų vieną sąlygą – kartu turėtų keliauti ir seserys.

Tai tik keletas iš daugybės įdomių faktų apie šią būtybę, kurią Kaune šįmet išgirsime savo ausimis. Norisi paminėti dar vieną - jos debiutinis albumas šiais laikais, kai mažai kas perka kompaktines plokšteles, buvo išparduotas – teko gaminti naują tiražą.

Dar vienas ženklas, kad festivalio publikos laukia puiki proga pasimėgauti įdomiu atradimu – juolab kad šis koncertas žymi ir dar vieną ypatingą naujieną. Austrų trio pasirodymas taps naujos Kaunas Jazz erdvės krikštu – pirmą kartą festivalio istorijoje koncertas vyks Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje. Nauja vieta ir naujos dainos (gegužę, žadama, pasirodys antrasis Susanos albumas) – tokios dvigubos premjeros tiesiog nevalia praleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius