Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliaujantiems į gamtą – kaip išsirinkti tinkamą palapinę?

Investuodami į naujus daiktus norime žinoti ne tik iš ko galime rinktis, bet ir kaip rinktis. Ieškome optimalaus kainos, kokybės bei poreikio santykio. Net ir toks (iš pirmo žvilgsnio) paprastas daiktas – palapinė – turi daugybę skirtingų parametrų, kuriuos verta išmanyti dar prieš žvalgantis į pasiūlos katalogus.
Stovyklavimas gamtoje
Stovyklavimas gamtoje / 123rf.com nuotr.

Nuo ko pradėti?

Svarstant galimus palapinių variantus, reiktų atsižvelgti į tris pagrindinius faktorius: 1) kuriuo metų laiku, 2) kokia transporto priemone bei 3) keliese ketinate keliauti (ar keliaujate dažniausiai).

Stovyklavimui gamtoje skirtos palapinės pagal sezoniškumą yra skirstomas į 2 kategorijas: 3-jų sezonų (aktyvaus poilsio arba laisvalaikio) ir 4-ių sezonų (ekspedicines) palapines.

Jeigu į gamtą dažniausiai traukiate šiltesnių orų metu, jums pilnai pakaks 3-jų sezono laikų (pavasario, vasaros ir rudens) orams pritaikytos palapinės. Šios palapinės paprastai yra lengvos, kompaktiškos ir nesudėtingų konstrukcijų.

Norint apsisaugoti nuo rimtesnių liūčių (ypač Lietuvoje), patartina rinktis ne mažesnio nei 2500 mm vandens stulpo slėgį atlaikančias palapines

Aktyvaus poilsio (žygių) palapinės sveria iki 2 kg ir yra nedidelės talpos (vienvietės arba dvivietės). Jas mielai renkasi ne tik žygeiviai, bet ir dviratininkai. Dėl jų mažo svorio ir kompaktiškumo šias palapines patogu neštis keliaujant ilgas distancijas.

Populiariausios ir dažniausiai naudojamos yra laisvalaikio palapinės. Renkantis jas atsižvelgiama į jų dydį bei vandens pralaidumą. Pastarasis faktorius – ypatingai svarbus.

Palapinės, kurių palaidumas yra 1000 mm, gali atlaikyti tik nesmarkų lietų. Norint apsisaugoti nuo rimtesnių liūčių (ypač Lietuvoje), patartina rinktis ne mažesnio nei 2500 mm vandens stulpo slėgį atlaikančias palapines.

Ekspedicinės palapinės dažniausiai skirtos gyvenimui ekstremaliomis sąlygomis (speleologų urvuose, šiaurės ašigalyje ir pan.) arba kelionėms į kalnus ar kitas atšiaurias vietoves. Jos sukurtos tam, kad atlaikytų sniegą bei smarkų vėją. Šių palapinių vandens palaidumas – apie 10000 mm. 4-ių sezonų palapinės dažniausiai būna žymiai sunkesnės ir brangesnės už 3-jų sezonų palapines.

Tiesa, keliautojai pastebi, jog karštą vasaros dieną 4-ių sezonų palapinė gali smarkokai įkaisti. Dėl šios priežasties, keliaujantys visus metus investuoja į dvi palapines: vieną skirta žiemai ir antrą – likusiems metų laikams.

Dar kartą apie palapinės dydžius

Paauglystės ar studentavimo laikais gamtoje iškylavusiems turbūt nesunku su šypsena atminti bent kartą, kuomet didesniam žmonių kiekiui (nei skirta) teko susigrūsti į vieną nedidelę palapinę. Tikrai ne vienas gali patvirtinti, jog į keturvietę palapinę nesunkiai telpa net ir 6 žmonės.

Tačiau norintiems komforto vis dėlto reikia vadovautis atvirkštine logika. „Autoturistai“ pataria, jog norint patogiai išsimiegoti, vienam žmogui reikia apytikriai 2-2,5 kvadratinių metrų grindų ploto. Tiems, kurių ūgis siekia 180 cm, reikėtų rinktis bent 210 cm ilgio palapinę. Priešingu atveju teks galūnėmis ramstytis į palapinės galus arba miegoti susirietus.

norint patogiai išsimiegoti, vienam žmogui reikia apytikriai 2-2,5 kvadratinių metrų grindų ploto

Palapinės talpoje nurodytas asmenų skaičius (dvivietė, trivietė ir pan.) yra maksimalus, t.y. tiek, kiek asmenų (be įrangos ar didžiulės mantos) gali sutilpti palapinėje.

Tačiau tie, kurie keliauja su didesniu ryšuliu daiktų ar specialia įranga, turėtų šį skaičių padalinti iš dviejų: pavyzdžiui, keturvietė palapinė puikiai tiks dviems asmenims su didesniu kiekiu daiktų.

Renkantis palapinės dydį svarbu atsižvelgti į tai, kokiu būdu keliausite. Jeigu tai  -automobilis, net ir didesnė šeimyninė palapinė nesukels didžiulio vargo. Tačiau keliaujantys pėsčiomis vargu ar norės rinktis didelę ir daug sveriančią palapinę.

Formos ir funkcijos

Nors palapinės išsiskiria formų bei jų derinių gausa, tačiau dauguma turizmo gidų palapines (pagal dydį ir funkciją) klasifikuoja į du porūšius: kvadratines arba kupolo („dome tent“) ir sienines/šeimynines („cabin tent“) palapines.

Kvadratinės arba kupolo formos palapinės dažniausiai yra lengvesnės ir paprasčiau surenkamos nei sieninės/šeimyninės palapinės. Be to, jos labiau apsaugo nuo vėjo ir liūties. Keliaujant dviese ar keturiese – tokio tipo palapinė yra optimalus pasirinkimas.

Tuo tarpu didžiosios palapinės turi savo privalumus: erdvę stovėjimui, didelius langus, papildomą stogo medžiagą lietui nubėgti. Palapinės su vertikaliomis sienomis turi daugiau gyvenamosios erdvės. Be to, šių didžiųjų palapinių erdvė dažniausiai būna išplanuota į kelis atskirus kambarėlius.

Tačiau šios palapinės yra mažiau atsparios stipresniam vėjui ar liūčiai. Esant liūties tikimybei, didesnes palapines rekomenduojama įtempti papildomai ar sutvirtinti papildomomis virvėmis. Savaime suprantama, didelės palapinės konstravimas gali užtrukti iki keleto valandų!

Kitos svarbios pastabos

  • Statant palapinę labai svarbu tinkamai įtempti išorinį tentą, kad jis nesiliestų prie vidinio tento: išorinis sluoksnis sulaiko kritulius, o tarpas tarp vidinio ir išorinio sluoksnių neleidžia susidaryti kondensatui.

  • Palapinėje būtinas vėdinimas, kad, esant drėgmei, daiktai palapinės viduje išliktų sausi.

  • Atkreipkite dėmesį į tai, iš kokių medžiagų pagamintas karkasas, kadangi nuo to priklauso visos palapinės kokybė. Kokybiškiausi ir lengviausi karkasai yra gaminami iš specialių aliuminio lydinio vamzdelių. Toks palapinės karkasas net ir po daugybės turistinių žygių išliks tvirtas ir patikimas.

  • Tinklelis nuo uodų turėtų būti privalomas kiekvienoje palapinėje. Svarbu nepamiršti jo užtraukti!

  • Palapinės užtrauktukai turi lengvai užsidaryti/atsidaryti (jokiu būdu neturi kabintis už medžiagos).

  • Įsigiję palapinę pirmiausia išmėginkite sudėti ją namų sąlygomis. Taip būsite tikri, jog nė vienos dalies netrūksta. Be to, be streso ir skubos išmoksite tvarkingai ir teisingai ją pastatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius