-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ketvirtadienį – hipnotizuojančios „Verpimo ratelių electro sutartinės“

Šį ketvirtadienį, gruodžio 9 dieną, menų fabrike LOFTAS lietuviški verpimo rateliai skleis neįprastus hipnotizuojančius garsus. Vos antrą kartą vilniečiams pristatomas audiovizualinis performansas „Verpimo ratelių electro sutartinės“ – tai unikalus muzikinis pasirodymas, kurį sukūrė ir skirtingose erdvėse įgyvendina trys menininkai – muzikantas, grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara, skulptorius Mindaugas Tendziagolskis ir audiovizualinio meno kūrėjas Vaclovas Nevčesauskas.
Verpimo rateliai
Verpimo rateliai / Organizatorių nuotrauka

Skirtingų meno sričių atstovai pasirodymų metu atskleidžia visiškai naujas verpimo ratelių pnaudojimo galimybes. Archaiškiems rateliams pritaikytos specialios jutiklinės technologijos rato sukimo judesį, greitį ir kryptį susieja su kompiuterio programų pagalba čia pat kuriamais muzikos garsais ir taip sukuria neeilinę muzikinę patirtį, įtraukiančią į užburiančią kelionę laiku.

„Verpimo ratelių electro sutartinės“ – muzikinio ritmo performansas, kurio metu gerai atpažįstami senoviniai lietuvių liaudies instrumentai, magiška muzika ir naujos technologijos nustebina netikėta tarpusavio sinteze, akcentuojančia svaraus lietuviško muzikinio paveldo ir naujų meno
formų sąjungą.

Sudėtingą pasirodymo formulę perprasti sunku net ir pamačius, tačiau rezultatas pribloškiantis –
trys vyrai senoviniais verpimo rateliais kruopščiai „verpia“ tradicinę sutartinę modernių vaizdo projekcijų fone. Tai puiki lietuviškojo muzikinio paveldo ir šiuolaikinio meno sintezė, pristatanti kitokią lietuviškos kultūros sceną – inovatyvią, jautrią laikui ir naujoms idėjoms bei patrauklią labai įvairių meno sričių gerbėjams.

“Pasirodymų metu tik muziejaus atributu ar amatų mugių dalyviais laikomi verpimo rateliai atgyja naujam gyvenimui ir naujai paskirčiai – sujungti lietuvių liaudies garsus su dabartine modernia muzika ir parodyti, jog šie du visiškai skirtingi muzikos tipai gali puikiai egzistuoti drauge ir praturtinti lietuviškos muzikos sampratą nauja meno forma”, – sako vienas iš projekto sumanytojų Viktoras Diawara.

Pirmasis verpimo ratelių sutartinių performansas įvyko Šv. Ignoto bažnyčioje festivalio „Skamba skamba kankliai metu“ šiemet ir iškart susilaukė ypatingo dėmesio. Antrajam, nemokamam pasirodymui menininkai kviečia visus, norinčius patirti visiškai netikėtą garsų ir vaizdų dėlionę.

Šis unikalus reginys vyks menų fabrike LOFTAS –  industrinėje Vilniaus Naujamiesčio erdvėje, kuri dar labiau sustiprina bendrą pasirodymo nuotaiką ir šiuolaikinio bei etninio meno sandūrą. Pasirinkta vieta – neatsiejama reginio dalis, kuri pasirodyme dalyvaus lygiagrečiai su kitais pasirodymo elementais. Tuo pačiu tai bus puiki proga vilniečiams ir miesto svečiams atrasti nepelnytai pamirštą Naujamiesčio rajoną.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius