-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Klaipėdos P.Domšaičio galerijoje – unikali japoniškų lėlių paroda

Japonijos ambasada Lietuvoje ir Lietuvos dailės muziejus lapkričio 26 d., ketvirtadienį, 16 val. maloniai kviečia į Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda) atidaromą Japonijos fondo kilnojamąją parodą „Japonijos lėlės“.
Klaipėdos P.Domšaičio galerijoje daugiau nei mėnesį bus demonstruojamos japoniškos lėlės.
Klaipėdos P.Domšaičio galerijoje daugiau nei mėnesį bus demonstruojamos japoniškos lėlės. / P.Domšaičio galerijos nuotr.
Temos: 2 Paroda Japonija

Parodai atrinkti reprezentaciniai, šiuolaikinių meistrų sukurti įvairių žanrų lėlių pavyzdžiai. Eksponuojamos lėlės, vaizduojančios vaikus, imperatorius ir rūmų didikus, grakščias damas, karius ir karžygius, dievus, demonus, pasakų, legendų, no ir kabukio teatro veikėjus.

Japonijos fondas aktyviai plėtoja tarptautinius kultūrinius mainus ir bendradarbiauja su daugiau nei 130 šalių visame pasaulyje. Populiarindamas Japonijos meną ir kultūrą, fondas kartu su užsienio šalių muziejais rengia tradicinio ir šiuolaikinio japonų meno parodas, organizuoja kilnojamąsias tapybos, keramikos, amatų, graviūrų ir fotografijų parodas, keliaujančias aplink pasaulį. Tarpininkaujant Japonijos ambasadai Lietuvoje, keliaujanti lėlių paroda pasiekė ir Klaipėdą. 

P.Domšaičio galerijos nuotr./Japoniška lėlė „Kurtizanė“
P.Domšaičio galerijos nuotr./Japoniška lėlė „Kurtizanė“

Lėlės visais laikais buvo svarbi japonų kultūros, kasdieninio ir dvasinio gyvenimo dalis. Daugelį amžių įvairiai tobulintos, jos atspindi Japonijos tradicijas ir žmonių troškimus, pasižymi kiekvienam šalies regionui būdingais savitais bruožais. Lėlių gamybai naudojamos įvairios medžiagos: drožinėtas, tekintas medis, degtas molis, popierius, tekstilė, dekoruojama pasitelkiant laką, trintas kriaukles, dažus. Spalvingi, puošnūs apdarai ir šukuosenos yra tikra Japonijos mados istorija. 

Viena pagrindinių šios įvairovės ir populiarumo ištakų yra Mergaičių šventė (Hina matsuri), švenčiama kasmet kovo 3 dieną. Tą dieną tėvai, linkėdami savo dukroms laimės, atrenka keletą lėlių ir susodina jas poromis. Šis gražus paprotys gyvuoja jau tūkstantį metų. Mergaičių šventei prilygsta Berniukų šventė, vadinama Tango no Sekku. Šeimos, auginančios berniukus, puošia namus miniatiūriniais ginklų komplektais ir karių figūromis, sūnums linkima užaugti sveikiems, stipriems ir narsiems. Lėlių įvairovę praturtino japonų tradicinio teatro – no ir kabukio – personažai, folkloro, literatūros temos ir kitos senos tradicijos. 

Bėgant amžiams, Japonijoje susiformavo savita lėlių kultūra. Lėlės iš vaikų žaislų ir švenčių dalyvių virto tikrais meno kūriniais. Jos eksponuojamos parodose, jomis domisi muziejai. Daugybė žmonių įsigyja tradicinio stiliaus lėles, kurias tebegamina sumanūs meistrai, naudodami senus lėlių gamybos būdus. Šiuolaikinių meistrų sukurtos lėlės Japonijoje vertinamos kaip aukšto lygio dailusis amatas, o lėlių parodos tampa tikromis varžybomis, kuriose meistrai demonstruoja savo gebėjimus ir išradingumą. Kartu su autorinėmis, profesionalių menininkų sukurtomis lėlėmis, jos užima reikšmingą vietą šiuolaikiniame japonų mene. 

Paroda veiks iki sausio 11-osios. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius