-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kongresų rūmuose – romantiškas koncertas

Kovo 27 d., penktadienį, Vilniaus kongresų rūmuose įvyks romantiškas Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (meno vadovas ir vyr. dirigentas G. Rinkevičius) XX jubiliejinio sezono koncertas „Kalbėki man, mylimasis“, kuriame A. von Zemlinskio lyrinę simfoniją R. Tagorės eilėmis atliks dainininkai Irina Krikunova ir Dainius Stumbras. Taip pat skambės siuita iš P. Čaikovskio baleto „Miegančioji gražuolė“. Diriguos Aleksandras Anissimovas.
Solistė Irina Krikunova
Solistė Irina Krikunova / LVSO nuotr.

Inžinierė, nusprendusi dainuoti

Už artistiškumą ir interpretavimo brandumą ne kartą apdovanojimais įvertinta Rostovo primadona vadinama solistė, aistringo balso savininkė Irina Krikunova (sopranas) gimė muzikos mėgėjų šeimoje, tačiau jos kelias į profesionalios dainininkės karjerą buvo kitoks nei daugelio vokalistų.

„Mano mama turėjo nuostabų balsą, tad aš taip pat nuo mažens dainavau ir maniau, kad taip dainuoja visi, nė negalvojau dainavimo paversti savo profesija. Aš, kaip ir visi mano šeimoje, gabi matematikai, baigiau inžinerijos specialybę, dirbau laikrodžių gamykloje konstruktorių biure... Vėliau išsipildė svajonė tapti verslo moterimi, penketą metų dirbau privačioje bendrovėje, o kai tai tapo nuobodu, pradėjau lankyti privačias dainavimo pamokas. Dėstytojai primygtinai patariant, įstojau į Rostovo S. Rachmaninovo valstybinę konservatoriją. Pamenu, tada susėdome visa šeima, kurios pagrindine maitintoja buvau ir pasakiau, kad aš nusprendžiau dainuoti ir mums gali tekti badauti...“ – pasakojo Irina Krikunova.

2000 m. dainininkė, Nedos vaidmeniu debiutavusi operoje „Pajacai“, tapo Rostovo valstybinio muzikinio teatro soliste, o nuo 2008 m. dainininkė yra Permės P. Čaikovskio vardo akademinio operos ir baleto teatro solistė. Gana vėlai (būdama 32 metų) į operos sceną atėjusi atlikėja už vaidmenis operose „Madam Baterflai“, „Ledi Makbet iš Mcensko apskrities“ ir „Rigoletas“ buvo triskart apdovanota „Auksinės kaukės“ diplomu.

Ji sėkmingai koncertuoja Rusijos ir užsienio operos teatruose: Maskvos didžiajame teatre, Grand Teatre del Liceu Barselonoje, Vokietijos, Anglijos (Royal Albert Hall), Masiimo Bellini teatre Italijoje, Indijos, Pietų Korėjos, Baltijos šalių scenose, yra koncertavusi JAV (Bruklino muzikos akademijoje, Carnegie Hall). Dainininkė dėsto dainavimą Rostovo S. Rachmaninovo valstybinėje konservatorijoje.

Scenos partneris – Svynis Todas

Kita romantiškojo vakaro Kongresų rūmuose žvaigždė – baritonas Dainius Stumbras yra minėjęs, kad dalyvavimas muzikiniame trileryje „Svynis Todas“ jam buvo tarsi sportininkui perėjimas į kitą sporto šaką ar svorio kategoriją. Šis koncertas sugrąžins dainininką į klasikinio dainavimo erdves. Dainius Stumbras taip pat ne iš karto pasirinko operos solisto kelią. Pradėjęs groti fortepijonu ir akordeonu, vėliau studijavęs dirigavimą, jis susidomėjo vokalo menu ir 2000 m. baigė dainavimo magistrantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Baritonas pradėjo įspūdingą karjerą – atlieka vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Latvijos operos, Maskvos didžiojo operos ir baleto teatro, Estijos nacionalinės operos, Krokuvos operos, Tbilisio operos ir kitose scenose. D. Stumbras yra įvertintas „Operos švyturių“ premija, kaip perspektyviausias solistas, jis taip pat buvo išrinktas „Operos švyturių“ metų solistu.

Koncertą „Kalbėki man, mylimasis“ diriguos Baltarusijos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas, Busano (Pietų Korėja) filharmonijos orkestro bei Permės (Rusija) valstybinio akademinio operos ir baleto teatro pagrindinis kviestinis dirigentas, Baltarusijos valstybinės premijos laureatas Aleksandras Anissimovas. Maestro yra buvęs Valerijaus Gergijevo asistentu, dirigavęs garsiausiose JAV, Argentinos, Australijos, Italijos, Vokietijos, Prancūzijos, Austrijos, Nyderlandų, Lenkijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos ir kt. koncertų salėse ir operų scenose.

Dirigentas intensyviai dirba su Airijos nacionaliniu simfoniniu orkestru. 2001 m. jam suteiktas Airijos nacionalinio universiteto garbės daktaro laipsnis už indėlį į šios šalies muzikinę kultūrą.

Koncerto pradžia 19 val. Bilietus platina Kongresų rūmai ir bilietai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius