-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvajame universitete – laisva ir kieta „slam” poezija

Šį rudenį Laisvasis universitetas Vilniuje pradeda daug vietos skirdamas kultūrai. Vyksta filmų peržiūros, pokalbiai su naujų knygų autoriais, o rytoj laisvai liesis kieta ir kartais agresyvi poezija. Būtent rytoj, antradienį, rugsėjo 14 d., 18:00 val. Laisvasis universitetas (LUNI) kviečia į „Kultflux“ platformoje, Neries krantinėje prie Mindaugo tilto Vilniuje vyksiantį susitikimą su dviem „slam“ poezijos atlikėjais – Domu Godosbroliu Raibiu ir Žygimantu Mesijumi Kudirka.
„Slam“ poezija“
„Slam“ poezija. / Organizatorių plakatas

„Slemeriai“ pateiks trumpą „slam“ poezijos istoriją, iliustruotą garsine ir vaizdine medžiaga. Antrojoje susitikimo dalyje vyks kūrybinės dirbtuvės, kurių metu kiekvienas norintis galės kurti savo poeziją.

„Slam“ (angl. – trenkimas, trankymas; šnekamojoje kalboje – griežta kritika) poezija tampa bet kuris literatūros žanras, skaitomas prieš auditoriją pagal „slam“ poezijos varžybų taisykles. „Slam“ poezijoje svarbiausias dalykas yra abipusis malonumas, o ne varžymasis ar taisyklės – pasirodymu mėgaujasi ir pasirodantis poetas, ir klausytojas salėje.

Kadangi „slam“ poezija visuomet atliekama gyvai, o jos tikslas nėra tik perteikti tekstą, bet ir sudominti žiūrovą, ji tampa teksto ir scenos meno lydiniu. Tekstas gali būti komiškas, tragiškas, rimuotas arba tik žodžių žaismas, jis neprivalo būti literatūrinis. „Slam“ poetai dažnai naudoja žargoną. Scenos menas – viskas, kas atliekama ant scenos: vaidyba, dainavimas, pantomima, imitacijos, parodijos ar tiesiog skandavimas.

„Slam“ poeziją gali skaityti kiekvienas. Skaitovai skaito tik savo darbus. Tematikai netaikomi jokie apribojimai, galima kalbėti apie viską: politiką, socialines problemas, sportą, meną, meilę, neapykantą, džiaugsmą ir nusivylimus, galima tiesiog sukurti savo trumpą „performansą“. Svarbiausias dalyvio uždavinys – kuo įdomiau perduoti savo žinutę susirinkusiems žmonėms.

Susidomėjai? Nori dalyvauti? Nežinai nuo ko pradėti? Pradėk nuo savęs, nuo to, kas tau svarbu, nuo to, ką pats išgyvenai, išgyveni ar norėtum išgyventi. Pasauliui jau seniai nebeįdomūs menininkai, inžinieriai, kasininkai ar juo labiau mokytojai, daktarai, politikai ir policininkai – pasauliui įdomios asmenybės, tokios, kaip tu!

Laisvasis universitetas – tai alternatyvus savišvietos tinklas, siekiantis suburti įvairius žmones bei jų grupes – dėstytojus, studentus, socialinius aktyvistus, mokinius, dirbančiuosius – visus tuos, kurie nori mokytis, aktyviai dalintis žiniomis ir būti išgirsti. Mums svarbu, kad universitete įgytos žinios leistų praplėsti teorinį ir praktinį mūsų bendruomenės narių akiratį, kad būtų ugdomas kritinis mąstymas, kuriamos visuomeninės ir gyvenimo būdo alternatyvos.

Daugiau informacijos galite rasti svetainėje luni.lt. Kviečiame pirmadieniais nuo 18 val. klausytis radijo laidos „LUNI valanda per Start FM“ (startfm.lt). Norėdami operatyviai gauti informaciją apie Laisvojo universiteto renginius, prisijunkite prie LUNI „Facebook“ grupės arba parašykite laišką info.luni@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius