Lietuviškoje operoje atgims Kudirka

Minint Lietuvos nepriklausomybės atgavimo dieną, kovo 11-ąją Rusų dramos teatre melomanams bus pristatyta dviejų veiksmų lietuviška opera „Pasaulio dangoraižis“. Šis kompozitoriaus Algirdo Martinaičio ir libreto autoriaus Andriaus Vaišnio kūrinys žiūrovams bandys atskleisti nežinomas visuomenės ir politikos veikėjo Vinco Kudirkos asmenybės puses.
Lietuviška opera „Pasaulio dangoraižis“
Lietuviška opera „Pasaulio dangoraižis“ / Alvydo Opulskio montažas
Temos: 2 Dangoraižis Opera

„Man atrodė labai svarbu, kad yra galimybė pristatyti Vincą Kudirką ir jo kūrybą bei biografijos faktus kitokia forma. Paminklų ir monumentų epocha jau yra praėjusi. Atradęs esminius, raktinius žodžius apie V.Kudirkos gyvenimą ir kūrybą, norėjau suteikti jiems šiuolaikines prasmes, pradedant nuo pavadinimo, – aiškino operos libreto autorius. – Operoje svarbus satyrinis elementas. To žmogaus gyvenimas buvo ir drama, ir tragedija, ir satyra.“

Operai, skirtai Vinco Kudirkos gimimo 150-mečiui ir jo redaguoto žurnalo „Varpas“ 120-osioms metinėms, satyros suteikė ir muzikos kūrėjas, kompozitorius A.Martinaitis.

„Skaitant medžiagą apie Kudirką, man užsifiksavo jo satyros. Manau, kad Kudirką galima pagerbti ir muzikiniu požiūriu lengva muzikine medžiaga, kurioje yra ir sunkesnių atspalvių“, – sakė kompozitorius ir, tikino, kad pasidavė teatrinei operos pusei.

Režisieriaus darbas operoje buvo paskirtas Jonui Vaitkui. Jis šio savo vaidmens nenorėjo sureikšminti ir skundėsi nepakankamu operos biudžetu bei laiko trūkumu.

„Čia daugiau dailininko ir kompozitoriaus statymas, nes nieko negali režisuoti, kai solistai nemoka tekstų, kuriuos visai neseniai gavo. Aš pats libretą ir muziką pamačiau prieš 1,5 savaitės, nes visai neseniai paaiškėjo, kad vis dėlto gausime pusiau sumažintą finansavimą lietuviškai operai ir tokiam asmeniui“, – kartėlio neslėpė Rusų dramos teatro vadovas.

Pagrindinį V.Kudirkos vaidmenį operoje atliks solistas Audrius Rubežius, visuomenės veikėjo moteris ir jo motiną-tėvynę įkūnys Asta Krikščiūnaitė. Kitus vaidmenis operoje atliks solistai Algis Janutas, Ignas Misiūra, Andrius Apinis, Rafailas Karpis ir Giedrius Žalys. Be solistų, operoje „Pasaulio dangoraižis“ dalyvaus Lietuvos kamerinis orkestras bei kamerinis choras „Brevis“.

Operą pristato VšĮ „Cantus firmus“, o projektą remia Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius