Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nacionaliniame muziejuje tęsiamas parodų ciklas „Muziejus ir kolekcininkas“

Lietuvos nacionaliniame muziejuje Naujajame arsenale nuo balandžio 3 d. eksponuojamos kolekcininkų Gedimino Petraičio išeivijos dailės ir Zigfrido Jankausko lituanistinių sidabro dirbinių kolekcijos.
A. Galdikas, Natiurmortas su Rūpintojėliu, 1952
A. Galdikas, Natiurmortas su Rūpintojėliu, 1952 / Lietuvos nacionalinio muziejaus inf.
Temos: 1 Paroda

Gediminas Petraitis yra žinomas lituanistikos – knygų, tapybos, senosios grafikos ir tradicinės liaudies skulptūros – kolekcininkas, bendradarbiaujantis su Lietuvos nacionaliniu muziejumi ir dovanojęs jam vertingų eksponatų. Domėtis Lietuvos istorija ir kultūra paskatino mokytojai lituanistai. Studijuodamas ekonomiką Vilniaus universitete, susipažino su senąja spauda ir ėmė rinkti įvairią lituanistinę medžiagą. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 1992 metais įkūrė vieną iš pirmųjų šalyje privačių antikvariatų, tuomet pradėjo kolekcionuoti išeivijos dailę.

Parodoje pristatoma dalis kolekcininko išeivijos dailės rinkinio, kuris apima 200 tapybos, grafikos ir skulptūros kūrinių. Rinkinio pagrindą sudaro dar prieškaryje pagarsėjusių Lietuvos menininkų, taip pat Freiburgo Dailės ir amatų mokyklos (École des Arts et Métiers, 1946–1949) auklėtinių darbai, sukurti 1945–1991 metais.

Rinkinyje daugiausia sukaupta tapybos ir grafikos. Kolekcininkas stengėsi rinkti geriausiai autoriaus stilių atspindinčius kūrinius, taip pat domėjosi ir ieškojo istorijos bėgyje pamirštų menininkų kūrybinio palikimo. Kolekcijoje esama žymių tarpukario dailininkų Adomo Galdiko, Vytauto Kazimiero Jonyno, Viktoro Petravičiaus, Viktoro Vizgirdos kūrinių, taip pat svetur pripažinimą pelniusios viduriniosios kartos menininkų Prano Gailiaus, Henriko Šalkausko, Elenos Urbaitytės, Romo Viesulo, Kazimiero Žoromskio kūrybos. Rinkinys gerai atspindi pagrindinius lietuvių profesionaliosios dailės posūkius išeivijoje.

Zigfridas Jankauskas nuo seno domisi Lietuvos istorinėmis vertybėmis. Surengė per 30 parodų (asmeninių ir kartu su įvairiais muziejais), yra paskelbęs straipsnių meno istorijos ir karo istorijos klausimais, jo kolekcijoje sukaupti eksponatai yra publikuoti daugelyje istorinių monografijų bei katalogų. Zigfridui Jankauskui suteiktas Lietuvos nusipelniusio kolekcininko garbės vardas, jis yra apdovanotas Lietuvos kolekcininkų asociacijos garbės žymeniu.

Kolekcininkas sukaupė vertingą Lietuvos auksakalių dirbinių kolekciją. Parodoje pristatomi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos meistrų XVIII a. – XX a. pirmosios pusės dirbiniai, itin reti Karaliaučiaus auksakalių dirbiniai, žydų kidušinės taurės, bažnytiniai indai. Kolekcija išsiskiria ypač retais Vilniaus meistrų paženklintais dirbiniais, kurių yra žinomi tik vienetai, pavyzdžiui, Vilniuje ir Gardine dirbusio Jono Kristijono Michaelio (minimas 1809–1828), vilniečių Kristupo Benjamino Vagnerio (minimas 1796–1843), Jokūbo Gustavo Hano (1756–1820), Liudviko Rioro (1776–1837), Frydricho Vilhelmo Rikmano (minimas 1821–1863) darbais. Zigfrido Jankausko lituanistinių sidabro dirbinių kolekcija yra vienas didžiausių privačių tokios tematikos rinkinių Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius