-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininkų paroda „Titanike“ vilios šiuolaikiniu žvilgsniu į žakardinį audimą

Sausio 23 – vasario 21 dienomis Vilniuje, „Titaniko“ ekspozicijų salėje bus pristatyta šiuolaikinio meno paroda „10 × 10 = 100% JACQUARD“. Ekspoziciją sudaro 10-ties lietuvių ir 10-ties norvegų šiuolaikinių menininkų darbai, kuriuos vienija viena idėja – žakardinis audimas. Nors šiandienos kontekste žodis „audimas“ skamba, kiek nuobodžiai, tačiau ši paroda ketina sugriauti visas nusistovėjusias nuostatas ir sudominti žiūrovą šiuolaikišku požiūriu.
Metmenys ir ataudai
Metmenys ir ataudai / Anne Mar the Dyvi ir Idunn A une Forland nuotr.
Temos: 1 Paroda

Žakardines audimo stakles išrado Josephas Marie Jacquard‘as, kurios pirmą kartą publikai buvo pristatytos 1801 m. Prancūzijoje. Nuo paprastų audimo staklių žakardinės skiriasi tuo, kad techniškai jomis galima valdyti kiekvieną metmenų siūlą. Vėliau ši valdymo sistema daugeliui išradėjų tapo įkvėpimo šaltiniu ir yra laikoma šiuolaikinio programavimo pradininke.

Hilde Hauan Johnsen nuotr./Brolis ir seserys
Hilde Hauan Johnsen nuotr./Brolis ir seserys

„Visi parodos darbai vienaip ar kitaip yra susiję su šia technologija, tačiau traktuoja ją labai skirtingai. Dalis menininkų naudojasi techninėmis galimybėmis, kiti konceptualiai mąsto apie tai, kaip vystosi skaitmeninės technologijos ir kur link apskritai eina žmonija. Daug darbų rodomi sąveikoje su kitomis technologijomis: garsu, šviesa, vaizdo įrašu. Tačiau pirmoje eilėje visuomet tekstilė, nes žakardinis audimas yra būtent tekstilinė technologija“, ─ pasakoja parodos „10 × 10 = 100% JACQUARD“ kuratorė ir menininkė Kristina D. Aas.

Asmeninio Ernestos Dikinytės archyvo nuotr./Užklotas. Funkcija-antifunkcija
Asmeninio Ernestos Dikinytės archyvo nuotr./Užklotas. Funkcija-antifunkcija

Lietuvos ir Norvegijos menininkų darbų ekspozicijoje žiūrovas turės progą įsitraukti į savotišką dialogą apie žakardinio audimo vietą šiuolaikinio meno scenoje.

Parodos lankytojai taip pat galės susipažinti su žadardinio audimo įvairiapusiškumu bei įsitikinti, kad toks audimas yra įdomi technika, kuri menininkams suteikia galimybę atrasti drąsių ir akį prikaustančių formų.

Tačiau parodos organizatoriai kviečia ne tik atrasti žakardinio audimo subtilybes, bet ir sudalyvauti žaidime bei laimėti savo portretą, kuris bus išaustas žakardinėmis staklėmis. Daugiau apie „Kodo“ žaidimą ir parodą www.100jacquard.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius