Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menų spaustuvėje – nemokamų paskaitų serija apie šiuolaikinius scenos menus

Menų spaustuvėje gruodį prasideda nemokamų paskaitų apie šiuolaikinius scenos menus serija, skirta ne tik scenos menų profesionalams, bet ir visiems, besidomintiems šiuolaikinio meno formomis scenoje. Pirmoji paskaita numatyta gruodžio 5 d. (šeštadienį) 16 val. Menų spaustuvės Infotekoje. Tai kompozitoriaus, charizmatiško Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docento Mindaugo Urbaičio paskaita „Operos žanro metamorfozės 21-ame amžiuje“.
Mindaugas Urbaitis
Mindaugas Urbaitis / Arūno Baltėno nuotr.

Mindaugas Urbaitis –  vienas garsiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių, debiutavęs 8-ajame dešimtmetyje ir pagarsėjęs radikalia minimalistine kūryba. Scenoje jis kūrė su žymiais teatro režisieriais, tokiais kaip Eimuntas Nekrošius, Dalia Tamulevičiūtė, Irena Bučienė, Gytis Padegimas ir kiti. 2002 metais „Vilniaus festivalio“ užsakymu kompozitorius sukūrė baletą „Acid City“, kurį Lietuvos operos ir baleto teatre pastatė žymus choreografas Krzysztofas Pastoras. Tais pačiais metais šis baletas laimėjo prizą už geriausią sceninį kūrinį Lietuvos kompozitorių sąjungos surengtame geriausių metų kūrinių konkurse. 2003 m. Mindaugas Urbaitis gavo Kultūros ministerijos premiją, suteikiamą geriausiems sezono teatro menininkams, už baletą „Acid City“ ir muziką spektakliui „Pradžia. K.Donelaitis. Metai“ (režisierius Eimuntas Nekrošius).

„Operos žanro metamorfozės 21-ame amžiuje“ – tai pusantros valandos trukmės kelionė po operinės muzikos istoriją, iliustruota gausia garso ir vaizdo medžiaga. Po paskaitos taip pat bus galima pasidomėti literatūra apie šiuolaikinius scenos menus, esančia Menų spaustuvės Infotekoje, o 18 val. visi bus pakviesti į paskaitos tęsinį – monospektaklį-operą „Izadora“.

Monospektaklio-operos veiksmas rutuliojasi psichiatrijos klinikos izoliatoriuje, į kurį neseniai papuolė jauna moteris, samprotaujanti apie neapykantą baletui ir meilę kabrioletams (dainininkė Agnė Sabulytė). Gana greitai išaiškėja viena svarbi aplinkybė: į jos rankas dar paauglystėje patekusi Isadoros Duncan knyga Mano gyvenimas yra jos gyvenimo knyga, kuria ji beatodairiškai vadovaujasi. Moteriai pasakojant savo istoriją, pamažu išryškėja, kaip savosios tapatybės netektis ir iškreiptos sąmonės diktatas ją pastūmėjo padaryti baisų nusikaltimą.

Paskaitų seriją rengia dvi viešosios įstaigos – Menų spaustuvė bei naująją operą Lietuvoje propaguojanti „Operomanija“, kuri yra ir naujosios operos festivalio NOA rengėja. Nemokamų paskaitų serijoje numatomos paskaitos šiuolaikinio šokio, šiuolaikinio teatro, tarpdisciplininių menų ir atskirų menininkų indėlio į scenos menus temomis.

Paskaita „Operos žanro metamorfozės 21-ame amžiuje“ vyks šeštadienį, gruodžio 5 d., 16.00 Menų spaustuvės Infotekoje. Įėjimas laisvas. Po paskaitos – Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas monospektaklis-opera „Izadora“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius