-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minint Liudviko Rėzos 240-asias gimimo metines bus įteikta septintoji jo vardo premija

Sausio 9-ąją sukanka 240 metų, kai Kuršių nerijos Karvaičių kaime gimė Lietuvių raštijos ir rašto kultūros puoselėtojas Martynas Liudvikas Rėza. Pirmasis šiai datai paminėti skirtas renginys – Juodkrantėje vyksiančios septintosios Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premijos įteikimo iškilmės, įvyksiančios M. L. Rėzos gimimo dieną.
Ansamblis „Giedružė“
Ansamblis „Giedružė“ / Neringos sav. nuotr.

M. L. Rėza laikomas – vienu žymiausių pasaulietinės lietuvių kultūros puoselėtojų bei lietuvių tautosakos  mokslo pradininku – jis pirmasis pradėjo sistemingai rinkti lietuvių liaudies dainas ir išleido pirmąjį lietuvių tautosakos rinkinį „Dainos“. Šiame rinkinyje buvo ir pirmoji mokslinė studija apie lietuvių liaudies dainas, M. L. Rėzos dėka skambančias iki šių dienų. M. L. Rėza atrado ir „padovanojo“ mums Kristijoną Donelaitį – pirmą kartą išvertė į vokiečių kalbą ir 1818 m. išleido K. Donelaičio  „Metus“. 1824 m. pasirodė jo verstos Ezopo pasakėčios, išleistos kartu su dar šešiomis išlikusiomis. Pažymėtina, kad M. L. Rėza parengė du lietuviškosios Biblijos leidimus, vokiškai išleido „Lietuviškosios Biblijos istoriją“ ir „Filologines kritines pastabas dėl lietuviškosios Biblijos“. Negalima pamiršti, kad M. L. Rėza buvo dvasininkas ir pedagogas, filologas, publicistas, istorikas ir poetas. 

Labiausiai išsimokslinusio XIX a. pradžios lituanisto atminimą siekiama įprasminti Neringos savivaldybės tarybos įsteigta Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premija, teikiama už Kuršių nerijai reikšmingą veiklą.

M. L. Rėzos gimimo dieną, sausio 9-ąją, Juodkrantės bažnyčioje vyksiančio iškilmingo renginio metu bus įteikta jau septintoji premija. Neringos savivaldybės tarybos sprendimu, pritarus Liudviko Rėzos kultūros centro tarybai 1400 eurų siekianti premija skirta Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ folkloro ansambliui „Giedružė“. 

Svarstant ansamblio kandidatūrą premijai gauti,  buvo įvertintas jo indėlis puoselėjant pamario krašto etninės kultūros, žvejų papročius ir tradicijas, populiarinant  Martyno Liudviko Rėzos vardą. Ansamblis rengia įvairias etnines programas, edukacinius mokymus suaugusiems ir vaikams, kalendorines šventes, yra vienas pagrindinių Neringoje vykstančio tarptautinio festivalio „Tek saulužė ant maračių“ organizatorių. Taip pat savo kraštą pristato įvairiuose Lietuvoje ir užsienyje vykstančiuose folkloro festivaliuose ir renginiuose, yra išleidęs kompaktinę plokštelę „Iš trijų rytų vėjužis pūtė“ bei sukūręs pamario žvejų gyvenimą ir tradicijas atskleidžiantį vaizdo filmą „Ten ant maračių“. Svarbu tai, kad šio ansamblio repertuarą sudaro ir M. L. Rėzos surinktos pamario krašto dainos.

Premijos įteikimo iškilmės sausio 9-ąją, šeštadienį, prasidės minėjimu bei gėlių padėjimu prie M. L. Rėzos paminklo Juodkrantėje (pradžia 12 val.), vėliau persikels į šios gyvenvietės evangelikų liuteronų bažnyčią (pradžia 13 val.). Iškilmingos ceremonijos metu Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis ansambliui „Giedružė“ įteiks ir premiją lydinčią žalvarinę plaketę. 

Martyno Liudviko Rėzos 240-ųjų gimimo metinių minėjimas

Sausio 9-ąją, šeštadienį, 
12 val. minėjimas ir gėlių padėjimas prie L. Rėzos paminklo Juodkrantėje.
13 val. premijos teikimo ceremonija Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje (L.Rėzos g. 56).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius