-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Simfoninis orkestras kviečia į rafinuotos simfoninės muzikos koncertą

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kviečia į simfoninės muzikos koncertą „Amžinam moteriškumui“. Koncertas įvyks Vilniaus kongresų rūmuose kovo 5 dieną, penktadienį, 19 val. Koncerto svečiai – už 2008 m. veiklą geriausiu Rusijos styginių kvartetu nominuotas Novosibirsko styginių kvartetas „Filarmonica“.
Dirigentas Martynas Staškus
Dirigentas Martynas Staškus / LVSO nuotr.

Diriguos Martynas Staškus. Programoje A. Schönbergo Koncertas styginių kvartetui ir simfoniniam orkestrui B-dur (pagal G. F. Händelio „Concerto Grosso“ B-dur op. 6 Nr. 7),  I. Stravinskio baleto „Ugnies paukštė“ siuita ir J. Strausso valsai, polkos, maršai.  

 Austrų kompozitorius Arnoldas Schönbergas (1874–1951) savo straipsnyje „Viskas kažkada sugrįžta“ 1948 m. rašė: „Visuomet jaučiau stiprų ilgesį senajam [muzikos] stiliui. Todėl karts nuo karto jis mane nugalėdavo“. Taip, artėjant kompozitoriaus šešiasdešimtmečiui, praeities muzikos įkvėpti gimė trys opusai. Vienas iš jų - pagal Georgo Friedricho Händelio „Concerto grosso“, op. 6 Nr. 7 sukurtas Koncertas styginių kvartetui ir orkestrui B-dur (1933).

Rašydamas Koncertą styginių kvartetui ir orkestrui austrų menininkas gana laisvai elgėsi su poros šimtmečių senumo muzikos kūriniu – tai nebuvo pažodinė aranžuotė ar elementari orkestruotė, bet meniškas ir modernus jos „perskaitymas“ XX a. muzikanto akimis. Šmaikščiai pastebėta, kad G. F. Händelis, vos įžengus pro kūrinio vartus, t.y. suskambus pirmiesiems akordams, čia ir pasilieka. Toliau žengia tik A. Schönbergas, drąsiai keisdamas barokinę harmoniją, tiesmukai įrašydamas „netinkamus“ garsus ir taip suardydamas „tvarkingą“ baroko genijaus partitūrą. Beje, A. Schönbergas nebuvo G. F. Händelio aistringas gerbėjas. Sakoma, kad jis netgi užsidegdavo įniršiu, kai kas nors išdrįsdavo G. F. Händelio vardą paminėti greta J. S. Bacho.

Pavyzdžiui, savo straipsnyje „Naujoji muzika, pasenusi muzika, stilius ir idėja“ 1946 m. jis nedviprasmiškai lygino J. S. Bachą ir G. F. Händelį, akivaizdžiai iškeldamas pirmojo kompozitoriaus genialumą ir įmantraus kontrapunkto meno meistrystę, kurio šešėlyje G. F. Händelis atrodo skurdžiai ir elementariai. O apie savo Koncertą A. Schönbergas yra pasakęs: „Svarbiausia ko siekiau, tai pašalinti hendeliško stiliaus defektus. Panašiai kaip Mozartas pasielgė su Händelio „Mesiju“, aš nusikračiau saujelės moduliacijų ir sekvencijų ir pakeičiau jas tikra medžiaga“.

Koncertas styginių kvartetui ir orkestrui dažniausiai apibūdinamas kaip kompozitoriaus pokštas, linksmas menininko pašmaikštavimas. Dirigentas Robertas Craftas, ištikimas kompozitoriaus draugas ir pirmasis jo kūrinių atlikėjas Amerikoje, paskutiniaisiais jo gyvenimo metais, yra pasakęs, kad tai „be abejonės energingiausia, linksmiausia, žaismingiausia, švelniausia ir melodingiausia muzika, kada nors sukurta A. Schönbergo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius