-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacionalinis dramos teatras jubiliejų minės premjeromis apie krizę

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) šiais metais mini 70-ies metų sukaktį. Šventinį sezoną pradės Baltarusijos nacionalinis akademinis Jankos Kupalos teatras, o rugsėjo 23, 24 dienomis Lietuvos žiūrovai išvys europinę režisierės Ramunės Kudzmanaitės premjerą. Spalio pradžioje įvyks jau šeštasis nacionalinės dramaturgijos festivalis „Versmė'10“, po kurio vėliava bus pristatyta ir antroji LNDT premjera – Birutės Mar „Unė“.
Adolfas Večerskis
Adolfas Večerskis. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„70 metų teatrui yra ir šventė, ir kančių keliai. Mūsų programa prasideda su baltarusių teatru ne šiaip sau – kaimynų kultūra, mūsų bendra istorija gali būti pagrindas mūsų 70-mečio šventimui, – tikino LNDT vadovas Adolfas Večerskis. – Visi renginiai prasidės ne meninėmis apraiškomis, bet Mišiomis ir kapų lankymu, kad susitelktume ir apsivalytume. O spalio 9 dieną įvyks šventinis koncertas, į kurį planuojame sukviesti visus, kurie dar yra ir kurie buvo šiame teatre.“

Rugsėjo 23, 24 dienomis režisierė R.Kudzmanaitė pristatys premjerą – spektaklį „Hungaricum (Liūdnas detektyvas)“ pagal 2009 metais brolių Presniakovų parašytą pjesę, kurios dar nespėjo niekas kitas pastatyti.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Režisierė Ramunė Kudzmanaitė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Režisierė Ramunė Kudzmanaitė

„Šią pjesę iš brolių Presniakovų rankų gavo mūsų kompozitorius Faustas Latėnas, kuris daug su jais bendrauja. Pati ją išverčiau, konsultuodamasi su autoriais, kurie yra labai šilti žmonės ir be jokių pretenzijų atsakė į visus mano klausimus, – apie europinę premjerą pasakojo režisierė. – Man ši pjesė įdomi, nes joje broliai labai taikliai atskleidžia krizės situaciją tiek Europoje, tiek Lietuvoje. Pagrindiniai personažai pamiršti visų valdžių ir, kaip sako vienas personažas, „sėdi subinėj“. Broliai labai tiksliai pasakė: „Jei žmogus nori būti vergu – jam padeda visos valdžios, o jei nori būti laisvas – jam padeda tik dievas.“

Šiame teatro sezone įvyks jau šeštasis festivalis „Versmė'10“, kuriame savo darbus pristatys dešimt profesionalių Lietuvos teatrų. Trys iš jų – LNDT, Klaipėdos dramos teatras ir Alytaus miesto teatras – žiūrovams parodys spektaklius, kurie gimė ir užaugo būtent šiame festivalyje.

Tekstų autorė, režisierė ir atlikėja Birutė Mar publikai pristatys premjerą „Unė“, pastatytą remiantis vienos ryškiausių ir spalvingiausių praėjusio šimtmečio lietuvių teatro asmenybių Unės Baye-Babickaitės dienoraščių motyvais.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Tekstų autorė, režisierė ir atlikėja Birutė Mar
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Tekstų autorė, režisierė ir atlikėja Birutė Mar

„Labai džiaugiuosi šia proga, kad galiu, kaip nekeista, kurti teatre, kuriame dirbu. Dabar galiu kalbėti apie tai, kas man įdomu, – džiugesio neslėpė menininkė. – „Unė“ – šiuolaikinio teatro manifestas. Prieš šimtą metų žmogus kūrė savo svajonę. Krizės liečia visus, pinigų nėra, juos reikia uždirbti, bet, kaip rašė Unė, „aš tikiu, kad ateis teatro mesijas ir išvys visus tuos komersantus iš teatro šventovės“. Man tai šiame gyvenimo etape yra net ne spektaklis, o labiau asmeninis manifestas. Svarbiausia, kad scenoje galėsiu tai pasakyti.“

Jubiliejaus proga ne tik scena pasipuoš spektakliais, bet ir teatro vidus – devyni skirtingų kartų Lietuvos tapytojai ant teatro sienų eksponuos specialiai LNDT jubiliejui skirtą savo darbų parodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius