Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neringoje gaivinama „Žiobrinių“ šventė

Šį pavasarį Neringoje atgimsta ne tik gamta, bet ir primištos tradicijos. Po metų metus trukusios pertraukos gegužės 3 -ąją Nidoje vėl bus švenčiamos „Žiobrinės“.
ziobrines
Neringoje laukiama "Žiobrinių" šventės. / Organizatorių nuotr.

„Nors ši šventė itin pamėgta panemunės gyventojų, ji vykdavo ir Kuršių nerijoje“ – teigia „Žiobrines“ organizuojantys Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ specialistai.

„Žiobrinės“ pavasarį švenčiamos ne atsitiktinai. Žiobriai iš Baltijos jūros būriais plaukia neršti upėmis aukštyn.  Dabar šios žuvys ypač skanios. 

Šventės laikas pasirinktas ne atsitiktinai – pavasarį žiobriai iš Baltijos jūros būriais plaukia neršti upėmis aukštyn.  Dabar šios žuvys ypač skanios.

Per „Žiobrines“ Kuršių nerijos žvejai aptardavo  besibaigiančios pavasarinės žūklės sezono rezultatus.

Pagrindinis šios šventės atributas – specialiai paruoštas ir kepamas žiobris. „Radome publikaciją, kurioje aprašytas 1976 metais Grobšto rage susirinkusių žvejų pasiruošimas „Žiobrinėms“. Skustai žuviai aštriu peiliu būdavo suraižomi šonai, pripilama druskos, prikaišoma svogūnų. Paruošas žiobris būdavo maustomas ant medinių iešmų bei  susmaigstomas prie ugnies kepimui“, – pasakoja šventės organizatoriai.

Taip paruoštos, Kuršių mariose pagautos, žuvies bus galima paragauti ir artėjantį savaitgalį Nidoje per „Žiobrines“. Šventėje bus ruošiami patiekalai ir iš Baltijos jūroje pagautų žuvų. Kulinarinį paveldą pristatys Preilos, Pervalkos, Juodkrantės bei Nidos bendruomenių atstovai.

Nidos prieplaukos teritorijoje vyksiančios šventės metu veiks mugė, Neringos moterys demonstruos, kaip mezgami tinklai.

Mažiausieji šventės dalyviai bus pakviesti į vaikų kiemelį, kur galės daugiau sužinoti apie Baltijos jūroje ir Kuršių mariose pagaunamas žuvis. Kiekvienas šventės dalyvis galės žuvelę nusilipdyti iš molio. Rankų taiklumą, akies žvitrumą bei minties greitumą bus galima pasitikrinti įvairiose  rungtyse ir atrakcijose.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius