Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtas bandonijos ir vargonų duetas prikels iš tamsybių

Šį šeštadienį, balandžio 18 d., 18 val. Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje klausytojams bus pristatytas atgimstančiu pavasariu alsuojantis atvelykio koncertas „Prisikelkime iš tamsybių“. Koncertuos jaunosios kartos Lietuvos atlikėjai – vargonininkė Liauda Vaitkūnaitė ir bandonininkas Paulius Ragauskas.
Liauda Vaitkūnaitė
Liauda Vaitkūnaitė / Organizatorių nuotr.

Klausytojai išgirs XX a. prancūzų kompozitorių Paulo Dukaso ir Jeano Langlaiso bei M.K.Čiurlionio kūrinius. Ypatingą vietą programoje užims ir pačios L.Vaitkūnaitės velykinis kūrinys vargonams ir bandonijai „Nušvisk“.

Anot L.Vaitkūnaitės, netradicinis ir originalus vargonų ir bandonijos duetas puikiai dera tarpusavyje, nes abu instrumentai turi nemažai sandaros panašumų: tiek vargonams, tiek bandonijai reikalingas oras, kurio spaudimą palaiko dumplės.

„Gero muzikanto rankose bandonija įgauna savitą tembrą, panašų į kai kuriuos liežuvėlinius vargonų registrus“, – apie abiejų instrumentų panašumus pasakojo vargonininkė.

Pasak atlikėjos, jos kūrinys bandonijai ir vargonams „Nušvisk“ gimė iš idėjos suvienyti gamtiškumą ir sakralumą.

„Čia bandonija atstovauja gamtiškumą, o vargonai – sakralumą. Skambėdami kartu, abu instrumentai atskleidžia savo bendrą prigimtį. Šis kūrinys – tai dialogas, kurio metu atsiveria bendras nušvitimas“, – mintimis dalinosi L.Vaitkūnaitė.

Velykinę temą koncerto programoje užbaigs Jeano Langlaiso (1907-1991) „Suite Médiévale“ (Viduramžių siuita).

„Šis kompozitorius tęsė savo pirmtako Césaro Francko simfonistines kūrybos tradicijas, paspalvindamas jas apskritai prancūzams būdingu polinkiu į senovinių arba egzotiškų dermių naudojimą. Kaip pagrindą savo kūriniui, kompozitorius naudoja grigališkas Velykinių rytmetinių mišių melodijas“, – apie J.Langlais kūrinį pasakojo L.Vaitkūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius