-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 10 /12:44

Paskelbti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai – tarp jų nėra nė vieno muzikos atstovo

Trečiadienį Kultūros ministerijoje atskleistos šių metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų pavardės. Garbingi apdovanojimai Lietuvos kūrėjams bus įteikti kitų metų Vasario 16-ąją prezidentūroje.
Nelė Savičenko
Nelė Savičenko / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatais tapo aktoriai Regimantas Adomaitis ir Nelė Savičenko, rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius, architektas Rolandas Palekas, fotomenininkas Algirdas Šeškus bei rašytojas ir literatūros kritikas Eimutis Valentinas Sventickas.

Aktorius R.Adomaitis buvo apdovanotas už legendinius vaidmenis teatre ir kine, rašytojas J.G.Kanovičius – už humanistinių vertybių sklaidą literatūroje, už istorinės atminties jautrumą, architektas R.Palekas – už miesto ir gamtos darną architektūroje, fotomenininkas A.Šeškus – už originalią šiuolaikinės fotografijos socialumo ir estetikos jungtį, rašytojas ir literatūros kritikas E.V.Sventickas – už aktyvų šiuolaikinio literatūros proceso formavimą ir kritinį vertinimą, aktorė Nelė Savičenko – už iškilius moterų vaidmenis, už ištikimybę teatro menui. 

Nuskriausti muzikos pasaulio atstovai

Premijų komisijos pirmininkas Leonidas Donskis prisipažino apgailestaujantis, kad šiemet premija nebuvo skirta muzikos pasaulio atstovams ir išreiškė viltį, jog „ši klaida bus ištaisyta kitais metais“.

„Sutarėme, kad kalbama apie premiją, kuri negali būti teikiama vien tik talentingiems, iškiliems meno ir kultūros veikėjams. Ji yra teikiama žmonėms, be kurių neįsivaizduojame dabartinės Lietuvos“, – sakė L.Donskis.

Tai yra žmonės, kurie tampa ypatingai matomais pavyzdžiais visiems

„Tai yra žmonės, kurie tampa ypatingai matomais pavyzdžiais visiems, drįsiu pasakyti, mūsų valstybės stabilumo garantu, nes kultūra yra valstybės pagrindas“, – sakė premijų paskelbimo ceremonijoje dalyvavęs kultūros ministras Šarūnas Birutis.

L.Donskis taip pat pasiūlė apsvarstyti Kultūros ministerijoje idėją įsteigti Didžiojo magistro premiją, kuri greta nacionalinių premijų galėtų būti teikiama iškiliems meno pedagogams.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją, kuriai vadovauja filosofas Leonidas Donskis, sudaro kompozitorius ir dirigentas Vaclovas Augustinas, teatro ir kino aktorius Juozas Budraitis, literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, dirigentas Juozapas Domarkas, architektė urbanistė, architektūrologė Jūratė Jurevičienė, teatro režisierius Oskaras Koršunovas, literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, skulptorius Arūnas Sakalauskas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Nelė Savičenko
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Nelė Savičenko

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius, viena premija taip pat gal būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną. 

Audrės Domeikaitės nuotr./Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorius Valentinas Sventickas taip pat dalijosi mintimis apie aktorių.
Audrės Domeikaitės nuotr./Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorius Valentinas Sventickas.

Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodžio mėnesį, o premijas įteiks Lietuvos Respublikos Prezidentė Vasario 16-osios proga.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rolandas Palekas, architektas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rolandas Palekas, architektas

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 000 Lt.

Ladepeche.fr nuotr./Algirdas Šeškus
Ladepeche.fr nuotr./Algirdas Šeškus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius