Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasaris išskleidžia ir poeziją

Savaitgalį prasidėsiantis ir penkiolika dienų truksiantis 47-asis tarptautinis festivalis „Poezijos pavasaris 2011“ išlaiko tradicijas ir rodo šiokių tokių atsinaujinimo ženklų. Šiemet daugiau dėmesio skiriama ne tik eilėraščių skaitymui ir klausymui, bet ir pokalbiams apie poeziją.
Festivalio „Poezijos pavasaris 2011“ baigiamasis renginys, kaip įprasta, vyks Vilniaus universiteto K.Sarbievijaus kieme.
Festivalio „Poezijos pavasaris 2011“ baigiamasis renginys, kaip įprasta, vyks Vilniaus universiteto K.Sarbievijaus kieme. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Gegužės 27-osios, kuomet Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje Kaune bus vainikuotas „Poezijos pavasario“ laureatas, – nelaukta. Jau festivalio išvakarėse paskelbta, kad šiemet ąžuolo vainiko svorį ant savo pečių pajus 63-ejų poetas Jonas Kalinauskas, tokio įvertinimo sulaukęs už dvyliktąją savo eilėraščių knygą „Plunksnų plėšytojos“.

Iki gegužės pabaigos festivalis aprėps tris dešimtis šalies miestų ir rajonų – nuo Vilniaus iki Klaipėdos, nuo Tauragės iki Birštono. Festivalio programoje – 111 renginių. 

„Šiemet festivalio biudžetas – maždaug trečdaliu mažesnis, tad grupelės lietuvių poetų išvyksta tik į tris šalis. Lietuvos autorių vakarai vyks Airijoje, Lenkijoje ir Rusijoje. Tačiau turėsime nemažą būrį poetų, atvykstančių pas mus. Tai autoriai iš Ukrainos, Lenkijos, Slovakijos, Latvijos, Gruzijos ir Šveicarijos“, – kalbėjo festivalio direktorė Janina Rutkauskienė.

Almanache – per šimtą poetų

Kaip ir kasmet, vienas pagrindinių festivalio akcentų – specialiai šia proga išleistas almanachas. Jo sudarytojai – poetei, vertėjai Erikai Drungytei – nesinorėjo, kad šių metų almanachas būtų eilinis eilėraščių rinkinys.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Almanacho „Poezijos pavasaris 2011“ sudarytoja poetė Erika Drungytė.
Almanacho „Poezijos pavasaris 2011“ sudarytoja poetė, vertėja Erika Drungytė.

„Jį sudariau atsiremdama į poetines kartas. Poetus pagal jų amžių sudėliojau dešimtmečiais, leisdama skaitytojui pamatyti konkrečios kartos požymius, pamatyti, kaip kinta poezijos ir poetų kalba, – pasakojo E.Drungytė. – Kartos tema atsispindi ir festivalio metu rengiamoje poetų bei kritikų konferencijoje „Kartos atpažinimo ženklai poezijoje“. 

Almanachą pradeda 1921-aisiais gimęs poetas Vacys Reimeris, o jo pabaigoje skaitome 1993-aisiais gimusios Lauros Valaitytės eilėraščius. Kokius poetus čia randame tarp šių dviejų autorių?

Ir 1937-aisiais gimusį Tomą Venclovą, ir šešiolika metų jaunesnį Donaldą Kajoką, ir 1956–1966 m. kartai priklausantį Eugenijų Ališanką, ir 1972-aisias gimusią Laimą Kreivytę. Dešimtmečiai, dešimtmečiai ir dar po šimto puslapių atsiverčiame 1987-aisiais gimusios Aušros Kaziliūnaitės eilėraščius, skaitome ir 22-ejų Vainių Baką.

Daugiau informacijos apie festivalio renginius ir į Lietuvą atvykstančius užsienio poetus – www.rasytojai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius