Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pianistui Sauliui Šiaučiuliui įteikta „Džiazo žvaigždė“

Šeštadienį, pasauliui minint Tarptautinę džiazo dieną, vienam ryškiausių tradicinio džiazo pianistų Lietuvoje, kompozitoriui, pedagogui Sauliui Šiaučiuliui Klaipėdoje įteiktas „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus džiazo muzikai“.
Pianistas Saulius Šiaučiulis įvertintas „Džiazo žvaigžde“
Pianistas Saulius Šiaučiulis įvertintas „Džiazo žvaigžde“ / Klaipėdos Pilies džiazo festivalio organizatorių nuotr.

Pirmą kartą Lietuvos muzikos istorijoje įteiktą „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimą įsteigė Klaipėdos pilies džiazo festivalis. Jo organizatorės Ingos Grubliauskienės teigimu, tikimasi, kad „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimai taps gražia nauja uostamiesčio džiazo muzikos tradicija bei nuo šiol kasmet numatoma šį skirti labiausiai nusipelniusiems Klaipėdos džiazo muzikos propaguotojams.

„Neabejotina, kad Klaipėda yra ir džiazo muzikos uostas, turintis ilgametes džiazo muzikos puoselėjimo tradicijas. Tad tikimės, kad „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimas dar labiau paskatins jaunuosius uostamiesčio muzikos atlikėjus siekti daug didesnių kūrybinių aukštumų, – sako I. Grubliauskienė. – Įteikti pirmąjį apdovanojimą Sauliui Šiaučiuliui „Už viso gyvenimo nuopelnus džiazo muzikai“ nuspręsta neatsitiktinai. Tai vienas garsiausių šalies džiazo pianistų, kurio indėlio kuriant ir puoselėjant Klaipėdos džiazo muzikos tradicijas esama neįkainojamo.“

„Man šis įvertinimas tolygus „Grammy“ apdovanojimui“, – jau po apdovanojimų scenoje įspūdžiais dalinosi S. Šiaučiulis.

VIDEO: Džiazo diena Klaipėdoje

Pirmieji „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimai surengti Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre, uostamiesčiui siautulingai minint Tarptautinę džiazo dieną. Iškart po iškilmingos apdovanojimų ceremonijos čia savo vienintelį koncertą surengė specialiai Džiazo dienai uostamiestyje atgimusi bei 20-ies metų jubiliejų šiemet švenčianti viena populiariausių ir reikšmingiausių klasikinio džiazo grupių Lietuvoje „Doudi Jazz Band“. Legendinis kvintetas pagrindinio Džiazo dienos Klaipėdoje renginio metu pasirodė kartu su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokėjais Aušra Krasauskaite-Berule ir Mantu Černecku.

Dar kiek vėliau džiazo muzikos garsai pasklido po daugelį Klaipėdos senamiesčio barų ir restoranų.

Tarptautinė džiazo diena, globojama UNESCO, visame pasaulyje minima kiekvienų metų balandžio 30 d. Šia diena siekiama ne tik skatinti kultūrų tarpusavio supratimą, dialogą ir toleranciją, lyčių lygybę, bet ir informuoti visuomenę apie džiazo muzikos vaidmenį skleidžiant ir puoselėjant visuotines vertybes. Praėjusiais metais tarptautinė Džiazo diena iš viso minėta beveik 200 pasaulio šalyse. Džiazo dieną uostamiestyje jau trečius metus iš eilės pristato Klaipėdos pilies džiazo festivalis.

Sauliu Šiaučiulis – vienas ryškiausių pianistų

Vienas ryškiausių tradicinio džiazo pianistų Lietuvoje, kompozitorius, pedagogas S. Šiaučiulis yra puikus „mainstream“ žinovas ir propaguotojas. S. Šiaučiulis Lietuvos valstybinėje konservatorijoje baigė fortepijono ir kompozicijos klases. Po studijų grįžo į gimtąją Klaipėdą ir aktyviai įsitraukė į muzikinį gyvenimą. 1970-1985 m. S. Šiaučiulis vadovavo Klaipėdos džiazo kvartetui, vėliau savo vardo ansambliui, nuo 1980 m. grojo su Klaipėdos konservatorijos diksilendu ir bigbendu, Kauno bigbendu, 1985-1994 m. – duetu su klarnetininku Pranu Narušiu.

Nuo 1973 m. S. Šiaučiulis dėsto Klaipėdos universitete, nuo 1997 m. dirba E. Balsio menų gimnazijoje, 1997-2001 m. dirbo S. Šimkaus konservatorijoje, 1976-1985 m. buvo Klaipėdos dramos teatro muzikinės dalies vedėju. Nuo 2002 m. – Klaipėdos universiteto menų fakulteto docentas, nuo 2011 m. – šio fakulteto profesorius. S. Šiaučiulis išleido nemažai mokomosios literatūros leidinių.

S. Šiaučiulis sukūrė daugybę džiazo kompozicijų, muziką Klaipėdos dramos teatro spektakliams: „Kruvinos vestuvės“, „Pasaulio gaisras“, „Viskas apie moteris“, „Dėdės Tito džiazas“, I. Turgenevo „Įnamis“ ir kt., muziką Vilniaus Jaunimo teatro spektakliui „Gupelė“, kuria muziką ir Klaipėdos pilies teatro spektakliams, rašo muziką vaikams. Kartu su kompozitore V. Striaupaite–Beinariene sukūrė džiazo operą „Šventavartė“.

Per visą savo profesinę karjerą S. Šiaučiulis muzikavo ir iki šiol muzikuoja kartu su daugeliu garsiausių šalies atlikėjų, kolektyvų ar orkestrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius