Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekeiviai Kaziuko mugėje labiausiai pasigenda ne pirkėjų pinigų, o šypsenų

Kovo 1-osios vidurdienį Gedimino prospekte šalia Nacionalinio dramos teatro teatralizuotomis iškilmėmis atidaryta tradicinė Kaziuko mugė, šiemet švenčianti 410-ąsias metines. Pirmiausia prisimintas karalaitis Šv. Kazimieras, tapęs Lietuvos globėju. Būtent norint pagerbti jį Vilniuje ir atsirado tradicija rengti tokias pavasarines šventes.
Vytautas Valiušis
Vytautas Valiušis Kaziuko mugėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmasis pavasario savaitgalis Vilniuje sutampa su Kaziuko muge, kurioje susirenka daugybė amatininkų ne tik iš Vilniaus ir Vilniaus krašto, bet ir visos Lietuvos bei užsienio šalių.

Trūksta šypsenų

Tradiciškai mugėje siūloma daugybė medinių, molinių, tekstilės gaminių, viliojančių savo spalvomis ir raštais. Save puodžių karaliumi tituluojantis Vytautas Valiušis teigė labiausiai šiemet pasigendąs geros nuotaikos – tiek pirkėjų, tiek pardavėjų.

„Tikiuosi kuo geriausio Kaziuko, nes aš į mugę važiuoju jau 33 metus, nuo 1980 metų. Tai irgi jubiliejus, nors man kiekvieną dieną jubiliejus. Prasidėjo nuo F.Dzeržinskio (dabar – Kalvarijų) turgaus, Pilies gatvės, dabar čia. Labai džiugu, kad vis daugiau iniciatyvos iš valdžios, atskirų žmonių, žiūri jau į mus kaip į baltus žmones, o ne kaip į baudžiaunininkus“, – juokėsi vyras.

Tačiau unikalias molines puodynes pristatantis V.Valiušis, Utenos rajone įkūręs Keramikos muziejų, norėtų, kad žmonės Kaziuke būtų linksmesni ir daugiau šypsotųsi. „Jie eina, atrodytų, kaip per laidotuves. Aš jau daug metų prekiauju, anksčiau būdavo šypsenos. Ir tarp kolegų jaučiasi konkurencija, o jos nėra juk, turi būti pagarba. Mes atvažiavome į šventę, nes jeigu važiuoji tik prekiauti, reikėjo mokintis bankininku“, – geros nuotaikos nestokojo V.Valiušis.

Puodžių karalius taip pat teigė, kad anksčiau žmonės prisipirkdavo daugybę pigių daiktų, o bet paskui neturėdavo jų kur dėti. O pastaraisiais metais yra kitaip – žmonės atsirenka. „Aš turiu savus klientus, bet žmonės jau atsirenka. Geriau mažiau įsigis, daugiau sumokės. Kaip ir kava – geriau brangios nusipirks ir išgers. Puodai juk dabar prarado funkcionalumą. Šiandien puodas turi būti ir gražus. O svarbiausia, puodas turi skambėti ir nešti geras emocijas“, – įsitikinęs V.Valiušis.

Pirkiniams reikia nusiteikti

Iš Vilkaviškio rajono atvežtas tautodailininko, sertifikuoto meistro Raimundo Blažaičio skulptūrėles pardavinėjanti Angelė sakė linkinti šiltos ir smagios šventės ir sau, ir pirkėjams. „Šiandien mugė tik prasideda, bet šiaip žmonės kartais gal ateina ir nusiteikę nieko nepirkti, bet susigundo įsigyti ar dešrytę, ar sūrį. O tokiems gaminiams žmogus jau turi būti pasiruošęs išeidamas iš namų“, – rodydama medines skulptūrėles kalbėjo moteris.

R.Blažaičio dirbiniai
R.Blažaičio dirbiniai

Tiek pagoniškų, tiek krikščioniško dievų skulptūrėles vilkaviškiečiai atveža į Kaziuko mugę jau daugiau nei 20 metų. „Anksčiau atveždavome tik smulkius dirbinius, meistras tik pradedantis buvo. Atvažiuodavome tik su viena tašike, dabar atvažiuojame jau didele mašina – atvežame ir didelių, ir mažų, labai įvairių. Sekasi ir geriau, ir blogiau, labiausiai priklauso nuo žmonių finansinės padėties. Bet žmonės domisi – vieni grožisi, kiti peikia, vieni nori tik pagoniškų dievų, kiti – ir krikščioniškų“, – pasakojo Angelė.

Skatino išlaidauti

Nevengti paišlaidauti Kaziuko mugėje skatino Vilniaus meras Artūras Zuokas: „Amatininkai, žinoma, tikisi, kad mes šį bei tą nupirksime. Šiandien pirmoji pavasario diena, tad pradėkime pavasarį su gera nuotaiką, su išlaidavimu Kaziuko mugėje ir gražiai paminėkime pirmadienį ir pasveikinkime Kazimieras bei Kaziukus.“

Šventės organizatoriai merą apdovanojo didžiuliu riestainiu, kurį užkabino jam ant kaklo.

Kaziuko mugės atidarymas
Kaziuko mugės atidarymas

Šiemet Kaziuko mugė išsidėstė ne tik Gedimino prospekte, Šventaragio, Pilies gatvėje, Rotušės aikštėje ir jų prieigose, bet ir Užupyje. Tymo kvartale vyks XIX amžiaus lietuviško futbolo – „putbalo“ – varžybos, o Užupio Kaziuke bus surengta virdulių, vadinamų „samovarų“, paroda, lietuviškos pirties bičiuliai virs arbatą.

V.Kudirkos aikštėje kvepės stintomis. Jomis vaišins šių metų kultūros sostinė Palanga, kviesianti susipažinti su jos pasiekimais.

Į Rotušės aikštę šiemet kviečia sudūviai. Iš Marijampolės ir kaimyninių miestų bei miestelių į sostinę šeštadienį ir sekmadienį sugužės apie 1000 Suvalkijos krašto atstovų, ketinančių Vilniuje surengti 17 valandų koncertą. Jų dienų atidarymas numatomas šeštadienį vidurdienį Rotušės aikštėje, tačiau muzikantai, dainininkai pasirodymus rengs ir prie Nacionalinio dramos teatro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius