Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumšiškėse – pirmoji Pirties šventė (nuotraukos)

Sekmadienį Rumšiškėse esantis Lietuvių liaudies buities muziejus skendės garuose – čia pirmą kartą vyks pirtininkų šventė „Pirties diena“.
Pirties bičiuliai
Pirties bičiuliai / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Rumšiškės

Į renginį suvažiuosiantys lankytojai galės išmėginti ne tik pradedančią veikti unikalią dviejų galų dvaro pirtį. Gero garo mėgėjams taip pat bus paruošta apie dešimt mobiliųjų pirčių.

Priminti lietuviškos pirties tradicijas – tokį originalios šventės tikslą sau iškėlė renginio organizatoriai, sukvietę ir istorijos žinovus, ir geriausius šalies pirtininkus. „Pirties dienos“ programoje netrūks ir azartiškų rungčių, pavyzdžiui, vyks vantų rišimo varžytuvės, ir akių paganymui skirtų renginių. Bus galima užsukti į žaliąjį kermošių, pažaisti liaudiškų žaidimų.

„Surengti „Pirties dieną“ paskutinį savaitgalį prieš pat Jonines nusprendėme neatsitiktinai. Juk būtent šis laikas – pats metas pradėti ruošti vantas žiemai“, – sakė šventę inicijavusios Lietuviškos pirties bičiulių draugijos pirmininkas Egidijus Žukauskas.

Draugijos narių teigimu, Lietuvoje yra primiršti pamatiniai tradicinės pirties principai. Žmonės nebežino, kaip teisingai elgtis pirtyje, nesupranta, kad joje nedera vartoti alkoholio – juk pirties paskirtis – padėti atsipalaiduoti, stiprinti sveikatą, o ne apkvaisti.

Specialiai šventei remontuojama muziejuje esančiame „Dzūkijos“ regione, prie klojimo, stovėjusi pirtis. Muziejininkai džiaugiasi, kad pavyks ją atkurti ir nuo šiol pirtį bus galima ne tik apžiūrėti iš išorės, bet ir išmėginti viduje.

„Pirties diena“ Rumšiškėse prasidės sekmadienį, nuo 12 val.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius