-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltis išsklaidė būgštavimus: tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2014“ įvyks vasario 1-ąją

Mažiau nei dvi savaitės beliko iki ne tik Aukštaitiją, bet ir visą Lietuvą garsinančių žirgų lenktynių „Sartai 2014“, kurios, laikantis per šimtmečius nusistovėjusių tradicijų, ir šiemet vyks vasario pirmąjį šeštadienį – vasario 1 dieną.
„Sartai 2013“ lenktynių akimirkos
„Sartai 2013“ lenktynių akimirkos / Algimanto Brazaičio nuotr.

Anksčiau būgštauta, ar dėl šiltos žiemos pavyks išlieti ledą, tačiau spustelėjus šalčiams šie darbai pradėti praėjusį penktadienį.

„Iš bėdos net dabar būtų galima kviesti eikliųjų žirgų važnyčiotojus, nes Dusetų hipodromas jau blizga ledu, – lenktynių organizacinį komitetą patikino bendrovės „Lietuvos žirgynas“ direktorius Edgaras Jeninas. – Vyraujantys orai leidžia tikėtis ne tik puikaus, greito ledo, bet ir įspūdingos šventės.“

Žirgų lenktynės prie legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ir ant jo ledo, yra vienas seniausių masinių renginių šalyje.

Iš bėdos net dabar būtų galima kviesti eikliųjų žirgų važnyčiotojus, nes Dusetų hipodromas jau blizga ledu.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad pirmasis tokių lenktynių puslapis buvo atverstas daugiau nei prieš du šimtmečius. Nuo to laiko žirgų lenktynių Dusetose metraštis kasmet pasipildo naujais, turiningais faktais, kuriuose garbingiausia vieta tenka ne tik čempionams bei rekordininkams, bet ir liaudiškų tradicijų bei nacionalinio paveldo puoselėtojams. Savotiškos jų varžytuvės irgi tapo neatskiriama šių lenktynių, o kartu ir visos žiemos šventės dalimi.

„Lietuvis ir žirgas – tai dvi neatskiriamos sąvokos ne tik rašytiniuose šaltiniuose, bet ir liaudies atmintyje. Tradicinė žirgų žiemos sporto šventė jau daugelį metų Dusetose suburia visus žirgų mylėtojus ne tik iš Lietuvos, bet ir kai kurių užsienio šalių“,  – sakė Žemės ūkio ministras, profesorius Vigilijus Jukna.

„Sartai 2013“
„Sartai 2013“

Dėl pagrindinio lenktynių trofėjaus – „Didžiojo žiemos prizo“ kasmet varžosi eikliausiųjų ristūnų važnyčiotojai.

„Aukščiausio lygio žirgų lenktynės Dusetose – tai puiki, kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų kasmet sutraukianti šventė, kuri arklininkystės specialistams tampa savotišku tyrimų poligonu, diktuojančiu gaires, kuria kryptimi vystyti šią gyvulininkystės šaką, išvedant greitus, ištvermingus ir nekaprizingus, lengvai treniruojamus žirgus“, – svarstė ministras V.Jukna.

Tai – puiki, kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų kasmet sutraukianti šventė, kuri arklininkystės specialistams tampa savotišku tyrimų poligonu.

Artėjančiai žiemos žirginio sporto šventei įtemptai rengiasi ir būsimųjų lenktynių šeimininkai dusetiškiai, garsėjantys svetingumu ir išmone.

Todėl žirgų lenktynes Dusetose kasmet lydi margaspalviai kermošiai, mugės bei kitokios atrakcijos. Beveik visi kaip dalyvavimo šioje šventėje liudijimą stengiasi parsivežti kvapnios aukštaitiškos duonos kepalą, kadagio dūmu kvepiančios kaimiškos dešros rinkę, geltoną sūrį ar aguonomis pagardintų riestainių karolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius