Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionę per Lietuvą pradėjo tarptautinė fotografijų paroda, kurios autoriai – neįgalieji

Šiaulių, Klaipėdos, Kauno ir Vilniaus gyventojai kviečiami pamatyti projekto „Menas visiems“ dalyvių sukurtų fotografijų parodą. Didžioji dalis šio socialinio projekto dalyvių yra neįgalieji.
Akimirka įgyvendintant projektą kartu su neįgaliaisiais
Akimirka iš projekto metu vykusio renginio. / Projekto „Menas visiems“ nuotr.

„Pagrindinis mūsų projekto tikslas buvo sujungti jaunuolius iš įvairių Europos šalių ir jiems patiems bei visuomenei parodyti, kad menu gali užsiimti kiekvienas. Negalia tam nėra kliūtis”, – sako savanoriškos veiklos centro „Deineta“ projektų koordinatorė Neringa Derkintytė.

Pirmieji apžiūrėti parodą gali šiauliečiai – Šiaulių miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje ji veiks iki liepos 6 d. Toliau paroda kelsis į Kauno apskrities viešąją bibliotekoje, kur bus nuo liepos 8 d. iki rugpjūčio 5 d. Trečioji paroda vyks Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės bibliotekoje nuo rugpjūčio 10 iki rugsėjo 2 d. Na, o Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje dalyvių darbus bus galima išvysti nuo rugsėjo.

Projekto „Menas visiems“ nuotr./Akimirka iš kūrybinio darbo dienos
Projekto „Menas visiems“ nuotr./Akimirka iš kūrybinio darbo dienos.

Idėja rengti parodas kilo po viešnagės Austrijoje

Projekto autorės – savanoriškos veiklos centro „Deineta“ darbuotojos Neringa Derkintytė ir Živilė Dinapaitė, kurios po mokymų Austrijoje, kur praplėtė savo žinias ir patirtį jaunimo su specialiaisiais poreikiais ir mažesnėmis galimybėmis įtraukimo tema, Lietuvoje nusprendė sukurti savo projektą.  

Jų sugalvotas socialinis projektas „Menas visiems“ yra tarptautiniai jaunimo mainai, vykdomi Europos sąjungos programos „Erasmus+“ rėmuose. Projekte Lietuva, Austrija, Ispanija, Rumunija ir Slovėnija.

Visos šios šalys bendradarbiauja tarpusavyje ir turi tam tikrų įsipareigojimų, tokių kaip dalyvių suradimas ir paruošimas, aktyvus dalyvavimas projekto veiklose, projekto eigos ir rezultatų viešinimas jų šalyse ir pan. Tačiau tik Lietuvoje visi dalyviai iš įvairių šalių susitinka ir kuria. 

Oficialūs projekto dalyviai yra 35 jauni žmonės iš jau minėtų 5 Europos šalių. Prie tam tikrų projekto veiklų taip pat prisijungė jaunimas iš keleto Kauno mokyklų, vaikų namų ir organizacijų.

Pasak N.Derknytės, ypač aktyviai projekte dalyvavo Kauno neįgaliojo jaunimo centro lankytojai, taip pat „Ąžuolyno vaikų namai“, o Šv. Pranciškaus katalikiškos mokyklos auklėtiniai prisidėjo netiesioginiu būdu – piešdami vėliavas vienam iš viešų pasirodymų, pavadinimu: „Milžiniški žodžiai“.

„Kai kurioms veikloms buvo kviečiami praeiviai iš gatvės. Norėjome, kad projekte vienu ar kitu būdu sudalyvautų kuo daugiau žmonių“, – sakė viena iš jo autorių.

Projekto „Menas visiems“ nuotr./Šv. Pranciškaus katalikiškos mokyklos auklėtiniai prisidėjo piešdami vėliavas vienam iš viešų pasirodymų, pavadinimu „Milžiniški žodžiai“.
Projekto „Menas visiems“ nuotr./Šv. Pranciškaus katalikiškos mokyklos auklėtiniai prisidėjo piešdami vėliavas vienam iš viešų pasirodymų, pavadinimu „Milžiniški žodžiai“.

Prisidėjo ir žymūs žmonės

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo nemažai kitų žmonių, tokių kaip choreografė Monika Liutkutė, kino režisierius Gytis Tumas, muzikinės grupės „Mėtų vėjas“ narės Laura Slavinskaitė ir Milda Derkintytė bei Lietuvos hip hopo čempionas Julijus Nosovas.

Projekto „Menas visiems“ nuotr./Akimirka iš renginio
Projekto „Menas visiems“ nuotr./Akimirka iš renginio.

„Nuolat palaikėme ryšį ir didelės paramos susilaukėme iš Kauno krašto neįgaliųjų sąjungos ir Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro, o  tam, kad dalyvių iš užsienio su specialiaisiais poreikiais laikas Lietuvoje būtų lengvesnis įranga neįgaliesiems mus aprūpino viena įmonė“, – priduria projekto koordinatorė.

Pasak jos, svarbiausią tikslą – parodyti visuomenei, kad neįgalieji gali kurti, jie jau pasiekė. 

Projekte dalyvavo aklieji, riboto judrumo ar protinę negalią turintys jaunuoliai, kuriems atskleisti savo kūrybines idėjas padėjo būrys profesionalų. Gegužę projekto dalyviai bendravo, mokėsi vieni iš kitų, dalinosi kultūrine patirtimi, diskutavo įvairiomis aktualiomis temomis, susipažino su Lietuva. Vėliau kūrė bendrus projektus. Taip gimė bendra daina, šokis, trumpametražis filmas, idėja surengti fotografijų parodą ir viešą pasirodymą (flashmob'ą). 

Panašūs projektai – ir ateityje

Nors projektas „Menas visiems“ buvo vienkartinė iniciatyva, jo sėkmė įkvėpė tęsti pradėtus darbus. 

„Mes planuojame dalintis jo idėjomis bei rezultatais visais įmanomais būdais. Neatmetame galimybės įgyvendinti panašius projektus ir ateityje.

Projekto „Menas visiems“ nuotr./Projekte dalyvavo ir užsieniečiai
Projekto „Menas visiems“ nuotr./
Projekte dalyvavo ir užsieniečiai.

Juolab, kad Lietuvoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių  dar labai daug reikia nuveikti tam, kad žmonės su specialiaisiais poreikiais turėtų galimybę skleisti savo talentus ir jaustųsi pilnaverčiais visuomenės gyventojais. 

Tikimės, kad mūsų projektas taip pat nors truputį prisidėjo prie jaunuolių ugdymo ir visuomenės švietimo šia tema. Juk kartais užtenka tik vieno žmogaus, vieno gero darbo, tam kad įvyktų dideli pokyčiai“, – sakė savanoriškos veiklos centro „Deineta“ projektų koordinatorė N.Derkintytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius