-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šilagaliečiai vėl sieks suburti kraštiečius

Šilagalio gyvenvietė (Panevėžio r.) Livonijos kronikose paminėta 1372 metais, neseniai atšventė 640 metų jubiliejų. Gyvenvietė, gausi vietos bendruomenės tradicijų, puoselėja ir rengia kraštiečių šventes kiekvienais metais ir taip sutraukia minias žiūrovų ir svečių iš Lietuvos bei užsienio.
Čempionato akimirka
Čempionato akimirka / Organizatorių nuotr.

Šiemet šventė truks dvi dienas. Rugpjūčio 16 d. prasidės tarptautiniu festivaliu „Provincijos dūdos“. Jis rengiamas jau aštuntą kartą. Festivalio iniciatorius Vilmantas Vapsva – Šilagalio kultūros centro direktorius ir orkestro „Sklepučini“ vadovas bei dirigentas. 

Tarptautinis festivalis „Provincijos dūdos“ skirtas orkestro „Sklepučini“ 15-os metų jubiliejui paminėti. Orkestras įkurtas 1999 metais Šilagalio kultūros centre, Vilmanto Vapsvos, Remigijaus Vilio ir Nydarlandų dirigento Piet Visser iniciatyva. Orkestras greitai tobulėjo ir augo. Šiemet jam sukanka jau penkiolika muzikinės veiklos metų, o pagrindinį gimtadienį su didele koncertine programa orkestras pristatys lapkričio mėnesį. 

 nuotr./Čempionato akimirka
Organizatorių nuotr./Čempionato akimirka

Orkestras atliko koncertines programas ne tik Lietuvoje, bet ir Prancūzijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvos orkestrų čempionatuose laimėjo A ir B kategorijų pagrindinius prizus. Orkestras „Sklepučini“ šiemet ir vėl skynė laurus 13-ąjame tarptautiniame orkestrų ir jų šokėjų festivalyje „Auksinė Lyra 2014“ Lenkijoje, Rybniko mieste. 2013-aisiais orkestras šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą ir laimėjo pagrindinį – didijį čempionato prizą, o orkestrantė Amanda Vapsvaitė pelnė geriausio solisto vardą.

Nugalėjęs orkestras buvo iškart pakviestas dalyvauti ir 2014-aisiais. Šiemet iš Lenkijos orkestras vėl grižo įvertintas aukščiausiu apdovanojimu – orkestrų konkurse užėmė pirmą vietą ir pelnė Auksinį diplomą. Orkestro solistas Mindaugas Akelis (eufonija) iškovojo pagrindinį solisto prizą. 

Šiemet į Šilagalio kraštiečių šventę atvažiuos ir Rybniko kultūros centro šokių grupė „Astra“. Lenkijos šokių grupė, atskirai ir kartu su orkestru „Sklepučini“, pristatys programas rugpjūčio 15 d. Panevėžyje, projekte „Dūdų vasara“, rugpjūčio 16 d. – Šilagalyje. Festivalį „Provincijos dūdos“ taip pat drebins būgnų ansamblis „Ritmas kitaip“ (Šiauliai), grupė „Solo“ (Vilnius), o vakare, kino centras „Garsas“ pristatys vakaro kiną po atviru dangumi „Kaip pavogti žmoną“.

 nuotr./Čempionato akimirka
Organizatorių nuotr./Čempionato akimirka

Antroji Šilagalio kraštiečių šventės diena Rugpjūčio 17 d. patenkins visų amžiaus grupių poreikius, nes Šilagalio kultūros centras vykdo vietos veiklos projektą „Kultūrinės – šviečiamosios veiklos vykdymas Panevėžio ir Velžio seniūnijose, į veiklas įtraukiant jaunimą, moteris  ir pagyvenusius žmones“.

Projekto metu buvo organizuojami renginiai Šilagalio, Katinų, Bernatonių kaime. Vyko mokomosios programos „Velžio krašto dainavimo tradicija“, „Orkestrinis muzikavimas“, „Šilagalio krašto kulinarinis paveldas“.

Organizatorių nuotr./„Sklepučini“
Organizatorių nuotr./„Sklepučini“

Šventės svečių ir dalyvių lauks profesionalių, nepriklausomų aktorių trupė „Teatriukas“ (Vilnius) su koncertine programa visai šeimai, edukacinę žaidimų programą „Žaiskime kitaip“ pristatys Ramygalos kultūros centras, amatus demonstruos vietiniai amatininkai – kalvis Rolandas Jakubonis, medžio drožėjas Petras Kulbokas.

Vakaro programoje bus galima išgirsti Jotainių moterų vokalinį ansamblį, Šilagalio folkloro ansamblį „Šarma“, Šilagalio vyrų vokalinį ansamblį, Liaudiškos muzikos kapelą „Atžalynas“, Vaidas Dzežulskis atliks dainas kartu su orkestru „Sklepučini“. Vakarą vainikuos  Urtė Garbačiauskienė bei atlikėjas Edgaras Lubys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius