Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės kepykloje – nemokami kino vakarai

Lapkričio 25–28 dienomis Vilniuje žiūrovus į netikėtą erdvę vilios nemokamos trumpametražių filmų peržiūros. Kino vakarai pavadinimu „EUNIC kino kepykla“ vyks buvusioje „Vilniaus duonos“ 4–ojoje kepykloje įsikūrusiose „Commune Art“ kūrybinėse dirbtuvėse. Keturis vakarus bus pristatomi Europos režisierių sukurti trumpametražiai kino filmai.
EUNIC plakatas
EUNIC plakatas / Organizatorių plakatas

Kino renginį, kurio tema – įvairovė, organizuoja EUNIC (angl. European Union National Institutes for Culture – Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų) tinklas Lietuvoje, vienijantis mūsų šalyje veikiančius Europos šalių kultūros institutus.

„Nors pati Europos nacionalinių kultūros institutų gyvavimo istorija yra sena, EUNIC kaip bendras tinklas įsteigtas tik 2006 m. Šiuo metu jis veikia 26 šalyse ir turi 30 narių, vadinamųjų klasterių, – sako Danijos kultūros instituto Lietuvoje direktorė Audra Sabaliauskienė, pirmininkaujanti Lietuvos EUNIC grupei. – Daugiau nei 25 tūkstančiai EUNIC narių darbuojasi ne tik Europoje, bet ir Australijoje, Kinijoje, Japonijoje, Čilėje, Peru, Etiopijoje, kituose mažiau egzotiškuose kraštuose, aprėpdami daugiau kaip pusantro šimto šalių. Tie žmonės – kultūros darbo praktikai, turintys tarptautinę patirtį ir pripažinimą.“

EUNIC – jaunas, nesustabarėjes tinklas: jis yra veiklus, drąsinantis kurti bendrus projektus, mokytis ir nuolat dalintis idėjomis bei įgūdžiais. Jis nepaliaujamai ieško bendradarbių visame pasaulyje, turi tvirtus ryšius su Europos Komisija bei Taryba. Jis gina, palaiko ir propaguoja žmonijos kultūrinių saitų veiksmingumą ir būtinybę.

„Mūsų klasteris dar jaunesnis, jis atsirado 2008–ųjų pavasarį. Tai neformalus Lietuvoje įsikūrusių kultūros institutų sambūris, norįs pristatyti ne tik savo šalies, bet ir bendrą Europos kultūros panoramą su visa spalvinga jos įvairove, – priduria A. Sabaliauskienė. – Tikimės, kad „EUNIC kino kepykla“ Vilniuje pritrauks kuo didesnį žiūrovų ratą ir, be abejo, sulauks atgarsio.“

„Trumpametražiai filmai iš šešių Europos šalių mūsų festivalyje atspindi kultūrų ir gyvenimo bei sugyvenimo būdų įvairovę, be kurios vieningos Europos idėja būtų tik biurokratinis projektas,  – nurodo Britų tarybos Lietuvos biuro vadovas Artūras Vasiliauskas. – Atsiverdami šiai įvairovei ne tik tampame pakantesni tarpusavio skirtumams, bet ir sutvirtiname savo tapatybes, besisemiančias galių iš tarpkultūrinių mainų. Taigi maloniai kviečiame patirti, kaip įspūdingai ir patraukliai tai išreiškia gausybė kinematografinių pasakojimų.“

Pristatomų filmų kūrėjų sąraše – nauji Europos kino vardai, Guido Tortorelli, Colin Kennedy, Davis Ledoux, kartu su plačiai pripažintais režisieriais:  Krzysztofas Kieślowskis, Carl Th. Dreyer, Pepe Danquart, Marcel Łoziński, Veit Helmer ir kiti.

„Europos Sąjunga yra žymiai daugiau nei bendra rinka ir laisvas žmonių judėjimas. Europos idėjoje svarbiausia – bendra kultūrinė ir dvasinė dimensija. Nepaisant nacionalinių, regioninių, socialinių skirtumų, esame glaudi kultūrinė erdvė. „EUNIC kino kepykla“ – bandymas aprėpti šią erdvę kino pagalba. Trumpametražės renginio juostos palies skirtingus įvairovės aspektus. Džiugu, kad su programoje pristatomais įvairių kūrėjų darbais turėsime progą išgirsti ir Lietuvos muzikos grupes „Banda Dzeta“ bei „Spooky Campfire Stories“. Filmų garso takeliai ir vietinių muzikantų kuriamos melodijos padės atskleisti Europos kultūros įvairovę“, – teigia Johanna Keller, Vilniaus Goethe instituto direktorė.

Penktadienį, lapkričio 26 d., po kino peržiūros bus surengtas koncertas. Gero dažnio garso bangą skleis grupės „Banda Dzeta“ ir  „Spooky Campfire Stories“.

„EUNIC tikslas yra suburti įvairius Europos kultūros institutus ir centrus skleidžiant Europą formuojančias kalbas ir kultūras, su visais jų skirtumais ir turtingumu, – pažymi Prancūzų kultūros centro Vilniuje direktorius Pascal Hanse. – Pristatydami „EUNIC kino kepyklą“ siekiame lietuvius geriau supažindinti su EUNIC Lietuvoje.“

„EUNIC kino kepyklos“ juostos suksis lapkričio 25–28 d. Vilniuje, „Commune Art“ kūrybinėse dirbtuvėse, buvusioje „Vilniaus duonos“ 4–ojoje kepykloje (adresas Saltoniškių g. 7). Visų trumpo metro kino vakarų pradžia – 19 val. Renginys nemokamas. Projekto partneris – „Meno avilys“.

Kino vakarų organizatorius EUNIC tinklas Lietuvoje yra organizacijos „European Union National Institutes for Culture“ („Europos Sąjungos nacionaliniai kultūros institutai“) narys. Tinklas Lietuvoje vienija Vilniaus Goethe´s institutą, Britų Tarybą, Prancūzų kultūros centrą, Italų kultūros institutą, Danijos kultūros institutą ir Lenkijos institutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius