Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stanislovo Žvirgždo fotografijų paroda „Vizijos“ – biblinio stiliaus dvelksmas (nuotraukos)

Savarankiški kūrybiniai darbai sutapo su aštuntojo dešimtmečio mūsų fotografijos kilimu, bet S. Žvirgždo vardas veikiai pradedamas minėti tarp geriausiųjų, o Lietuvoje gautų ir tarptautinių apdovanojimų skaičiumi jam retas gali prilygti.
Nuotrauka iš fotografijų ciklo „Vizijos“
Nuotrauka iš fotografijų ciklo „Vizijos“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Paroda Fotografija

Galima paminėti net keletą jo kūrybos etapų, gražiai susiklostančių į ciklus: „Civilizacijos metamorfozės“ (1986), „Pasakos ne pasakos“ (1987), „Vizijos“ (1991) ir kt.. Iš jų buvo aišku, kad S. Žvirgždui nepakeliui su labai stipriomis reportažinės ir etnografinės fotografijos tradicijomis, nors lietuvių kultūros šaknis jis jaučia iš gilumos, pvz., cikle „Pasakos ne pasakos“. Fotografas ėmėsi sunkiai cenzoriams pasveriamos sferos – fotografijos, kur dabar greta V. Butyrino neturi sau lygių. Į vaizdų pasaulį S. Žvirgždas ėjo per „Vilniaus kiemus“ – kreivų, aptemdintų šešėlių ir mirštančių medžių labirintą, gal kiek primenantį pirmuosius ekspresionistinius vokiškus filmus.

Toliausiai nuo Vilniaus bokštų ir Vilnios pievelių nukeliauta cikluose: „Civilizacijos metamorfozės“ ir „Vizijos“. Pirmasis nuo V. Butyrino kosminių pasakų skiriasi montažo racionalumu ir minties jėga – grėsmė žemei ir gyvybei, o antrasis – tikslių, vos ne biblinio stiliaus išbaigtumu. Paralelės kine – K. Kiešliovskio „Dekalogas“ ar švedo M. Holsto septynių filmų ciklas apie didžiąsias nuodėmes. Likimo balsas: paskutinioji vizija gimė rūsčią 1991 m. sausio 13-osios naktį, kai autorius susapnavo finalinį savo ciklo siužetą. Žinoma, ne vien aktualijos spartino „Vizijų“ parengimą, kitaip sunku būtų paaiškinti, kodėl apokalipsės tema dabar sudomino daugelio kraštų menininkus.

Laikui slenkant, viskas keičiasi – neliko medelio kieme ir niekada nebus tokio šešėlių virpėjimo ant seno namo sienos. O kaip pasikeitė atmosferos sudėtis, debesų konfigūracijos – irgi galima atsekti iš senųjų fotografijų. Civilizacijos metamorfozės? O čia iš tikrųjų – daina be galo.

Tekstą parengė Skirmantas Valiulis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius