Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startuoja festivalis „Vilnius Street Art“

Antrąkart vykstantis festivalis „Vilnius Street Art“ vėl prasideda tam, kad išjudintų užmirštas, neatrastas arba problemiškas sostinės erdves. Labai laukiame pagrindinių svečių, kurių intensyviuose kalendoriuose tarp didžiųjų pasaulio miestų jau prieš gerą pusmetį atsirado žymė – „rugsėjo 5 –13 d. Vilnius“, taip pat įdomiausių lietuvių menininkų.
 „Vilnius Street Art“ dalyvausiančio Aryz darbai
„Vilnius Street Art“ dalyvausiančio Aryz darbai

Svarbi šių metų festivalio dalis yra renginiai, skirti susipažinti su gatvės menu ir kultūra, susitikti ir pabendrauti su menininkais, stebėti jų kūrybos procesą ir labai didelio formato piešinių atsiradimą mieste, diskutuoti apie poreikį piešti ar žymėtis gatvėje arba tiesiog išeiti į gatvę ir į miesto sienas pažvelgti naujai.

Rugsėjo 5–7 d. festivalis startuoja „Sostinės dienose“. Odminių skvere įsikurs festivalio info centras ir vyks tikrasis festivalio pradžios šurmulys. Gyvai pieš net 8 menininkai – specialiai iš Londono atskrenda Grabriel Marques, iš Berlyno atvažiuoja Adomas Žudys, taip pat Paulė Bocullaitė, Saimonas Mureika-Spice, Rokas Valiauga, Dovilė Bagdonaitė, Shaltmira ir Artur Shirin. Dažų flakonėlį išmėginti kviesime ir praeivius, o menininkai galės pasidalyti savo technikos gudrybėmis. Taip pat pirmąkart Vilniuje bus eksponuojama fotomenininko Liudo Parulskio architektūrinio smalsumo inspiruotos „Manipuliacijos miestu“.

Jaunas ispanas Aryz išsirinko piešti Dainavos g. 5 esančio pastato sieną, pamatęs jos nuotrauką menininkais tepasakė „noriu, ji kažką turi“. Ką Aryz ant jos sukurs – kol kas paslaptis ir organizatoriams. Tačiau laukiame labai saikingo, puikios kompozicijos, spalviškai aplinkoje derančio ir siurrealizmu dvelkiančio naujo menininko šedevro. Tai bus dar vienas taškas plačioje įspūdingo formato jo kūrinių geografijoje greta JAV, Vokietijos, Italijos, Indijos, Ispanijos bei kitų šalių didmiesčių. Aryz pieš rugsėjo 5–12 dienomis, o greta sienos, dar neįprasmintoje, tačiau labai jaukioje erdvėje J. Jasinskio ir Dainavos gatvių kampe kviečiame stebėti didelio piešinio gimimą. Čia veiks festivalio info centras ir bus galima papietauti ar pasmaguriauti užkandinės ant ratų „The Great Tit“ specialiai paruoštu festivalio meniu.

Tiesiai iš vieno pagrindinių Europos šiuolaikinio meno festivalių „NuArt“ Stavangeryje (Norvegija) atvyksta lenkų gatvės trafareto meistras M-City, pasaulyje gerai žinomas industrinės tematikos, dažniausiai vos kelių spalvų didelio formato piešiniais. Menininkas imsis „prakalbinti“ ypatingą Vilniaus vietą – sovietinius Profsąjungų rūmus. Pasižiūrėti, kaip dirba M-City, kviečiame nuo rugsėjo 6 dienos.

Gerai atpažįstamos stilistikos realistinius piešinius ant Liubarto tilto kolonų apgyvendinti  ruošiasi lietuvis menininkas Ernestas Zacharevičius, kątik grįžęs iš turo Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Gerai atpažįstamos stilistikos realistinius piešinius ant Liubarto tilto kolonų apgyvendinti  ruošiasi lietuvis menininkas Ernestas Zacharevičius, kątik grįžęs iš turo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ernestas piešinį planuoja baigti ateinančios savaitės viduryje.

Vos antrąkart vykstantis festivalis „Vilnius Street Art“ sulaukė pripažinimo iš Berlyne įsikūrusios šiuolaikinio meno platformos „Urban Nation“. Berlyniečiai atvyksta pasidalinti patirtimi bei pristatyti Mančesteryje (Didžioji Britanija) kuriantį menininką Tank Petrol. Jis jau ruošia trafaretus istorinei Vilniaus vietai – šimtą veiklos metų skaičiuojančiam Lukiškių kalėjimui. Piešinį ant kalėjimo tvoros iš Kražių gatvės pusės Tank Petrol įgyvendins rugsėjo 8–11 d.

Viešų rinkimų metu žmonės nubalsavo, kad atoki, tačiau jaunatviška miesto dalis, Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centro pastatas (Saulėtekio al. 2) turėtų atgimti su jaunų lietuvių dueto Jurgio Tarabildos ir Gabijos Žilionytės kūriniu. Geriausias laikas pamatyti, kaip ir ką kuria menininkai – rugsėjo 10 dienos popietė nuo 16 valandos, kuomet greta esančioje pievoje įsikurs aktyvaus laisvalaikio pramogų aikštelė, skambant muzikai galima bus išmėginti įvarių lauko sportų rūšių bei pasistiprinti užkandinėje „The Great Tit“.

Kaip ir dera gatvės meno festivaliui pagal žanrą, „Vilnius Street Art“ leis sau pabūti delikačiai neprognozuojamu. Pakvietėme šiuo metu įdomiausius Vilniaus ir Kauno gatvių veikėjus – jaunąjį kaunietį Morfai ir pilietišką sostinės anonimą 209, kurio užrašai „Vilnius Full of Space“ jau seniai tapo miesto vizitine kortele. „Kai gatvė nebestebina, ji yra mirusi gatvė,“ sako Ūla Ambrasaitė ir patikina, kad net ir organizatoriams nėra tiksliai žinoma, ką, kada ir kur sumąstė šie kūrėjai.

Rugsėjo 13 d. nuo 16 val., kai jau visi kūriniai gatvėse bus baigti įgyvendinti, kultūros bare „Kablys“ organizuojama vieša diskusija „Asmeninės viešosios erdvės“. Apie tai, iš kur vieniems kyla poreikis asmeninti viešąsias erdves, kitiems noras saugoti švarias sienas ir „gražius“ piešinius nuo nelegalių „grafitiorų“, apie meną ir jo apraiškas mieste kalbės paveldosaugininkas Vitas Karčiauskas, urbanistas Tomas S. Butkus, sociologė Veronika Urbonaitė-Barkauskienė bei festivalyje dalyvaujantys menininkai. Po diskusijos nuo 21 val. ten pat, kultūros bare „Kablys“, festivalis „Vilnius Street Art“ finišuos su Mondayjazz muzi

Tačiau „Vilnius Street Art“ yra festivalis, kuris nesibaigia. Formali programoje skelbiama jo pabaiga reiškia, kad nuo tada menininkų sukurti darbai pradeda savarankišką gyvenimą gatvėje, o koks jis bus – stebėti galime kasdien.

Daugiau apie festivalį skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius