-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 26 /14:02

Televizijos bokštas įspūdinga Kalėdų egle virs tik esant darganotam orui

Naują rūbą kasmet aukščiausia pasaulyje Kalėdų egle virstančiam TV bokštui žadėję projekto sumanytojai nuvylė ne vieną vilnietį. Pirmosios Kalėdų dienos vakarą bokštą nušvietė įspūdingi fejerverkai, tačiau žadėtosios lazeriais suformuotos eglės žiūrovai taip ir neišvydo. Organizatoriai teisinosi turėję techninių nesklandumų, bet juos esą greitai išsprendę, o lazeriai geriausiai matysis tuomet, kai Vilniuje snigs arba lis.
Lazeriais nušviestas Vilniaus TV bokštas
Tokį lazeriais nušviestą Vilniaus TV bokštą pirmąją Kalėdų dieną pamatė vilniečiai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus televizijos bokštas pirmą kartą lempučių girliandomis buvo papuoštas dar 2000-aisiais metais, nuo tada kasmet sostinė kelias savaites gali grožėtis aukščiausia pasaulyje Kalėdų egle. Tradicija nebuvo išnykusi net gilios ekonominės krizės metais.

Šiemet nuspręsta įprastų girliandų atsisakyti, o bokštą apšviesti moderniau – lazeriais. Kaip tik toks noras atrodyti originaliai ir pakišo koją, nes po įspūdingų fejerverkų iš televizijos bokšto reginį stebėti susirinkę vilniečiai tik kraipė galvas. Lazerių jie taip ir nepamatė, tik vieną žalią spindulį iš bokšte esančio restorano.

„Tai yra efektinis apšvietimas ir labai priklauso nuo vietos, kurioje jūs stebite, – LRT televizijos laidai „Panorama“ aiškino Viktoras Vaičikauskas, UAB „Optronika“, kuri ir įgyvendina naują technologinį bokšto apšvietimo sprendimą, inovacijų direktorius. – Jeigu jūs važiuosite už 20 km nuo miesto, tai matysite spindulius, einančius iš bokšto. Ir kitas efektas, kai esate arti bokšto. Tai dvi vietos, iš kurių yra geriausiai matomas.“

Tačiau šalia gyvenantiems ar tik pasižiūrėti reginio atvykusiems vilniečiams tokio paaiškinimo nepakako, nes jie nieko nepamatė. Anot V.Vaičikausko, dėl to kaltas ir oras – pirmosios Kalėdų dienos vakarą Vilniuje buvo giedra, o vizualizacija geriausiai bus matoma sningant ar lyjant.

Pristatant būsimąją TV bokšto instaliaciją buvo žadama, kad vaizdas gims programuojant vienus spalvotus lazerius, kurie demonstruos spindulius virš Vilniaus miesto, kiti žalios spalvos lazeriai bus nukreipiami nuo restorano platformos žemyn ir formuos „lazerinę eglutę“.

O šiemet pasidžiaukime eglutėmis Vilniaus Katedros ir Rotušės aikštėse, 3D pasakomis, Kalėdų traukinukais ir kitkuo, prie ko Vilniaus miesto savivaldybei ir man asmeniškai teko prisidėti kuriant kalėdinę nuotaiką vilniečiams, – paragino M.Monkevičius.

V.Vaičikauskas tikino, kad šis kalėdinis apšvietimas yra išskirtinis techninis projektas ir sprendimas, atskleisiantis lazerių technologijų galimybes ir įtvirtins Lietuvos, kaip lazerių šalies, vardą.

Vilniaus tarybos sekretorius, šiemet vadovavęs pasiruošimui Kalėdoms Vilniuje, taip pat sureagavo į kritiką dėl TV bokšto kalėdinio papuošimo. „Desperatiškai ieškantys progos įkąsti ir politikuojantys nepraleidžia progos paminėti, kad Televizijos bokšto eglutės lazerių nesimato. Iš tikrųjų gaila, kad jie menkai matosi. Sprendimą juos naudoti priėmė Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC), kadangi, atliktos ekspertizės teigimu, bokšto konstrukcijos – susidėvėjusios ir neatlaikytų iki tol naudotų girliandų svorio. LRTC yra LR Susisiekimo ministerijos įmonė“, – tvirtina M.Monkevičius socialiniame tinkle „Facebook“.

Kalėdų komitetui vadovavęs M.Monkevičius viliasi, kad kitais metais bus rastas tobulesnis ir labiau matomas sprendimas. „O šiemet pasidžiaukime eglutėmis Vilniaus Katedros ir Rotušės aikštėse, 3D pasakomis, Kalėdų traukinukais ir kitkuo, prie ko Vilniaus miesto savivaldybei ir man asmeniškai teko prisidėti kuriant kalėdinę nuotaiką vilniečiams“, – rašo Vilniaus savivaldybės atstovas.

Taip apšviestas bokštas bus iki Trijų Karalių nuo 16 val. iki 8 val. ryto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius