Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakų salos pilyje – paroda „Grunwald – Žalgiris – Art“

Liepos 4 d., penktadienį, 17 val. Valstybės dienos išvakarėse Trakų salos pilyje atidaroma pleneruose sukurtų darbų paroda „GRUNWALD – ŽALGIRIS – ART“, skirta pergalei Žalgirio mūšyje paminėti.
Žalgirio mūšis
Žalgirio mūšis / Trakų istorijos muziejaus iliustr.

Tarptautinę parodą rengia Olštyno Edukacijos ir kultūros iniciatyvų centras ir Trakų istorijos muziejus, globoja Lietuvos Kultūros ministerija ir Varmijos – Mozūrų vaivadija (Lenkija).

Parodoje eksponuojama 2008 – 2013 metų  plenerų, vykusių Lenkijoje ir Lietuvoje, dailės darbų kolekcija, kurią sudaro 16 autorių sukurti 28 paveikslai. Parodoje pristatomi ir keturių dailininkų iš Lietuvos –  Antano  Obcarsko, Konstantino Žardalevičiaus, Gintauto Vaičio ir  Lino Domaracko tapyti paveikslai Žalgirio mūšio tema.   

„Plenere tvyro labai gera atmosfera. Kūryboje kiekvienas perteikiame tai, kas mūsų tautai yra svarbiau. Aš stengiuosi perteikti lietuviškus ženklus, – pastebėjo menininkas Gintautas Vaičys, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas, apie 2010 m. vykusį  plenerą, kuriame atstovavo Lietuvai  kartu  su menininku Linu Domaracku.

Dailininkų sukurtuose darbuose atgimsta vietovės apylinkės, gamta, senieji kariai, riteriai, žirgai, vėliavos, kituose darbuose – jų fragmentai, simboliai.

 „Pleneruose dalyvauja skirtingų šalių dailės mokykloms atstovaujantys menininkai, todėl kūrybinis braižas ir  požiūris į tai, kas gali tapti tapybos objektu, skirtingas. Vieni dalininkai tapo  abstrakcijas, kiti – konkrečius objektus.  Tačiau bent vienas kūrinys turi būti skirtas Žalgirio mūšio temai“, – prisimena kaunietis dailininkas G. Vaičys. 

 Žalgirio mūšio tema nutapyti darbai  po plenero kasmet eksponuojami Olštyno meno galerijoje. Darbų kolekcija  buvo eksponuota ir parodose, kurios buvo organizuotos Kaliningrade, Berlyne, Briuselyje ir Raudondvaryje.

„GRUNWALD – ŽALGIRIS – ART“ –  tai ne tik vieta, ne tik kartu susirinkę menininkai ir ne tik įspūdingas jų kūrybos rezultatas, – įžanginiame žodyje katalogui rašo Varmijos – Mozūrų vaivadijos administracijos viršininkas Jacek Protas. – Tai – taip pat  ir idėja, pranešimas apie tai, kad žmogus geba griauti savo paties sukurtus barjerus“. 

Paroda veiks iki 2014 m. rugpjūčio 31 d. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius