Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus mažojo teatro premjera – graudžiai juokingas spektaklis apie netektį (nuotraukos)

Vilniaus mažasis teatras (VMT) spalio 20, 21 dienomis pristato premjerą – jaunosios kartos režisieriaus Viliaus Malinausko spektaklį „Triušo landa“. Nors pjesės tema – tragiška, spektaklio kūrėjai tikino, kad žiūrovų tikrai nenori prislėgti ir stengsis suteikti jiems prasmingos šviesos.
Premjeros „Triušio landa“ pristatymas Vilniaus mažajame teatre
Premjeros „Triušio landa“ pristatymas Vilniaus mažajame teatre / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Režisieriaus Rimo Tumino mokinys V.Malinauskas VMT pristato jau antrąjį savo darbą (pirmasis – spektaklis „Vestonai“) pagal amerikiečių dramaturgo Davido Lindsay-Abaire'o dramą „Triušio landa“, kuri 2007 metais laimėjo Pulitzerio premiją.

„Šios dramos temos ir problemos man pasirodė dabar labai aktualios, kai aplinkui apstu dirbtinių šypsenų, dirbtinio noro padėti. Skaudžiausia, kai tai nutinka šeimoje. Jeigu šio spektaklio herojų paklaustume, ar jie myli vienas kitą, jie tikriausiai atsakytų „taip“, bet iš tiesų tikriausiai taip nėra. Tos meilės ir demonstruojamos pagalbos labiau reikia jiems patiems nei žmogui, kuriam jie stengiasi padėti, – svarstė režisierius. – Spektaklyje paliestos visos šios temos, taip pat skaudi netektis. Kaip su ta netektimi gyvena visa šeima, kaip jie susiduria vienas su kitu ar bando nesusidurti, kaip stengiasi išlaviruoti tarp savo meilės ir ryšių ant judančios dekoracijos...“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Premjeros Triuaio landa pristatymas Vilniaus mažajame teatre
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Premjeros „Triušio landa“ pristatymas Vilniaus mažajame teatre

Spektaklyje „Triušio landa“ su žiūrovais susitiks šeima, neseniai išgyvenusi keturmečio sūnaus, anūko, sūnėno netektį. Spektaklio kūrėjai neslėpė, kad teatro kasininkės jiems siūlė pakeisti spektaklio aprašymą, nes žmonės, išgirdę, apie ką šis spektaklis, dažniausiai neperka į jį bilietų. Tačiau jie pabrėžia, kad šiuo pastatymu nei pjesės autorius, nei režisierius, nei aktoriai nesiekia žiūrovų prislėgti ar nuliūdinti – greičiau atvirkščiai.

„Iš tiesų žiūrovai, perkantys bilietus, klausia, ar spektaklis bus liūdnas, ar linksmas. Aš sakyčiau, kad graudžiai juokingas. Mes nenorime, kad žiūrovai išeitų iš spektaklio prislėgti ir pavargę, siekiame, kad iš jo išsineštų šviesą, išlaisvėjimą ir prašvitimą, – tikino Ineta Stasiulytė, spektaklyje vaidinanti netektį išgyvenančią mamą. – Nors spektaklio tema skaudi, per repeticijas buvo net malonių akimirkų, kai atrasdavome tikslų tos tragedijos momentą.“

Būtent siekdamas, kad jo kūrinys netaptų ašarų pakalne, pjesės autorius būsimiems statytojams, anot režisieriaus, parašė rekomendaciją.

„Jis parašė, kad nors tema yra liūdna ir slegianti, žmonės, atsidūrę šioje situacijoje, yra gyvi, linksmi ir net komiški. Kuo ekstremalesnė situacija, tuo labiau žmonės tampa aplinkybių įkaitais ir tos aplinkybės juos verčia neadekvačiai elgtis. Todėl juokas ir ašaros atsiduria šalia...“ – mintimis dalijosi V.Malinauskas.

Jau antrame šio režisieriaus spektaklyje vaidinanti scenos profesionalė aktorė Inga Burneikaitė tikino, kad tokia tema negali būti pateikta banaliai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Premjeros Triuaio landa pristatymas Vilniaus mažajame teatre
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Premjeros „Triušio landa“ pristatymas Vilniaus mažajame teatre

„Šios pjesės negalima nuleisti juokais, nes tematika tikrai nėra linksma. Jeigu jau eiti tokio spektaklio žiūrėti, tai norisi, kad jis būtų labai geras. Nesinori žiūrovo murkdyti tokioje be proto skausmingoje temoje, banaliai pažadinant atpažinimo jausmą ir tuo pačiu nesuteikiant išeities, – aiškino artistė, spektaklyje kurianti močiutės, netekusios anūko ir bandančios padėti tragediją išgyvenančiai dukrai, vaidmenį. – Pjesė gan lengvai parašyta, bet joje slypi baisiausia tragedija, kokia žmogui gali atsitikti gyvenime. Nemanau, kad ji nepalies to, ką ji turi paliesti.“

Spektaklyje, be I.Stasiulytės ir I.Burneikaitės, vaidina Mantas Vaitiekūnas, Martynas Nedzinskas ir Agnė Šataitė. Kostiumų dailininkė – Jolanta Rimkutė.

Išankstinė spektaklio premjera vyks spalio 14 d. Kauno „Girstučio“ kultūros ir sporto centre, o spalio 20, 21 dienomis premjera bus parodyta Vilniaus žiūrovams VMT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius