Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnių užlies akordeonų akordai

Rytoj sostinę užlies XIII tarptautinio akordeono festivalio garsai, kurie miesto erdvėse nerims iki lapkričio 14 dienos.
Duetas iš Italijos, akordeonistas Claudio Jacomucci ir šokėja Kathleen Delaney, pristatys projektą „Aracne“.
Duetas iš Italijos, akordeonistas Claudio Jacomucci ir šokėja Kathleen Delaney, pristatys projektą „Aracne“. / Festivalio organizatorių nuotr.
Temos: 1 Akordeonas

Pasak festivalio organizatorių, net 15-os koncertų festivalis nepaliks abejingų. Akordeonas atskleis daugybę savo veidų – bus santūrus, rafinuotas, prabangus, valiūkiškas, stilingas, o kartu neprilygstamai virtuoziškas, kartais liūdnas ar melancholiškas, bet niekada – nuobodus. Šis neprognozuojamas instrumentas atskleis šiuolaikinės muzikos ir šiuolaikinio šokio harmoniją, akordeono ir gitaros džiazą, argentinietišką tradicinį tango ir tango nuevo, klasiką, klubines improvizacijas, elektroninę muziką, lietuvių kūrėjus ir dar daugiau.

Vilniuje visi norintys galės išgirsti karščiausias akordeono pasaulio naujienas, prisiminti prasmingus jubiliejus ir sutikti geidžiamus atlikėjus. Ypatingi svečiai šiemet atvyks iš Italijos, kur ne tik gaminami aukščiausios kokybės akordeonai, bet ir tviska išskirtinės akordeono žvaigždės.

Lietuviška pradžia

Festivalio atidarymo  koncerte tradiciškai nuskambės nauji lietuvių kompozitorių kūriniai. Rytojaus vakarą festivalio meno vadovas akordeonistas Raimondas Sviackevičius Šv.Kotrynos bažnyčioje atliks stambius kūrinius akordeonui su Klaipėdos kameriniu orkestru. Šiemet atidarymo koncerto programoje – keturių įdomių lietuvių kompozitorių muzika.  Pirmasis kūrinys – pagal festivalio užsakymą kompozitoriaus Arvydo Malcio sukurtas „Koncertas akordeonui ir styginių orkestrui“. „Bandžiau ištrinti ribą tarp rimtosios ir lengvosios muzikos. Solistas kūrinyje yra  savo gyvenimo istorijos   pasakotojas: jis  bandys atskleisti  savo gyvenimo   kelius  ir klystkelius, atradimus ir netektis, džiaugsmus ir nusivylimus...“, – sakė autorius.

Koncerte taip pat skambės Remigijaus Merkelio sukurtos „Evakuacijos“ apie akimirką, kai reikia išeiti. Publika išgirs nostalgišką Giedriaus Kuprevičiaus opusą „Elegija tėvynę palikusiems...“ ir Anatolijaus Šenderovo „www.DG-GD_Song“ – tai naujausia kūrinio „David‘s Song“, skirto Davidui Geringui, versija, sukurta specialiai XIII tarptautiniam akordeono festivaliui ir vienam žinomiausių šiaurės šalių akordeonistų Geirui Draugsvollui, kuris dalyvaus atidarymo koncerte.

Sukaktys ir susitikimai

Kadangi Argentina  šiemet mini šalies nepriklausomybei pražią davusios revoliucijos 200-metį, Tarptautinio akordeono festivalio metu deramai pagerbtas bus tango. Šv.Kotrynos bažnyčia vakarui alsuos milongos (vieta ar renginys, kuriame šokamas tango, - red. past) dvasia, ansamblis „4Tango“ mėgins įminti auksinių tango laikų mįsles, o greta šokio ritmu suksis aktoriai Brigita Urbietytė ir Irmantas Bačelis.

Nepamirštas bus ir Frederico Chopino jubiliejus – jam specialiai spendžiamos „balkaniškos pinklės“ – koncerte „accoWORLD a la Chopin“. Trijų lenkų muzikantų ir bulgaro akordeonisto grupė „Sarakina“ pateiks netikėčiausias F.Chopino melodijų interpretacijas. Gyvos muzikos klubas „Tamsta“ skambės nuo džiazo ir prancūziškų new mussette stiliaus kūrinių iki hard bop‘o.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jaunuoliai dovanos ambicingus pasirodymus ir dalysis talentu, o menų fabrike „Loftas“ akordeono garsai liesis su elektronika. Čia pat „tarantulo efektą“ atskleis laukiami svečiai – duetas iš Italijos – akordeonistas  Claudio Jacomucci ir šokėja Kathleen Delaney su projektu „Aracne“, kuriame šiuolaikiškai interpretuotas pagoniškas tarantulos ritualas.

O kur dar lietuvių autorių  šiuolaikinė muzika akordeonui ir birbynei, sakrali Šiaurės muzika, jautrus tango, itališki džiazo dialogai ir paslaptingasis svečias iš Rytų...

Daugiau informacijos apie festivalį čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius