-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje vyks pati didžiausia Tarptautinė filosofijos olimpiada

Gegužės 15-18 d. Lietuvoje pirma kartą vyks 22-oji Tarptautinė filosofijos olimpiada.
Filosofija
Filosofija / Un.org nuotr.

„Mokydamiesi filosofijos mokykloje, mokiniai ne tik lavina savo mąstymą, ieško gilesnio reiškinių, žmogaus esmės suvokimo, filosofija padeda analizuoti svarbiausius gyvenimo klausimus, suvokti savo vietą pasaulyje ir santykį su pasauliu. Tai, kad Tarptautinė filosofijos olimpiada vyksta Lietuvoje, yra aukštas mūsų šalies mokytojų įvertinimas,“ – sako švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Ši olimpiada, pagal dalyvaujančių šalių skaičių, yra didžiausia iš visų iki šiol vykusių. Joje dalyvauja 43 pasaulio šalys. Į Vilnių atvažiuoja komandos iš Argentinos, Armėnijos, Austrijos, Baltarusijos, Belgijos, Bulgarijos, Kosta Rikos, Čekijos, Kroatijos, Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Graikijos, Gvatemalos, Vengrijos, Indijos, Izraelio, Italijos, Japonijos, Korėjos Respublikos, Latvijos, Makedonijos, Meksikos, Montenegro, Olandijos, Nigerijos, Norvegijos, Pakistano, Lenkijos, Portugalijos, Rumunijos, Rusijos, Serbijos, Senegalo, Slovėnijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos, Turkijos, JAV.  

Lietuvos komandoje – devyni mokiniai, iš kurių – šeši  Vilniaus licėjaus mokiniai, vadovaujami filosofijos mokytojo Ernesto Šidlausko. Kiti trys – iš Kauno jėzuitų gimnazijos, vadovaujami mokytojo Dariaus Klibavičiaus, kuris 2011 m. tapo Metų mokytoju. Lietuvos  komandos vadovė – VU Edukologijos katedros vedėja Lilija Duoblienė.

Olimpiada Vilniuje skirta filosofui Emanueliui Levinui (1906-1995) – vienam žymiausių XX amžiaus dialogo filosofų, Husserlio ir Heideggerio mokiniui.
    
Olimpiados dalyviai rašys esė pagal penkias filosofų citatas, išverstas į keturias olimpiados kalbas – anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų.

Olimpiada Vilniuje skirta filosofui Emanueliui Levinui (1906-1995) – vienam žymiausių XX amžiaus dialogo filosofų, Husserlio ir Heideggerio mokiniui.

E.Levinas yra gimęs Kaune, studijavo VDU. Pagal universitetų pasikeitimo studentais programą išvyko studijuoti į Strasbūrą ir pasiliko Prancūzijoje. 2013 Danijoje vykusi olimpiada buvo skirta žymiam danų filosofui Sorenui Kierkegaardui.
    
Lietuvoje vyksianti Tarptautinė filosofijos olimpiada – tai nuoseklaus,  daugiamečio darbo rezultatas. Trys filosofai – Tomas Sodeika, Rita Šerpytytė ir Jūratė Baranova – beveik prieš dvidešimt metų įkūrė Lietuvos filosofijos mokytojų asociaciją ir pradėjo rengti Lietuvos mokinių filosofijos olimpiadas, o nuo 2002-ųjų aktyviai įsijungė į Tarptautinės filosofijos olimpiados judėjimą.

Lietuvos moksleiviai dalyvavo olimpiadose Japonijoje, Argentinoje, Korėjoje, Turkijoje, Lenkijoje, Suomijoje ir kt. 2012 m. Norvegijoje gavome pirmąjį aukso medalį, jo laimėtojas – buvęs Vilniaus licėjaus mokinys Tadas Kriščiūnas, šiuo metu studijuojantis filosofiją bei matematiką  Oksfordo universitete.

2014 m. olimpiadą organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos mokinių neformalaus švietimo centras, Lietuvos edukologijos universitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius