-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Gurevičius atskleidė, kokie bus šiųmetinės „Dizaino savaitės“ siekiai

Gegužės 5–11 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose ir Šiauliuose vyks 9-oji „Dizaino savaitė“, kurios metu dizaino gerbėjai galės džiaugtis virš 150 ekspozicijų ar renginių.
Vytautas Gurevičius
Vytautas Gurevičius / A.Borijanos nuotr.
Temos: 1 Dizaino savaitė

Kas yra „Dizaino savaitė“, kodėl ir kaip ji prasidėjo ir kuo ji ypatinga šiais metais pasakoja vienas iš Lietuvos dizaino forumo steigėjų ir „Dizaino savaitės“ organizatorius Vytautas Gurevičius.

– Kas yra „Dizaino savaitė“? Kodėl ji vyksta?

– „Dizaino savaitė“ yra renginių ir ekspozicijų visuma, kuriuos vienija dizainas. Šis festivalio formatas ir reiškinys yra paplitęs po visą Europą. Savo „Dizaino savaites“ turi Londonas, Milanas, Berlynas, Barselona ir dar 32 miestai. Ji vyksta tam, kad atkreiptų vartotojų dėmesį į dizaino pagalba daiktuose sukuriamą papildomą funkcinę, estetinę ir emocinę, o tuo pačiu ir pridėtinę, vertes. Visi dizaineriai ir kitų sričių kūrėjai joje pristato savo naujausius gaminius.

„Dizaino savaitė“ skirta tiek plačiajai visuomenei, tiek ir specialistams susipažinti su naujausiais dizainerių darbais ir kūryba, pažinti ir pamatyti geriausius garsių užsienio gamintojų pavyzdžius. Joje pristatomi ir jaunųjų kūrėjų, ir pripažintų dizainerių darbai, kurie leidžia naujokams įsiveržti į rinką, o dizaino žvaigždėms vėl pasijusti aktualiais.

– Kaip gimė „Dizaino savaitės“ idėja?

– Viskas prasidėjo 2006 metais po sėkmingos jungtinės dizainerių ekspozicijos baldų parodoje „Centras design show“ ir kelių kitų renginių, kurie tuo pat metu vyko Vilniuje. Pasižiūrėjus į kitų miestų patirtį, buvo nuspręsta eiti kasmetinio dizaino festivalio tradicijos kūrimo keliu.

– Kodėl ji vyksta savaitę? Kodėl būtent pavasarį?

– Savaitės laikotarpis yra pakankamas, kad būtų galima parodyti ir pristatyti savo darbus. Nors programa kasmet darosi vis intensyvesnė, bet laikas negali būti per ilgas dėl užsienio svečių, kurie negalėtų sau leisti viešėti ilgiau. Taip pat, kaip jau minėjau, mūsų savaitė jau tapo tarptautiniu formatu ir vyksta iš karto po Milano „Design week“.

Dizaino kuriama pridėtinė vertė ir naujausi technologiniai bei moksliniai pasiekimai gali tapti realiais produktais, kurie būtų aktualūs ne tik mūsų sąlyginai mažoje rinkoje.

– Ar galite atskleisti, kuo ypatingi šių renginiai?

– Šių metų dizaino savaitės moto „Dizainas = inovacijos“. Sieksime atkreipti dėmesį į dizaino svarbą inovacijų procesuose. ES politikoje ir kitame finansavimo periode aiškiai suformuluoti kūrybiškumo skatinimo prioritetai, o Lietuvos ūkio, kultūros ir švietimo ministerijos dizainą pasirinko kaip vieną svarbiausių kultūrinių ir kūrybinių industrijų proveržio sričių. Dizaino kuriama pridėtinė vertė ir naujausi technologiniai bei moksliniai pasiekimai gali tapti realiais produktais, kurie būtų aktualūs ne tik mūsų sąlyginai mažoje rinkoje.

–  Ar „Dizaino savaitė“ turės specialus atidarymo ir uždarymo akcentus?

– Šias metais vyks 3-asis konkursas „Geras dizainas“ , kurio apdovanojimų ceremonija numatyta gegužės 6 dieną prezidentūroje. Prizus nugalėtojams įteiks Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dizaino savaitė tradiciškai pasibaigs „Dizaino savaitgaliu“ Ševčenkos gatvės loftuose ir dūzgėmis muzikos klube „Loftas“ svečių iš užsienio „Finnebassen“ koncertu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius