-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Juozapaitis mini kūrybinės veiklos dvidešimtmetį

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pristato du koncertus „Vytautas Juozapaitis: po 20 metų“. Balandžio 15 dieną Kauno filharmonijoje ir balandžio 16 dieną Vilniaus kongresų rūmuose gražiausias operų arijas atliks dainininkai Vytautas Juozapaitis (baritonas), Sigutė Stonytė (sopranas) ir Vladimiras Prudnikovas (bosas).
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Koncerte Vilniuje dalyvaus italas Mario Malagnini (tenoras). Gros Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Maestro Gintaro Rinkevičiaus.

Po to, kai 1989 m. Vytautas Juozapaitis, vienas iškiliausių Lietuvos baritonų, baigė vokalo studijas Lietuvos muzikos akademijoje, dainininkas tuoj pat debiutavo Kauno muzikiniame teatre (Fredžio vaidmuo F. Loewe’s operetėje „Mano puikioji ledi“). Po metų, 1990 m., tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistu ir trupės nariu, kur jo pirmasis vaidmuo buvo Volframas R. Wagnerio operoje „Tanhoizeris“. Šiandien – 2009–2010 metų sankirta įprasmina dvidešimties Vytauto Juozapaičio kūrybos metų jubiliejų.

Koncertai „Vytautas Juozapaitis: po 20 metų“ – tarsi trumpa itin turiningo ir prasmingo dainininko kūrybos laikotarpio retrospektyva. Koncertuose dainuosiantis Vladimiras Prudnikovas yra V. Juozapaičio dėstytojas, o jubiliejiniuose renginiuose pasirodysianti Sigutė Stonytė yra nepamainoma operinių duetų partnerė. Koncerte Vilniuje klausytojai išgirs V. Juozapaičio scenos partnerį, pasaulinio garso tenorą italą Mario Malagnini, su kuriuo kartu dalyvauta prestižiniame operos festivalyje „Classic-Openair 2008“ Zoloturne (Šveicarija). Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro ir Maestro Gintaro Rinkevičiaus bendradarbiavimą su Vytautu Juozapaičiu atspindi 2004 m. išleista gražiausių operų arijų kompaktinė plokštelė.

„Nors šį vardą amerikiečių publikai tikriausiai nebus lengva ištarti, mūsų laikais, kai dažnai apgailestaujama, jog tikrieji Verdi balsai jau beveik visai išnykę, Juozapaitis yra tikras grynuolis. Kiekviena jo dainuojamo Žermono akimirka buvo kupina aistros ir kiekvienas itališkas žodis buvo ištariamas natūraliai ir suprantamai. Mama mia, šis vyras tai tikrai sugeba!“ – po V. Juozapaičio pasirodymų JAV rašė muzikos kritikas Paolo Padillo žurnale „Opera-L“ 2004 m.

V. Juozapaičio veiklą atspindi ne tik aukščiausi kritikų įvertinimai, bet ir ne mažiau reikšmingi apdovanojimai. 2003 m. V. Juozapaičio veikla įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Dainininkas yra pelnęs „Kristoforo“ laureato vardą, „Operos švyturių“ apdovanojimo „Metų operos solisto“ vardą (tris kartus), V. Juozapaičiui suteiktas ordinas „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius, taip pat operos bičiulių draugijos apdovanojimas – „Kipro“ statulėlė, pelnytas Muzikų sąjungos auksinio disko laureato vardas ir „Auksinis scenos kryžius“.

Kita svarbi V. Juozapaičio kaip muzikanto įvertinimo dalis – tai jo bendradarbiavimas su pasaulinio garso menininkais, režisieriais, dirigentais, tarp kurių – M. Rostropovičius, E. Mulleris, D. Agleris, P. Steinbergas, Ch. Von Dohnanyi, J. Franzas, K. Pendereckis, lietuvių dirigentai J. Aleksa, J. Domarkas, G. Rinkevičius, S. Sondeckis, R. Geniušas ir kt. V. Juozapaitis dainavo Austrijoje, Olandijoje, Belgijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Kanadoje, Indijoje, Nepale, Japonijoje, JAV.

Solisto repertuare beveik penkiasdešimt pagrindinių ir antraeilių baritono partijų. Lietuvos kompozitoriai specialiai V. Juozapaičiui yra parašę vaidmenis – tai Žilvinas A. Žigaitytės operoje „Žilvinas ir Eglė“ ir Žygimantas Augustas G. Kuprevičiaus operoje „Karalienė Bona“.

Simboliška tai, jog jubiliejiniuose koncertuose skambės ta pati Fredžio dainelė ir ta pati Volframo arija, V. Juozapaičio pirmųjų pasirodymų profesionalioje scenoje liudininkės. Skambės ir garsioji Don Žuano arija bei duetai. Tai vaidmuo, kuris solistui yra ypatingas. Don Žuanas – vienas reikšmingiausių ir daugiausiai įvairiose pasaulio scenose dainuotų V. Juozapaičio vaidmenų.

„Stebėdamas Vytauto Juozapaičio kuriamą Don Žuaną gali pamanyti, jog šis charakteris tiesiog yra jo savastis. Tačiau su ta pačia įtaiga jis kuria visus personažus, kuriuos yra tekę matyti – ar tai būtų grafas Šemeta B. Kutavičiaus „Lokyje“, ar Enrikas G. Donizetti „Liučijoje di Lamermur“, ar Paganinis F. Leharo operetėje „Paganinis“, – savaitraštyje „7 meno dienos“ 2002 m. rašė muzikologė B. Leščinska.

V. Juozapaitis, vardindamas savo pareigas ir darbus, pasakoja ir apie pedagoginę veiklą. Nuo 1996 m. V. Juozapaitis solinį dainavimą dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Tarp jo mokinių – Lietuvos ir užsienio šalių operos teatrų scenose pasirodantys solistai Algirdas Bagdonavičius, Raimondas Baranauskas, Egidijus Dauskurdis, Tomas Pavilionis, Edmundas Seilius, Dainius Stumbras, Ramūnas Urbietis ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius