-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pagrindinis filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ plakatas buvo kuriamas dvejus metus

Pasaulinėje kino praktikoje nusimanančio žmogaus tai nė kiek nenustebintų. Mat užsienyje yra priimta sukurti filmo plakatą dar preprodukcijos metu, nes tai – tarsi vizitinė kortelė, juostą lydėsianti nuo pat pradžių iki pabaigos. Šią savaitę kino teatruose pasirodo pagrindinis nuotykių juostos „Tadas Blinda. Pradžia“ plakatas, kuriame pavaizduoti visi pagrindiniai filmo herojai. Kitą savaitę didžiulė jo versija papuoš ir vienintelio Palangos kino teatro „Naglis“ fasadą. Iki šiol premjeros nekantriai laukiantys žiūrovai galėjo matyti tik charakterinius ir įvaizdinius filmo plakatus.
Pagrindinis filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ plakatas
Pagrindinis filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ plakatas / Organizatorių nuotr.

Plakatą lygina su sutartimi

Kino specialistai plakatą įvardina kaip sutartį tarp kūrėjų ir žiūrovų, norint pasakyti, jog jame panaudoti simboliai, detalės bei kita vizuali informacija ir bus sudedamoji filmo dalis. „Jei plakate pavaizduotas aktorius su važiuojančia mašina per sprogimų apimtą miestą – reiškia, kad šiuos elementus žiūrovas būtinai išvys ekrane. Bet jei filmą pamačius atsitinka taip, kad plakate atvaizduotas aktorius juostoje pasirodo tik minutei, automobilis buvo naudojamas vos vienoje scenoje, kurioje minėtas personažas atsisėdo tik pasiimti cigarečių pakelio, o sprogimų išvis nebuvo – žiūrovas gali pagrįstai jaustis melagingos reklamos auka“, – pasakoja universitetuose kinematografijos teoriją dėstantis Tomas Mitkus.

Į būsimo filmo plakatą yra dedama nemažai pastangų, sukuriama galybė skirtingų eskizų ir tuomet kūrėjams tenka nelengva užduotis – išrinkti, kuris variantas geriausiai atskleidžia žiūrovams norimą perduoti žinutę. „Ši žinutė yra labai svarbi, ji turi įrodyti potencialiam žiūrovui, kad filmas yra vertas parduodamo bilieto kainos, o po seanso jaus tik teigiamas emocijas ir pasitenkinimą, nesvarbu, ar jis išėjo iš romantinio, veiksmo ar siaubo filmo. O mūsų pagrindinis tikslas buvo viename popieriaus lape pavaizduoti veiksmą, melodramą ir lietuviškumą“, – sako „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuseris Žilvinas Naujokas.

Dveji metai kelio

Anot Ž.Naujoko, šio plakato gamyba taip pat prasidėjo nuo eskizų: „Su režisieriumi Donatu Ulvydu trumpai nupasakojome savo viziją, tuomet vadžias perėmė koncepcijų dailininkas. Vėliau jis savo sukurtus variantus pateikia atgal kūrėjams, o šie sprendžia, ką koreguoti. Šis procesas tęsiasi nuo keliolikos iki keliasdešimt kartų, kol visi lieka patenkinti pre-vizualizacija. Tuomet darbus perėmė ir fotosesijas bei plakato dizainą kūrė žymus fotografas Algis Kriščiūnas. Buvo nufotografuoti visi buitiniai elementai, sukuriami skaitmeniniai efektai, vėliau visus šiuos padrikus elementus reikėjo sujungti į kompozicinę visumą, surinkti tekstą, parinkti šriftus, rasti geriausią vietą logotipui. Šiam etapui sugaištama daugiausiai laiko. Beje, sutalpinti visus pagrindinius herojus į vieną plakatą išties sudėtinga, tačiau A. Kriščiūnas, mano galva, pasidarbavo nepriekaištingai.“

Pagaminus kelias „Tadas Blinda. Pradžia“ plakato versijas, buvo vykdomos tikslinių grupių apklausos, po kurių teko pakoreguoti net ir tokias, atrodo, smulkmenas, kaip teksto atspalvį ar toninį ryškumą. Galiausiai patvirtinus plakato dizainą jis keliavo į spaustuvę, o nuo šiol ilgą, beveik dvejus metus trukusį gausios komandos darbą galės įvertinti ir dauguma Lietuvos kino teatrų lankytojų.

Rugsėjo 23 dieną kino teatruose pasirodysiančios istorinės veiksmo juostos „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrėjai žada, jog filmas atitiks visus pasaulinius kino standartus. Šiuo metu jau baigtas filmo montažas, tačiau dar kuriamas garso takelis, daromas garso dizainas, derinamos spalvos, kuriami specialieji efektai.

Istorinis nuotykių filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ pasakos apie legendinio svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę ir įvykius, sukrėtusius Žemaitiją Didžiojo lietuvių sukilimo išvakarėse. Juostoje suvaidino Mantas Jankavičius, Agnė Ditkovskytė, Antanas Šurna, Dainius Kazlauskas, Tatjana Liutajeva, Andrius Kaniava, Vidas Petkevičius, Jokūbas Bareikis ir kiti garsūs bei žiūrovų mėgiami šalies aktoriai. Filmo, kuris pretenduoja tapti brangiausia visų laikų Lietuvoje sukurta juosta, scenarijaus autorius – Jonas Banys, režisierius – Donatas Ulvydas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius