-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkite su „Tadas Blinda. Pradžia“ personažais: Michailas Muravjovas

Tęsiame pažintį su jau rugsėjo 23 dieną kino teatruose pasirodysiančio istorinio nuotykių filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ personažais. Šiandien jūsų dėmesiui – Michailas Muravjovas, kurį vaidina Lietuvos kino legenda Donatas Banionis.
Donatas Banionis filme „Tadas Blinda. Pradžia“ sukūrė Michailo Muravjovo personažą
Donatas Banionis filme „Tadas Blinda. Pradžia“ sukūrė Michailo Muravjovo personažą / Filmo plakatas

Carinės Rusijos veikėjas Michailas Muravjovas nuo 1863-ųjų porą metų ėjo Vilniaus generalgubernatoriaus pareigas, malšino 1863–1864 m. sukilimą Lietuvoje. Jis pasižymėjo ypatingu žiaurumu, dėl to vėliau buvo pramintas „koriku“.

„Muravjovas buvo vienas aršiausių baudžiavos panaikinimo priešininkų ir vienas žiauriausių tuometinės valdžios funkcionierių. Kaip „korikas“ jis pagarsėjo dar 1831 m., vadovaudamas Mogiliovo gubernijai, kur be jokio gailesčio naikino prie sukilimo prisidėjusių kaimų gyventojus. Muravjovas „Šiaurės vakarų kraštą“ (dabartinės Baltarusijos, Lietuvos ir dalies Lenkijos teritorijas) laikė neatsiejamomis senosios Rusijos žemėmis ir buvo įsitikinęs, jog čia būtina be gailesčio naikinti bet kokias kitų tautų kultūros, religijos bei kalbos apraiškas“, – pasakoja filmo scenarijaus autorius Jonas Banys.

Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ veiksmas vyksta 1861 metais, kai Muravjovas, atšauktas į sostinę, eina Valstybės turto ministro pareigas. Nors ir būdamas toli nuo „Šiaurės vakarų krašto“, jis nenustoja siekti savo tikslų. Negalėdamas veikti tiesiai ir atvirai, jis rezga politines intrigas, į vieną iš kurių netyčia įsipainioja ir filmo herojai.

Nors Muravjovo personažas filme pasirodo vos poroje epizodų, jam tenka ypač svarbi funkcija – perteikti bendrą to meto įvykių kontekstą ir istorines paraleles. Būtent dėl to šiam vaidmeniui buvo ieškoma stipraus ir daug patirties turinčio aktoriaus.

„Vieną dieną internete aptikome pieštą Muravjovo personažo paveikslėlį. Visi sutiko, kad jis – kaip iš akies trauktas Donatas Banionis. Iš pradžių jau tuomet kelerius metus kine nevaidinęs aktorius suabejojo pasiūlymu, tačiau pamatęs paveikslėlį ir nustebęs dėl herojaus panašumo sutiko“, – prisimena prodiuseris Žilvinas Naujokas.

86 metų aktorius D.Banionis, pastaruosius keletą metų niekur nevaidinęs, pripažino, kad filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrėjų kvietimas sukurti personažą jam buvo kiek netikėtas, o ir pats darbas, kaip vėliau pasirodė, nebuvo lengvas: „Filmavimo aikštelėje neteko nuobodžiauti. Reikėjo sukurti įtikinamą personažą, prisiminti rusų kalbą, kuria įsakymus duoda Muravjovas.“

D.Banionis – legendinis Lietuvos teatro, kino, televizijos aktorius ir režisierius. Per savo karjerą jis pelnė net kelias dešimtis garbingų apdovanojimų. Tarp jų – Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžių (1994), Chanžonkovo vardo medalį „Už žymų įnašą į kino meną“ (1999), Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didįjį kryžių (2004), „Auksinę gervę“ už istorinį indėlį į kiną (2008), Rusijos Federacijos Garbės ordiną už didelį indėlį, vystant teatro ir kino meną bei daugiametę kūrybinę veiklą (2009). Iš viso D.Banionis sukūrė per 100 teatro ir daugiau nei 80 kino vaidmenų.

Labiausiai aktorių išgarsinę filmai – „Niekas nenorėjo mirti“ (1965, rež. V.Žalakevičius), „Ne sezono metas“ (1968, rež. S.Kulišas), „Karalius Lyras“ (1970, rež. G.Kozincevas), „Soliaris“ (1972, rež. A.Tarkovskis).

Valstybės reikalai – svarbesni už žmonių gyvybes. Dėl kilnaus tikslo jas galima aukoti tūkstančiais. Brangiausio kada nors Lietuvoje sukurto filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ premjera – jau rugsėjo 23 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius