Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aidas Giniotis: premjera „Gerbiami piliečiai!“ – greita ir efektyvi injekcija žmonių ydoms

Keistuolių teatro gerbėjai lapkričio 18, 19 dienomis laukiami linksmai graudžioje arba graudžiai linksmoje premjeroje, kurią publikos teismui pateiks net keturi režisieriai: idėjos autorius Vaidotas Žitkus, Aidas Giniotis, Ieva Stundžytė ir Andrius Kaniava. Spektaklis „Gerbiami piliečiai!“ pagal Michailo Zoščenkos kūrybą ne tik išjuoks visuomenės ligas, bet ir, anot teatro vadovo A.Giniočio, suteiks galimybę žiūrovams paspėlioti – prie kurios dalies kuris režisierius prisilietė...
Spektaklio „Gerbiami piliečiai!“ repeticija
Spektaklio „Gerbiami piliečiai!“ repeticija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jūsų teatro interneto puslapyje informacijos apie spektaklį nedaug – taigi ko tikėtis žiūrovui?

Pirmiausia – dramaturgo Michailo Michailovičiaus Zoščenkos satyrinių apsakymų, kurie kalba apie mūsų visuomenės ligas. Ir nors juose pašiepiamos Zoščenkos laikų – XX a. pradžios – visuomenės ydos, tačiau, kaip sakoma ir spektaklyje, „niekas juk nepasikeitė!“ Praėjus šimtui metui, visos tos ydos vis dar klesti: melas, chamizmas, girtuoklystė ir panašios įsisenėjusios ligos...  Jos aktualios ir dabar.

Vienos dalies spektaklis – keturių režisierių rankose. Kaip pasidalijote darbus?

Kiekvienas mūsų pasiėmė skirtingus gabaliukus ir juos galiausiai apjungėme į bendrą visumą. Tai yra savotiškai įdomu, nes į spektaklį žiūri keturios skirtingos akių poros. Žiūrovai, kurie gerai pažįsta Keistuolių teatrą, galės paspėlioti, kurią novelę kuris režisierius režisavo. (Šypsosi)

Tokiu principu sukurtų filmų yra ne vienas, o mes tikriausiai pirmieji tai pabandėme padaryti Lietuvos teatre. (Šypsosi) Dėl keturių skirtingų galvų atsirado įdomi intriga, tačiau stengėmės, kad pabaigoje spektaklis būtų individualiai bendras, o ne individualiai skirtingas. (Šypsosi)

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spektaklio Gerbiami piliečiai! repeticija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Spektaklio „Gerbiami piliečiai!“ repeticija

Iš pradžių buvo skelbta, kad spektaklyje vaidins keturi aktoriai, tačiau premjerose publika išvys šešis...

Taip. Manau, nuo to spektaklis tik išlošė. Jame vaidmenis kuria Dalius Skamarakas ir Aldona Vilutytė iš viduriniosios Keistuolių teatro kartos, Marija Korenkaitė, Justas Tertelis ir Judita Urnikytė – iš jauniausios kartos ir trupės „Liūdi“ aktorius Šarūnas Banevičius. Jis labai tinka tokiam vaidmeniui ir žanrui, gražiai įsijungė į spektaklį ir šis kvietimas pasiteisino – nors „kviestinis aktorius“ skamba tik oficialiai, iš tiesų jis yra pakankamai savas. (Šypsosi)

Spektaklis pristatomas kaip „agitacinė injekcija“ – kaip tai aiškinate?

Kadangi šis veikalas labai tiesiai ir aiškiai pasisako už ar prieš kurią nors žmonijos ydą, todėl jis yra agitacinis. O injekcija dėl to, kad visą tai padarome greitai ir efektyviai. (Šypsosi) Šis spektaklis nebus toks, koks M.Gorkio „Vasarotojai“, kurį reikia žiūrėti tris valandas. Čia bus tai, ką mėgsta žiūrovas: greitai, aiškiai ir efektingai. (Šypsosi) Jis bus suprantamas labai plataus išsilavinimo ir interesų žiūrovams – kaip išduoda ir pavadinimas „Gerbiami piliečiai!“, premjera skirta piliečiui, todėl  laukiame visų, kurie save laiko piliečiais.

Tokio lengvesnio žanro spektaklio Keistuolių teatro repertuare lyg ir nėra. Darbas šiame spektaklyje aktoriams taip pat turėtų būti maloni, linksma šėlionė. (Juokiasi)

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Spektaklio Gerbiami piliečiai! repeticija
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Spektaklio „Gerbiami piliečiai!“ repeticija

Jaučiate, kad žiūrovui šiuo laiku reikia lengvesnio žanro?

Žiūrovams reikia visko – tai priklauso nuo jų skonio, pasirinkimo. Vieną dieną tau reikia kažko lengvo dūšiai, kitą – kažko gilesnio. Spektaklis „Gerbiami piliečiai!“ nėra situacijų komedija, mintys šiame spektaklyje yra pakankamai gilios, tik jų pateikimo forma yra lengvesnė.

Koks bus šis spektaklis daug priklausys ir nuo žiūrovo, kuris ateis – čia būtent toks pastatymas, kuris turi „sukibti“ su žiūrovu, publika savo reakcijomis labai koreguos jį ir privers keistis.

Spektaklio trukmė (kiek ilgiau nei valanda) neriboja idėjų?

Jeigu galvotume, kiek mūsų visuomenė turi ydų, iš kurių galėtume pasijuokti, tai galėtume šaipytis visą savaitę. Bet šiuo atveju, manau, geriau trumpai ir aiškiai viską pasakyti – kad būtų tikra injekcija. (Šypsosi)

Kartais vienos dalies spektakliai net smagesni. Jau geriau, kad žiūrovai išėję iš teatro galvotų „Galėjo dar tęstis...“, negu: „Oi, kiek aš čia kentėjau!“ (Juokiasi)

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Aidas Giniotis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Aidas Giniotis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius