Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boikotuoti Romeo Castelluccio spektaklį „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ Seimas ragins, kai jis bus parodytas

Dalies Seimo narių raginimai Lietuvos visuomenę boikotuoti neva krikščionis įžeidžiantį režisieriaus Romeo Castelluccio spektaklį „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ pakibo ore. Apie tai skelbiančios rezoliucijos priėmimas nukeltas po pirmojo naujųjų Seimo rinkimų turo, kai spektaklis Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) scenoje bus seniausiai parodytas.
Romeo Castellucci spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“
Romeo Castellucci spektaklis „Apie Dievo Sūnaus veido koncepciją“ / Festivalio "Sirenos" nuotr.

Antradienį ilgai ir išsamiai diskutavę apie religinę nesantaiką skatinantį ir religinius visuomenės jausmus įžeidžiantį spektaklį, įtrauktą į festivalio „Sirenos“ programą, trečiadienį Seimo nariai nusprendė, kad rezoliuciją galima patvirtinti ir vėliau. Nesvarbu, kad tuomet spektaklis jau bus seniausiai parodytas, o jo kūrėjų ir pėdos Lietuvoje – ataušusios.

Siūlytos dvi rezoliucijos buvo sujungtos į vieną. Naujai parlamentarams tvirtinti pateiktoje rezoliucijoje rašoma, kad Seimas siekia ginti religijos laisvę ir yra įsitikinęs, kad „viešas pasityčiojimas iš tradicinių religinių bendruomenių (krikščionių, musulmonų, judėjų ir kitų) išpažįstamų tikėjimo vertybių prieštarauja žmogaus orumui ir moralei, o taip pat Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnio 4 dalies nuostatai, įtvirtinančiai, kad laisvė reikšti įsitikinimus, skleisti informaciją yra nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – religinės neapykantos kurstymu“.

Mano manymu, tai yra giliai humanistinis kūrinys, nes jame keliamas klausimas apie žmogaus būtį Dievo akivaizdoje, – teigė A.Liuga.

Andrius Mazuronis pasiūlė rezoliucijos kūrėjams kreiptis į prokurorus, jeigu jie įžvelgia įstatymų pažeidimus. Jis taip pat pareiškė, kad jam gėda dėl to, kas vyksta Seime, nes parlamentarai bando kištis į tai, kas nėra jų kompetenciją, bando cenzūruoti meninės saviraiškos laisvę. „Negaliu sutikti su tuo cirku, kurį čia krečiate“, – pareiškė A.Mazuronis.

Aurelija Stancikienė siūlė, kad atsakomybę prisiimtų ir ministras pirmininkas, bet tam kiti Seimo nariai nepritarė. Rezoliucijoje pažymima, kad visą teisinę ir moralinė atsakomybę privalo prisiimti kultūros ministras, LNDT vadovas ir festivalio „Sirenos“ rengėjai.

Kilus didžiuliam ažiotažui dėl šio R.Castellucci spektaklio, savo nuomonę išsakė ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas Audronis Liuga. Jis teigia, kad kategoriškai nesutiktų šio teatro scenoje rodyti spektaklio, jeigu jame būtų siekiama pažeminti bet kokius religinius įsitikinimus.

„Taip pat teatras negali toleruoti nesantaikos visuomenėje kurstymo. Romeo Castelluccio spektaklį mačiau prieš metus Lenkijoje ir esu už tai, kad jis būtų parodytas Lietuvos žiūrovui. Mano manymu, tai yra giliai humanistinis kūrinys, nes jame keliamas klausimas apie žmogaus būtį Dievo akivaizdoje“, – išplatintame pranešime teigė LNDT meno vadovas.

A.Liugos teigimu, Nacionalinis dramos teatras, pristatydamas savo ir kitų teatrų bei organizacijų spektaklius, gerbia visų religinius jausmus, skirtingus įsitikinimus ir nuomones, tačiau tuo pat metu turi teisę kelti prieštaringus klausimus, provokuoti visuomenei aktualias diskusijas, nepažeisdamas šalies įstatymų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius