Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Keistuolių teatras“ naująjį sezoną kvietė švęsti kosmose ir tvarte

Linksmai, tragiškai, graudžiai, tačiau – svarbiausia – linksmai spalio 5 dieną, minint Tarptautinę mokytojų dieną, Keistuolių teatras visus buvusius, esamus ir būsimus mokytojus bei jų mokinius pakvietė į premjerą.
Vytautas Rašimas
Vytautas Rašimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmą kartą šio teatro istorijoje žiūrovų teismui pristatytas monospektaklis pagal Gendručio Morkūno esė rinkinį „Švęsti kosmose ir tvarte“, kurį sukūrė režisieriaus amplua debiutuojantis aktorius Vytautas Rašimas.

„Kai pirmą kartą paėmiau į rankas Gendručio Morkūno esė rinkinį „Švęsti kosmose ir tvarte“ negalėjau nuo jo atsiplėšti...

Šis, jau dabar Anapilin išėjęs rašytojas, garsiai išsakė paprasto žmogaus mintis apie Lietuvos visuomenę, – pasakoja Vytautas Rašimas.

– Ironijos pilni knygos puslapiai mane tiesiog įtraukė, aš supratau kad Gendručio Morkūno išrašytos tiesos yra tai, ką aš noriu pasakyti garsiai... Tai ir pasakiau!”

Kaip sako spektaklio režisierius ir aktorius Vytautas Rašimas, naujausiame „Keistuolių teatro“ kūrinyje „bus garsiai ištartos nepaprastos paprasto žmogaus mintys apie žmogų Lietuvoje ir Lietuvą pasaulyje, bus ironiškai atskleista paprasto žmogaus vieta visuomenėje ir visuomenės vieta Žemėje".

Premjeros jaudulį išgyvenantis aktorius neslepia, kad pritaikyti esė rinkinį scenai buvo išties nelengva užduotis, juk knygos puslapiuose sugulė kardinaliai skirtingų įvykių padiktuotos emocijos ir mintys.

„Kai perskaičiau esė „Mirtis nuo dygliauodegės rajos dūrio“, kurioje kalbama apie gamtininko Stevo Irwino žūtį, mane paveikė autoriaus mintis, kad žmonės kaip dinozaurai: kažkada jie buvo galingi padarai, o gamtai užsimanius, tų galingųjų nebeliko...

Kai šią knygą skaičiau tikrai negalvojau, kad pagal ją kada nors statysiu spektaklį. Beskaitant ji mane taip traukė ir įtraukė, kad šiandien aš scenoje kalbu Gendručio Morkūno žodžiais ir mokausi scenoje nevaidinti“, – pasakoja Vytautas Rašimas.

Tarptautinės mokytojų dienos proga žiūrovams pristatęs vieno aktoriaus išpažintį Gendručio Morkūno žodžiais Vytautas Rašimas sako, kad ši diena premjerai pasirinkta neatsitiktinai.

Kaip sako režisierius, „tikiuosi, kad Gendručio Morkūno išsakytos, o mano įkūnytos mintys, privers mus visus perkainuoti vertybes ir suvokti savo vietą visuomenėje, daromą įtaką ne tik savo, bet ir šalies likimui.“

Aktorius tikisi, kad spektaklio „Švęsti kosmose ir tvarte“ žiūrovas sustos kasdienėje rutinoje ir apmastys, kas „aš“ ir ką aš veikiu.

„Tada ir įvyksta ta šventė. Mes juk esame šalia gražių dalykų, bet kartais mus įsuka ratelis, ir ten nuolatos nešventiškai sukamės...“, – braukdamas nuo veido premjerinį jaudulį šypteli Vytautas Rašimas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius