Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre – premjera: Gintaro Varno spektaklis „Oidipo mitas“

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) įvyko Gintaro Varno spektaklio „Oidipo mitas“ premjera. Tai – jau šeštasis režisieriaus spektaklis LNDT, šį kartą žiūrovus nukelsiantis į antikinio pasaulio labirintus.
„Oidipo mito“ skaitymas
„Oidipo mito“ skaitymas / D.Matvejevo nuotr.

Trijų dalių spektaklyje, kuriame naudojami ir vokiečių dramaturgo Johno von Duffelio pjesės fragmentai, pasirinkta tradicinė antikinių spektaklių struktūra, kai būdavo vaidinama trilogija arba trys kūriniai skirtingais siužetais.

Pirmojoje spektaklio dalyje žiūrovai išvys Sofoklio „Oidipo mitą“, didžiąją dalį antrosios dalies sudarys lietuviams mažai girdėta Euripido tragedija „Foinikietės“, kurią papildys Aischilo „Septynetas prieš Tėbus“, o trečioji spektaklio dalis bus skirta Sofoklio „Antigonei“. Taip „Oidipo mite“ sujungiamos trys skirtingų autorių rašytos Oidipo mito dalys, o G.Varnas žiūrovams pristato visą kelių kartų tragediją, kurią šiandien žino tik nedaugelis.

Manau, kad teatras turėtų grįžti prie savo ištakų ir mokytis iš naujo, – tikino G.Varnas.

Režisieriaus G.Varno nuomone, antika buvo teatro aukso amžius. „Postdraminis teatras sunaikino teatrą. Manau, kad teatras turėtų grįžti prie savo ištakų ir mokytis iš naujo“, – tikino režisierius.

Anot G.Varno, trilogijoje analizuojama daug svarbių temų: lemtis, laisva valia, asmenybės ir valstybės santykis. Režisierius taip pat pabrėžia, jog nors suprasti pjesės veiksmą yra visai nesudėtinga, bandymas atsakyti į klausimą „kodėl tai vyksta?“ žiūrovams gali tapti iššūkiu.

Spektaklyje vaidina Valentinas Novopolskis, Vytautas Anužis, Arūnas Sakalauskas, Jovita Jankelaitytė, Nelė Savičenko, Arnas Ašmonas, Vesta Grabštaitė ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius